Stort partnerskab undersøger mulighederne for bæredygtig genanvendelse af vindmøllevinger

Ti projektpartnere er gået sammen om det treårige projekt, DecomBlades, og skal med investering fra Innovationsfonden forsøge at danne basis for kommercialisering af bæredygtige løsninger til genanvendelse af vindmøllevinger.

29.01.2021

CSR.dk

I dag kan 85 til 95% af en vindmølle genbruges, men omkostningseffektiv genanvendelse af vindmøllevinger, som hovedsageligt består af kompositmaterialer, er fortsat en udfordring. Dette problem vil DecomBlades-projektet forsøge at løse. På verdensplan er anslået 2,5 millioner tons kompositmaterialer i øjeblikket i brug i vindmøller.

John Korsgaard, Senior Director, Engineering Excellence hos LM Wind Power fortæller: 

"Vindenergiindustrien er dedikeret til at finde en bæredygtig måde at bortskaffe udtjente vindmøllevinger på. Både af miljømæssige hensyn, men også på parametre i forhold til medarbejdernes sundhed og sikkerhed og i forhold til omkostningerne. På nuværende tidspunkt har vi endnu ikke løsninger, der opfylder alle kriterier, og det er det, som vi skal udvikle, så vi får en levedygtig, bæredygtig og omkostningseffektiv værdikæde for genanvendelse af vindmøllevinger".

Selvom vindenergiindustrien producerer mindre affald fra kompositmaterialer sammenlignet med andre industrier, er det et vigtigt fokus for vindenergiindustrien, at der findes bæredygtige genanvendelsesløsninger til alle materialer brugt i en vindmølle. Da vindenergiindustrien er i fortsat vækst vokser ansvaret for at sikre bæredygtig genanvendelse af alle materialer også.

Læs ogaå: HOFOR puster nyt liv i ikoniske havvindmøller ud for København

Tværsektoralt samarbejde
Ti projektpartnere, der er ledende inden for netop deres område, er gået sammen om at undersøge og udvikle nye løsninger, der skal gøre det muligt at genanvende vindmøllevingerne. Tilsammen udgør projektpartnerne de nødvendige parter, der kan realisere projektet, fordi de hver især repræsenterer en vigtig del af værdikæden – fra levering, til bearbejdning, til implementering.

Konsortiet består af Ørsted, LM Wind Power – a GE Renewable Energy business, Vestas Wind Systems A/S, Siemens Gamesa Renewable Energy, FLSmidth, MAKEEN Power, HJHansen Genvindingsindustri A/S, Energy Cluster Denmark (ECD), Syddansk Universitet (SDU) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Nye løsninger er nødvendigt
For at udarbejde de løsninger, der kan gøre det muligt at genanvende kompositmaterialer fra vindmøllevingerne har de ti projektpartnere udvalgt tre specifikke fokusområder:

Mekanisk knusning af vindmøllevinger, således at materialet kan genbruges i forskellige produkter og processer.
Anvendelse af det knuste materiale til cementproduktion.
Og en metode til at separere det kompositmateriale, som vindmøllerne er lavet af, under høje temperaturer - også kendt som pyrolyse.
Bæredygtige, omkostningseffektive og bredt tilgængelige genanvendelsesløsninger vil ikke bare understøtte vindenergiindustrien, men også andre komposit fremstillingsindustrier, når man arbejder hen mod en cirkulær produktion og økonomi.

Det er målet for DecomBlades-konsortiet at gøre Danmark til frontløber i etableringen af ​​de værdikæder for genanvendelse af vindmøllevinger, som understøtter en cirkulær økonomi samt skabe jobs både i Danmark og globalt inden for bæredygtige teknologier.

- MTN

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

09.01.2025CSR.dk

Ny lov skal reducere Danmarks forbrug af emballage

09.01.2025CSR.dk

En status på klimaet ovenpå et hektisk 2024

08.01.2025CSR.dk

Nye millioner til mere bæredygtighed i byggeriet med teknologi

08.01.2025CSR.dk

Første offentlige ladestander til lastbil ser dagens lys

08.01.2025CSR.dk

Klimaforsker: 1,5-gradsmålet er med sikkerhed overtrådt

07.01.2025CSR.dk

Frokostordninger leverer på alle tre bundlinjer

07.01.2025CSR.dk

REMA 1000 tager transportførertrøjen på

07.01.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden #2 Nyt år – nye kaffevaner

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 13th January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

13.01.2025

Tid

15:00

Sted

Zoom

CABI
Webinar
Webinarrække | 3:3 Styrk trivselsarbejdet med fokus på roller og ansvarsfordeling

Dette webinar er det tredje af tre. Her får du viden om, hvordan trivsel og fravær hænger sammen og præsentation af roller og ansvar i trivselsarbejdet.

Dato

16.01.2025

Tid

08:15

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
TNFD Webinar: Developing a Nature Transition Plan

Join us for the 7th webinar in the Nordic TNFD Consultation Group where we will explore how to put together a robust nature transition plan. The webinar will revolve around TNFD’s recent Discussion paper on nature transition plans.

Dato

16.01.2025

Tid

13:00

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

20.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom