09.09.2016  |  Supply chain

Store brands arbejder for bæredygtig bomuld

Adidas og Woolworths er blandt de internationale mærker, der er gået ind i kampen for ordentlige arbejds- og produktionsforhold i den globale bomuldsindustri.

Tvangsarbejde i forsyningskæden er en de centrale udfordringer, verdens store tøjproducenter skal forholde til, når de indkøber bomuld til deres produktion. På den baggrund lancerede Responsible Sourcing Network (RSN) i starten af denne måned initiativet YESS: Yarn Ethically & Sustainably Sourced, der skal arbejde for at ”udrydde moderne slaveri i bomuldshøstning og garnproduktion ved at hjælpe spinderier med at identificere og udelukke bomuld produceret med tvangsarbejde, og med at blive verificeret for at have fair arbejdspraksisser”, som det hedder i oplægget.

Læs også: Bæredygtig bomuld i bund

Ifølge det amerikanske arbejdsministerium, U.S. Department of Labor, forekommer tvangsarbejde i forbindelse med bomuldsproduktion i mindst ni lande, primært i Asien (bl.a. Kina, Indien og Pakistan), flere steder også med børn involveret.

En række store, internationale mærker, som bl.a. adidas, Hudson’s Bay Company, Indigenous og Woolworths har skrevet under på den Statement of Support, YESS har sat op. På den baggrund vil initiativet assistere virksomhederne med at ”overholde de nyeste anti-slavery-regler, minimere deres udgifter til verifikation, etablere en branchedækkende tilgang til sporbarhed og stå bag en global liste af godkendte spinderier”, ligesom man vil promovere ansvarlige indkøb.

Unik position
Et af de parametre, der ifølge RSN får YESS til at skille sig ud fra mængden, er det faktum, at det nye initiativ arbejder direkte sammen med spinderierne (spinning mills). De ligger midt i forsyningskæderne og er derfor i en ”unik position” i forhold til netop at identificere tvangsarbejde blandt leverandørerne, og derefter forhindre disse varer i at blive anvendt, for på den måde at tvinge farmerne til at ændre praksis.

”Det er en velkendt hemmelighed at forsyningskæderne for tøj- og tekstilindustrien er fyldt med tvangsarbejde og andre brud på menneskerettighederne. Men det er ikke uundgåeligt, at det skal være sådan. I Usbekistan har vi set, hvordan økonomisk og politisk pres har hjulpet med at få de yngste børn væk fra bomuldsmarkerne”, siger Director of AntiSlavery International, Dr. Aidan McQuade, og fortsætter.

”YESS-initiativet repræsenterer en ærværdig indsats for at rydde op på systemets skyggeside, og derfor er det vitalt at virksomheder arbejder med tiltag som netop YESS for at sikre transparens og styrke arbejdernes rettigheder.”

Læs også: Folkemøde: Overforbrug, biogas og ansvarlig produktion

Responsible Sourcing Network er en del af nonprofit-organisationen As You Sow, hvis vision er ”en sikker, retfærdig og bæredygtig verden, hvor beskyttelse af miljøet og menneskerettighederne er centrale punkter i erhvervslivets beslutninger”.

-AK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere