22.08.2016  |  Samfund

Software mod madspild

Et svensk firma har udviklet et program, der lader restauranter registrere madspild med direkte tilknytning til hvert enkelt punkt på deres menu, til gavn for både miljø og bundlinje.

Ligesom det er tilfældet i Danmark, er madspild en solid udfordring for den svenske restaurationsbranche. På årsplan smider restauranter, caféer, kantiner og andre storkøkkener i Sverige omkring 120.000 ton mad ud, og mindst halvdelen er unødvendigt, skriver netmediet Mentor.

Læs også: Nordens første videncenter om madspild er åbnet

Derfor har virksomheden Recycling udviklet et program, der kan følge op på affaldsmålinger i en restaurants menuplanlægningssystem. Softwaremodulet indebærer, at hver enkelt restaurant kan registrere sine daglige måleresultater af svind fra køkken, buffet og tallerkner og i systemet koble disse direkte til den menu, der bliver serveret.

Det er noget, der gør en forskel ude på serveringsstederne, fortæller Lena Wettergren, der er holdbarheds- og kvalitetsansvarlig i Compass Group, der driver en lang række faciliteter i bl.a. Sverige.

”Vi arbejder konstant med at mindske vores virksomheds påvirkning på miljøet. At vores restauranter kommer til at kunne følge op på sine affaldsmålinger i vores menuplanlægningssystem er et vigtigt skridt i dette arbejde. Vi håber at det dels vil føre til en enklere og mere kontinuerlig opfølgningsproces, og på sigt til endnu mindre svind”, siger hun.

De store mængder spildt mad udgør som bekendt et stort, ekstra tryk på Jordens ressourcer. Den svenske regering igangsatte derfor i 2013 et initiativ, der skal bekæmpe spildet, og ifølge tal fra Livsmedelsverket (den svenske pendant til Fødevarestyrelsen) går udviklingen den rigtige vej.

Læs også: Madspildskamp på flere fronter

Mængden af madaffald fra butikker, restauranter og husholdninger i Sverige er således faldende sammenlignet med tidligere år. De største procentuelle fald er sket på netop restauranter og i butikker, hvor mængderne er mindskedes med mellem 17 og 35 procent.

-AK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere