Stort partnerskab undersøger mulighederne for bæredygtig genanvendelse af vindmøllevinger

Ti projektpartnere er gået sammen om det treårige projekt, DecomBlades, og skal med investering fra Innovationsfonden forsøge at danne basis for kommercialisering af bæredygtige løsninger til genanvendelse af vindmøllevinger.

29.01.2021

CSR.dk

I dag kan 85 til 95% af en vindmølle genbruges, men omkostningseffektiv genanvendelse af vindmøllevinger, som hovedsageligt består af kompositmaterialer, er fortsat en udfordring. Dette problem vil DecomBlades-projektet forsøge at løse. På verdensplan er anslået 2,5 millioner tons kompositmaterialer i øjeblikket i brug i vindmøller.

John Korsgaard, Senior Director, Engineering Excellence hos LM Wind Power fortæller: 

"Vindenergiindustrien er dedikeret til at finde en bæredygtig måde at bortskaffe udtjente vindmøllevinger på. Både af miljømæssige hensyn, men også på parametre i forhold til medarbejdernes sundhed og sikkerhed og i forhold til omkostningerne. På nuværende tidspunkt har vi endnu ikke løsninger, der opfylder alle kriterier, og det er det, som vi skal udvikle, så vi får en levedygtig, bæredygtig og omkostningseffektiv værdikæde for genanvendelse af vindmøllevinger".

Selvom vindenergiindustrien producerer mindre affald fra kompositmaterialer sammenlignet med andre industrier, er det et vigtigt fokus for vindenergiindustrien, at der findes bæredygtige genanvendelsesløsninger til alle materialer brugt i en vindmølle. Da vindenergiindustrien er i fortsat vækst vokser ansvaret for at sikre bæredygtig genanvendelse af alle materialer også.

Læs ogaå: HOFOR puster nyt liv i ikoniske havvindmøller ud for København

Tværsektoralt samarbejde
Ti projektpartnere, der er ledende inden for netop deres område, er gået sammen om at undersøge og udvikle nye løsninger, der skal gøre det muligt at genanvende vindmøllevingerne. Tilsammen udgør projektpartnerne de nødvendige parter, der kan realisere projektet, fordi de hver især repræsenterer en vigtig del af værdikæden – fra levering, til bearbejdning, til implementering.

Konsortiet består af Ørsted, LM Wind Power – a GE Renewable Energy business, Vestas Wind Systems A/S, Siemens Gamesa Renewable Energy, FLSmidth, MAKEEN Power, HJHansen Genvindingsindustri A/S, Energy Cluster Denmark (ECD), Syddansk Universitet (SDU) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Nye løsninger er nødvendigt
For at udarbejde de løsninger, der kan gøre det muligt at genanvende kompositmaterialer fra vindmøllevingerne har de ti projektpartnere udvalgt tre specifikke fokusområder:

Mekanisk knusning af vindmøllevinger, således at materialet kan genbruges i forskellige produkter og processer.
Anvendelse af det knuste materiale til cementproduktion.
Og en metode til at separere det kompositmateriale, som vindmøllerne er lavet af, under høje temperaturer - også kendt som pyrolyse.
Bæredygtige, omkostningseffektive og bredt tilgængelige genanvendelsesløsninger vil ikke bare understøtte vindenergiindustrien, men også andre komposit fremstillingsindustrier, når man arbejder hen mod en cirkulær produktion og økonomi.

Det er målet for DecomBlades-konsortiet at gøre Danmark til frontløber i etableringen af ​​de værdikæder for genanvendelse af vindmøllevinger, som understøtter en cirkulær økonomi samt skabe jobs både i Danmark og globalt inden for bæredygtige teknologier.

- MTN

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V