Status for EU's energiunion

I en ny rapport gør Europa-Kommissionen status over den energiunion, man oprettede for et lille år siden. Konklusionen er, at det går i den rigtige retning, og at ambitionerne skal fastholdes.

EU - her Berlaymontbygningen i Bruxelles - har gjort status over Energiunionen i Europa. Foto: Flickr/Myri Bonnie.

19.11.2015

CSR.dk

Efter godt 10 måneder gør Europa-Kommissionen nu status i rapporten ”State of the Energy Union 2015”, der blev udsendt i går, onsdag, som den første af sin slags i det, der skal blive en årlig cyklus.

Hovedkonklusionen i rapporten er, at der er sket meget i løbet af året, men at det også er vigtigt at fastholde det momentum, den balance og de ambitioner, søsætningen af Energiunionen skabte. I løbet af 2016 ligger rapporten nemlig op til, at de mange strategiske målsætninger Energiunionens framework lancerede, skal blive til EU-lovgivning.

Socialt fair transition
”Det går den rigtige vej for Energiunionen, og det skal fortsætte i 2016. For det første skal EU blive ved med at lede transitionen mod en low-carbon-økonomi, for det andet skal denne transition være socialt fair og forbrugerorienteret, og for det tredje skal vi være bevidste om, at de geopolitiske forandringer, vi har oplevet i år, ikke vil gå væk. 2016 bliver året, hvor vi vil støbe fundamentet til et robust system, der sikrer den forudsigelighed og transparens, investorerne har brug for,” sagde VP med ansvar for Energiunionen, Maroš Šef?ovi?, i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten til Europa-Kommissionens hjemmeside.

I relation til klimaforandringerne fremhæver rapporten EU's bidrag til COP21-forhandlingerne i Paris, der starter om under to uger. Sammen med statusrapporten for Energiunionen publicerede man således også en Climate Action Progress Report, der peger på EU's succes med at koble økonomisk vækst fra udslip af drivhusgas; mellem 1990 og 2014 voksede EU's BNP med 46 procent mens udledningen af drivhusgasser faldt med 23 procent i samme periode.

Videre konkluderer rapporten, at EU vil nå både sit 2020-mål om en reduktion i drivhusgasudslip på 20 procent sammenlignet med 1990 (de seneste prognoser siger 24 procent i 2020), og målene, der blev fremsat i Kyotoprotokollen tilbage i 1998. I marts i år forlængede og hævede EU så målet til en reduktion på 40 procent i 2030, stadig med 1990 som base year. Dette mål kræver ’yderligere indsats’ for at være opnåeligt.

Fokus på bygninger
Blandt de andre områder, statusrapporten fremhæver, er energieffektivitet i bygningsmassen. Bygninger tegner sig for omkring 40 procents af EU's energiforbrug, så udsigten til massive investeringer her vækker glæde hos Dansk Energi.

”Vi er glade for at Kommissionen adresserer bygninger, som er den mest energiforbrugende sektor i Europa. Vi bør her arbejde for en strategi, der effektivt bygger bro mellem vedvarende energiproduktion og energiforbrug. Det er samtidig et stort vækstpotentiale for Danmark, hvor en lang række virksomheder har specialiseret sig blandt andet i energirenovering og effektive varmepumper,” siger vicedirektør Anders Stouge til organisationens hjemmeside.

Læs også: OECD: Vi vil have bedre klima, men love og regler passer til fossile brændstoffer

At der er økonomiske muskler bag de kommende investeringer, understreger rapporten ligeledes. Således bidrager EU's budget til opfyldelsen af målsætningerne ved at indarbejde klimainitiativer i al relevant politik fra Unionens side, hvilket skal sikre, at mindst 20 procent af det samlede EU-budget er tilgængeligt. Fra 2014 til 2020 repræsenterer det ca. €180 mia. (godt 1340 mia. kr.).

Find flere detaljer og bilag til statusrapporten her, bl.a. specifikke detaljer om Danmarks bidrag.

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart