Software mod madspild

Et svensk firma har udviklet et program, der lader restauranter registrere madspild med direkte tilknytning til hvert enkelt punkt på deres menu, til gavn for både miljø og bundlinje.

Buffetter er en klassisk kilde til madspild. Det vil et nyt softwaremodul gøre sit til at afhjælpe. Foto: Flickr/Jacques Beaulieu.

22.08.2016

CSR.dk

Ligesom det er tilfældet i Danmark, er madspild en solid udfordring for den svenske restaurationsbranche. På årsplan smider restauranter, caféer, kantiner og andre storkøkkener i Sverige omkring 120.000 ton mad ud, og mindst halvdelen er unødvendigt, skriver netmediet Mentor.

Læs også: Nordens første videncenter om madspild er åbnet

Derfor har virksomheden Recycling udviklet et program, der kan følge op på affaldsmålinger i en restaurants menuplanlægningssystem. Softwaremodulet indebærer, at hver enkelt restaurant kan registrere sine daglige måleresultater af svind fra køkken, buffet og tallerkner og i systemet koble disse direkte til den menu, der bliver serveret.

Det er noget, der gør en forskel ude på serveringsstederne, fortæller Lena Wettergren, der er holdbarheds- og kvalitetsansvarlig i Compass Group, der driver en lang række faciliteter i bl.a. Sverige.

”Vi arbejder konstant med at mindske vores virksomheds påvirkning på miljøet. At vores restauranter kommer til at kunne følge op på sine affaldsmålinger i vores menuplanlægningssystem er et vigtigt skridt i dette arbejde. Vi håber at det dels vil føre til en enklere og mere kontinuerlig opfølgningsproces, og på sigt til endnu mindre svind”, siger hun.

De store mængder spildt mad udgør som bekendt et stort, ekstra tryk på Jordens ressourcer. Den svenske regering igangsatte derfor i 2013 et initiativ, der skal bekæmpe spildet, og ifølge tal fra Livsmedelsverket (den svenske pendant til Fødevarestyrelsen) går udviklingen den rigtige vej.

Læs også: Madspildskamp på flere fronter

Mængden af madaffald fra butikker, restauranter og husholdninger i Sverige er således faldende sammenlignet med tidligere år. De største procentuelle fald er sket på netop restauranter og i butikker, hvor mængderne er mindskedes med mellem 17 og 35 procent.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online