Status for EU's energiunion

I en ny rapport gør Europa-Kommissionen status over den energiunion, man oprettede for et lille år siden. Konklusionen er, at det går i den rigtige retning, og at ambitionerne skal fastholdes.

EU - her Berlaymontbygningen i Bruxelles - har gjort status over Energiunionen i Europa. Foto: Flickr/Myri Bonnie.

19.11.2015

CSR.dk

Efter godt 10 måneder gør Europa-Kommissionen nu status i rapporten ”State of the Energy Union 2015”, der blev udsendt i går, onsdag, som den første af sin slags i det, der skal blive en årlig cyklus.

Hovedkonklusionen i rapporten er, at der er sket meget i løbet af året, men at det også er vigtigt at fastholde det momentum, den balance og de ambitioner, søsætningen af Energiunionen skabte. I løbet af 2016 ligger rapporten nemlig op til, at de mange strategiske målsætninger Energiunionens framework lancerede, skal blive til EU-lovgivning.

Socialt fair transition
”Det går den rigtige vej for Energiunionen, og det skal fortsætte i 2016. For det første skal EU blive ved med at lede transitionen mod en low-carbon-økonomi, for det andet skal denne transition være socialt fair og forbrugerorienteret, og for det tredje skal vi være bevidste om, at de geopolitiske forandringer, vi har oplevet i år, ikke vil gå væk. 2016 bliver året, hvor vi vil støbe fundamentet til et robust system, der sikrer den forudsigelighed og transparens, investorerne har brug for,” sagde VP med ansvar for Energiunionen, Maroš Šef?ovi?, i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten til Europa-Kommissionens hjemmeside.

I relation til klimaforandringerne fremhæver rapporten EU's bidrag til COP21-forhandlingerne i Paris, der starter om under to uger. Sammen med statusrapporten for Energiunionen publicerede man således også en Climate Action Progress Report, der peger på EU's succes med at koble økonomisk vækst fra udslip af drivhusgas; mellem 1990 og 2014 voksede EU's BNP med 46 procent mens udledningen af drivhusgasser faldt med 23 procent i samme periode.

Videre konkluderer rapporten, at EU vil nå både sit 2020-mål om en reduktion i drivhusgasudslip på 20 procent sammenlignet med 1990 (de seneste prognoser siger 24 procent i 2020), og målene, der blev fremsat i Kyotoprotokollen tilbage i 1998. I marts i år forlængede og hævede EU så målet til en reduktion på 40 procent i 2030, stadig med 1990 som base year. Dette mål kræver ’yderligere indsats’ for at være opnåeligt.

Fokus på bygninger
Blandt de andre områder, statusrapporten fremhæver, er energieffektivitet i bygningsmassen. Bygninger tegner sig for omkring 40 procents af EU's energiforbrug, så udsigten til massive investeringer her vækker glæde hos Dansk Energi.

”Vi er glade for at Kommissionen adresserer bygninger, som er den mest energiforbrugende sektor i Europa. Vi bør her arbejde for en strategi, der effektivt bygger bro mellem vedvarende energiproduktion og energiforbrug. Det er samtidig et stort vækstpotentiale for Danmark, hvor en lang række virksomheder har specialiseret sig blandt andet i energirenovering og effektive varmepumper,” siger vicedirektør Anders Stouge til organisationens hjemmeside.

Læs også: OECD: Vi vil have bedre klima, men love og regler passer til fossile brændstoffer

At der er økonomiske muskler bag de kommende investeringer, understreger rapporten ligeledes. Således bidrager EU's budget til opfyldelsen af målsætningerne ved at indarbejde klimainitiativer i al relevant politik fra Unionens side, hvilket skal sikre, at mindst 20 procent af det samlede EU-budget er tilgængeligt. Fra 2014 til 2020 repræsenterer det ca. €180 mia. (godt 1340 mia. kr.).

Find flere detaljer og bilag til statusrapporten her, bl.a. specifikke detaljer om Danmarks bidrag.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online