Står frygten for greenwashing i vejen for den bæredygtige omstilling?

Frygten for greenwashing er i sig selv blevet årsag til, at nogle virksomheder ikke handler nok på bæredygtigheden.

Står frygten for greenwashing i vejen for den bæredygtige omstilling?

Greenwashing finder sted, og det er desværre med til at forplumre, hvad der er et vigtigt formål: At vi alle begynder at arbejde mere målrettet med at skabe en mere bæredygtig verden. Og snak er ikke nok - vi skal handle.

Greenwashing er, når markedsføringen bruger flotte ord til at få varen til at fremstå mere grøn eller bæredygtig, end den egentlig er, for at få dig til at købe mere. (Forbrugerrådet Tænk, Artikel ”Greenwashing: Undgå at blive snydt af grøn salgsgas”, maj 2021)

Fordi bæredygtighed nu er blevet et potentielt minefelt at bevæge sig rundt i, hører vi fra virksomheder, at de ikke vil ende i en sag om greenwashing, fordi det er værre at blive hængt ud som greenwasher end ikke at gøre noget. Dermed er frygten for greenwashing i sig selv måske blevet årsag til, at nogle virksomheder ikke handler nok på bæredygtigheden.

Så hvad kan I som virksomhed gøre, hvis I egentlig gerne vil, men ikke rigtig kan komme i gang med det med bæredygtighed?

Et godt råd er, at I som virksomhed skal være åben og ærlig omkring, hvor I i jeres egen bæredygtighedsproces. Hvis I har svære udfordringer, gør det ikke noget, så længe I arbejder på at finde løsninger.

I kan handle på de forandringer, I faktisk har mulighed for at lave i morgen - og der er masser. De svære udfordringer gør ikke, at andre gode handlinger ikke har nogen værdi, for det er langt værre slet ikke at gøre noget.

Som virksomhed er det alfa omega at lade være med at påstå, at I er en bæredygtig organisation, bare fordi I køber grøn strøm, hvis I samtidig påfører verden store belastninger andre steder i jeres produktion.

I bør i stedet fokusere på at fortælle, at I har igangsat en proces, hvor I med tiden - for det tager tid - omstiller jeres virksomhed til at blive mere bæredygtig, og at den grønne strøm (og andre tilsvarende mindre forandringer) er en af de små handlinger, I har foretaget. Samtidig arbejder I på at finde løsningerne på de områder, hvor I har udfordringer.

På den måde tager I kontrol over processen og undgår at blive hængt ud - for hvem vil hænge nogen ud, der er åbne omkring egne udfordringer, og som er i gang med at gøre noget ved dem?

Greenwashing bør ikke være det, der står i vejen for, at I rent faktisk gør en forskel gennem de handlinger, I foretager jer. Heller ikke selv om det er små forskelle. Små positive forandringer vil altid være bedre end ingen.

23.11.2021VoresBæredygtighed.dk

Sponseret

Når VI bliver til bæredygtighed - leverandørsamarbejdet gentænkt

11.11.2021VoresBæredygtighed.dk

Sponseret

Står frygten for greenwashing i vejen for den bæredygtige omstilling?