Sprøjtegift kan øge risikoen for ADHD-symptomer hos børn

Gravide der udsættes for sprøjtegift fra f.eks. frugt og grønt har større risiko for at få et barn, der udvikler ADHD-symptomer, viser nyt studie.

Forskere har fundet en sammenhæng mellem mængden af sprøjtegift i urinen hos gravide og risikoen for, at børnene efterfølgende udvikler ADHD-Symptomer. Det skriver DR.

I en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital har forskere undersøgt, hvor mange rester af insektgifte som chlorpyrifos og den gruppe af insektmidler, der går under navnet pyrethroider, som gravide havde i urinen.

Har en gravid høje mængder af insektgiftene i urinen, er der større risiko for, at hendes barn i to til fire-årsalderen har udviklet ADHD-symptomer.

- Vi ser en klar sammenhæng mellem de her insektmidler i kvindernes urin og ADHD-symptomer hos deres børn, også selvom vi har prøvet at tage højde for andre faktorer, der kunne forklare sammenhængen, siger Louise Dalsager, der er ph.d.-studerende ved Forskningsenheden for Miljømedicin på Syddansk Universitet til DR.

Læs mere: 10 fødevarer er kilde til 75 procent af kroppens sprøjtegiftrester

90 procent af urinprøverne indeholder rester fra insektmidler

 

  • Studiet er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Environmental Research.
  • Det bygger på data fra 948 gravide og deres børn, som deltager i Odense Børnekohorte, der er et forskningsprojekt, som følger kvindernes børn fra fosterstadiet til de fylder 18 år.
  • Under graviditeten fik kvinderne undersøgt deres urin for rester af insektmidler, og da børnene var mellem to og fire år, besvarede familierne et spørgeskema om symptomer på ADHD.
  • Forskerne målte rester af både pyrethroider og chlorpyrifos i over 90 procent af urinprøverne fra de gravide.
  • Jo højere koncentrationer af pyrethroider, jo flere ADHD-symptomer havde børnene. Denne sammenhæng blev stærkere, hvis mødrene også havde en høj koncentration af insektmidlet chlorpyrifos i urinen.

Tidligere fundet i danske vandløb
I studiet, der netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Environmental Research, målte forskerne rester fra både pyrethroider og chlorpyrifos i over 90 procent af de gravides urinprøver.

- Det er overraskende, for de koncentrationer, som vi måler, er jo ikke specielt høje, men alligevel er vi i stand til at se den her sammenhæng, siger Louise Dalsager.

Læs mere: Farlig nervegift fundet i importeret frugt

I Danmark bruger man pyrethroider i landbrug og gartneri, og der findes derfor ofte rester i fødevarer.

Insektmidlerne virker ved at lamme insekternes nervesystem. Det er forbudt at anvende chlorpyrifos i Danmark, men der findes rester i importeret frugt og grønt, da stoffet stadig er tilladt i mange andre lande.

Selvom det er forbudt i Danmark, så har forskerne tidligere fundet giften i danske vandløb i et omfang, der tyder på ulovlig brug.

I 2012 blev der i en undersøgelse fra Århus Universitet fundet chlorphyrifos i syv ud af 19 undersøgte danske vandløb.

Spis økologisk og undgå rester af sprøjtegift
Agronom og seniorpolitisk landbrugsrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening Thyge Nygaard kalder de nye resultater for opsigtsvækkende:

- Det står nu lysende klart, at de her stoffer (chlorpyrifos og pyrethroider red.) er noget bras som skal væk fra miljøet og vores fødevarer hurtigst muligt, siger Thyge Nygaard og fortsætter:

- De her stoffer bør forbydes på EU-niveau. Og indtil stofferne forhåbentligt bliver forbudt, kan vi kun opfordre dagligvarebranchen til at indføre nul-tolerance for disse nervegifte i alle fødevarer, så der slet ikke må forekomme rester, uanset hvor lave koncentrationer, der er tale om.

Det her gælder vores børns sundhed.

Han nævner, at allerede i dag har dagligvarekæden COOP en nultolerance over for midlet chlorphyrifos.

01.06.2023Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Regeringen vil ikke love mere beskyttet natur frem mod 2030

27.09.2022Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Nyt partnerskab med NIO skal styrke beskyttede naturområder og naturformidling

20.09.2022Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Biodiversiteten blomstrer frem på kirkernes områder

08.06.2022Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Stor sejr for Øresund: Folketinget stopper dumpning af slam fra Lynetteholm

07.12.2021Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Kommuner tager kampen op mod enorme mængder affald

03.06.2021Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Gode nyheder for drikkevandet: Sprøjteforbud i det offentlige og for private på vej