Status for EU's energiunion

I en ny rapport gør Europa-Kommissionen status over den energiunion, man oprettede for et lille år siden. Konklusionen er, at det går i den rigtige retning, og at ambitionerne skal fastholdes.

EU - her Berlaymontbygningen i Bruxelles - har gjort status over Energiunionen i Europa. Foto: Flickr/Myri Bonnie.

19.11.2015

CSR.dk

Efter godt 10 måneder gør Europa-Kommissionen nu status i rapporten ”State of the Energy Union 2015”, der blev udsendt i går, onsdag, som den første af sin slags i det, der skal blive en årlig cyklus.

Hovedkonklusionen i rapporten er, at der er sket meget i løbet af året, men at det også er vigtigt at fastholde det momentum, den balance og de ambitioner, søsætningen af Energiunionen skabte. I løbet af 2016 ligger rapporten nemlig op til, at de mange strategiske målsætninger Energiunionens framework lancerede, skal blive til EU-lovgivning.

Socialt fair transition
”Det går den rigtige vej for Energiunionen, og det skal fortsætte i 2016. For det første skal EU blive ved med at lede transitionen mod en low-carbon-økonomi, for det andet skal denne transition være socialt fair og forbrugerorienteret, og for det tredje skal vi være bevidste om, at de geopolitiske forandringer, vi har oplevet i år, ikke vil gå væk. 2016 bliver året, hvor vi vil støbe fundamentet til et robust system, der sikrer den forudsigelighed og transparens, investorerne har brug for,” sagde VP med ansvar for Energiunionen, Maroš Šef?ovi?, i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten til Europa-Kommissionens hjemmeside.

I relation til klimaforandringerne fremhæver rapporten EU's bidrag til COP21-forhandlingerne i Paris, der starter om under to uger. Sammen med statusrapporten for Energiunionen publicerede man således også en Climate Action Progress Report, der peger på EU's succes med at koble økonomisk vækst fra udslip af drivhusgas; mellem 1990 og 2014 voksede EU's BNP med 46 procent mens udledningen af drivhusgasser faldt med 23 procent i samme periode.

Videre konkluderer rapporten, at EU vil nå både sit 2020-mål om en reduktion i drivhusgasudslip på 20 procent sammenlignet med 1990 (de seneste prognoser siger 24 procent i 2020), og målene, der blev fremsat i Kyotoprotokollen tilbage i 1998. I marts i år forlængede og hævede EU så målet til en reduktion på 40 procent i 2030, stadig med 1990 som base year. Dette mål kræver ’yderligere indsats’ for at være opnåeligt.

Fokus på bygninger
Blandt de andre områder, statusrapporten fremhæver, er energieffektivitet i bygningsmassen. Bygninger tegner sig for omkring 40 procents af EU's energiforbrug, så udsigten til massive investeringer her vækker glæde hos Dansk Energi.

”Vi er glade for at Kommissionen adresserer bygninger, som er den mest energiforbrugende sektor i Europa. Vi bør her arbejde for en strategi, der effektivt bygger bro mellem vedvarende energiproduktion og energiforbrug. Det er samtidig et stort vækstpotentiale for Danmark, hvor en lang række virksomheder har specialiseret sig blandt andet i energirenovering og effektive varmepumper,” siger vicedirektør Anders Stouge til organisationens hjemmeside.

Læs også: OECD: Vi vil have bedre klima, men love og regler passer til fossile brændstoffer

At der er økonomiske muskler bag de kommende investeringer, understreger rapporten ligeledes. Således bidrager EU's budget til opfyldelsen af målsætningerne ved at indarbejde klimainitiativer i al relevant politik fra Unionens side, hvilket skal sikre, at mindst 20 procent af det samlede EU-budget er tilgængeligt. Fra 2014 til 2020 repræsenterer det ca. €180 mia. (godt 1340 mia. kr.).

Find flere detaljer og bilag til statusrapporten her, bl.a. specifikke detaljer om Danmarks bidrag.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

09.01.2025CSR.dk

En status klimaet ovenpå et hektisk 2024

08.01.2025CSR.dk

Nye millioner til mere bæredygtighed i byggeriet med teknologi

08.01.2025CSR.dk

Første offentlige ladestander til lastbil ser dagens lys

08.01.2025CSR.dk

Klimaforsker: 1,5-gradsmålet er med sikkerhed overtrådt

07.01.2025CSR.dk

Frokostordninger leverer på alle tre bundlinjer

07.01.2025CSR.dk

REMA 1000 tager transportførertrøjen på

07.01.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden #2 Nyt år – nye kaffevaner

06.01.2025CSR.dk

Milliardær: Stop landbrugets ’generationsforurening’

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 13th January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

13.01.2025

Tid

15:00

Sted

Zoom

CABI
Webinar
Webinarrække | 3:3 Styrk trivselsarbejdet med fokus på roller og ansvarsfordeling

Dette webinar er det tredje af tre. Her får du viden om, hvordan trivsel og fravær hænger sammen og præsentation af roller og ansvar i trivselsarbejdet.

Dato

16.01.2025

Tid

08:15

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
TNFD Webinar: Developing a Nature Transition Plan

Join us for the 7th webinar in the Nordic TNFD Consultation Group where we will explore how to put together a robust nature transition plan. The webinar will revolve around TNFD’s recent Discussion paper on nature transition plans.

Dato

16.01.2025

Tid

13:00

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

20.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom