Software mod madspild

Et svensk firma har udviklet et program, der lader restauranter registrere madspild med direkte tilknytning til hvert enkelt punkt på deres menu, til gavn for både miljø og bundlinje.

Buffetter er en klassisk kilde til madspild. Det vil et nyt softwaremodul gøre sit til at afhjælpe. Foto: Flickr/Jacques Beaulieu.

22.08.2016

CSR.dk

Ligesom det er tilfældet i Danmark, er madspild en solid udfordring for den svenske restaurationsbranche. På årsplan smider restauranter, caféer, kantiner og andre storkøkkener i Sverige omkring 120.000 ton mad ud, og mindst halvdelen er unødvendigt, skriver netmediet Mentor.

Læs også: Nordens første videncenter om madspild er åbnet

Derfor har virksomheden Recycling udviklet et program, der kan følge op på affaldsmålinger i en restaurants menuplanlægningssystem. Softwaremodulet indebærer, at hver enkelt restaurant kan registrere sine daglige måleresultater af svind fra køkken, buffet og tallerkner og i systemet koble disse direkte til den menu, der bliver serveret.

Det er noget, der gør en forskel ude på serveringsstederne, fortæller Lena Wettergren, der er holdbarheds- og kvalitetsansvarlig i Compass Group, der driver en lang række faciliteter i bl.a. Sverige.

”Vi arbejder konstant med at mindske vores virksomheds påvirkning på miljøet. At vores restauranter kommer til at kunne følge op på sine affaldsmålinger i vores menuplanlægningssystem er et vigtigt skridt i dette arbejde. Vi håber at det dels vil føre til en enklere og mere kontinuerlig opfølgningsproces, og på sigt til endnu mindre svind”, siger hun.

De store mængder spildt mad udgør som bekendt et stort, ekstra tryk på Jordens ressourcer. Den svenske regering igangsatte derfor i 2013 et initiativ, der skal bekæmpe spildet, og ifølge tal fra Livsmedelsverket (den svenske pendant til Fødevarestyrelsen) går udviklingen den rigtige vej.

Læs også: Madspildskamp på flere fronter

Mængden af madaffald fra butikker, restauranter og husholdninger i Sverige er således faldende sammenlignet med tidligere år. De største procentuelle fald er sket på netop restauranter og i butikker, hvor mængderne er mindskedes med mellem 17 og 35 procent.

-AK

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams