22.08.2016 | Samfund
Software mod madspild
Et svensk firma har udviklet et program, der lader restauranter registrere madspild med direkte tilknytning til hvert enkelt punkt på deres menu, til gavn for både miljø og bundlinje.
Buffetter er en klassisk kilde til madspild. Det vil et nyt softwaremodul gøre sit til at afhjælpe. Foto: Flickr/Jacques Beaulieu
Ligesom det er tilfældet i Danmark, er madspild en solid udfordring for den svenske restaurationsbranche. På årsplan smider restauranter, caféer, kantiner og andre storkøkkener i Sverige omkring 120.000 ton mad ud, og mindst halvdelen er unødvendigt, skriver netmediet Mentor.
Læs også: Nordens første videncenter om madspild er åbnet
Derfor har virksomheden Recycling udviklet et program, der kan følge op på affaldsmålinger i en restaurants menuplanlægningssystem. Softwaremodulet indebærer, at hver enkelt restaurant kan registrere sine daglige måleresultater af svind fra køkken, buffet og tallerkner og i systemet koble disse direkte til den menu, der bliver serveret.
Det er noget, der gør en forskel ude på serveringsstederne, fortæller Lena Wettergren, der er holdbarheds- og kvalitetsansvarlig i Compass Group, der driver en lang række faciliteter i bl.a. Sverige.
”Vi arbejder konstant med at mindske vores virksomheds påvirkning på miljøet. At vores restauranter kommer til at kunne følge op på sine affaldsmålinger i vores menuplanlægningssystem er et vigtigt skridt i dette arbejde. Vi håber at det dels vil føre til en enklere og mere kontinuerlig opfølgningsproces, og på sigt til endnu mindre svind”, siger hun.
De store mængder spildt mad udgør som bekendt et stort, ekstra tryk på Jordens ressourcer. Den svenske regering igangsatte derfor i 2013 et initiativ, der skal bekæmpe spildet, og ifølge tal fra Livsmedelsverket (den svenske pendant til Fødevarestyrelsen) går udviklingen den rigtige vej.
Læs også: Madspildskamp på flere fronter
Mængden af madaffald fra butikker, restauranter og husholdninger i Sverige er således faldende sammenlignet med tidligere år. De største procentuelle fald er sket på netop restauranter og i butikker, hvor mængderne er mindskedes med mellem 17 og 35 procent.
-AK
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Strategi & ledelse

Virksomheder der sætter videnskabsbaserede mål opnår hurtigere CO2-reduktioner
Selvom de globale udledninger stiger, konkluderer ny rapport, at de virksomheder, der sætter videnskabsbaserede mål arbejder både hurtigere og mere effektivt med at reducere CO2.
Kommunikation

Døde havskildpadder skal sende affald det rigtige sted hen i EU
Cigaretter, tamponer, vådservietter og en række andre produkter skal i fremtiden påføres et nyt mærke, som skal gøre forbrugeren opmærksom på, at produktet indeholder plastik, og at det ikke må smides ud så det ender i naturen.
Klima, miljø og energi

Covid-19 sænkede CO2-udledninger drastisk, men nu er verden på vej tilbage til sin sædvanlige praksis
Coronakrisen udløste et historisk stort fald i CO2-udledninger, men nu viser ny data at en kraftig stigning allerede er på vej tilbage.
Samfund

Nykredit går forrest med at koble ESG-rådgivning, ratings og prisen på penge
Prisen på penge bliver i stadig oftere koblet til bæredygtighed. Nykredit har taget usædvanligt skridt for at komme på kunders gode side.
Klima, miljø og energi

Danske pionerer viser vej til genanvendelse af tekstil
Cirkulær økonomi er et buzzword i tekstilbranchen, og der afsættes enorme ressourcer til nye løsninger, der skal tage hånd om de kæmpe mængder beklædning, der hvert år smides ud.
Klima, miljø og energi

Fragttrafik på el i byerne kan give markante CO2-reduktioner
Ny CONCITO rapport viser, at grøn citylogistik kan bidrage væsentligt til at nedbringe CO2-udledningen fra byernes vare- og lastbiltrafik. Klimazoner, der fremmer elektrificering af køretøjsparken, er det tiltag, der vurderes at have det største potentiale for CO2-reduktion. Men det kræver klare politiske rammer og nye lokale partnerskaber at få omstillingen sat i gang.