Stort partnerskab undersøger mulighederne for bæredygtig genanvendelse af vindmøllevinger

Ti projektpartnere er gået sammen om det treårige projekt, DecomBlades, og skal med investering fra Innovationsfonden forsøge at danne basis for kommercialisering af bæredygtige løsninger til genanvendelse af vindmøllevinger.

29.01.2021

CSR.dk

I dag kan 85 til 95% af en vindmølle genbruges, men omkostningseffektiv genanvendelse af vindmøllevinger, som hovedsageligt består af kompositmaterialer, er fortsat en udfordring. Dette problem vil DecomBlades-projektet forsøge at løse. På verdensplan er anslået 2,5 millioner tons kompositmaterialer i øjeblikket i brug i vindmøller.

John Korsgaard, Senior Director, Engineering Excellence hos LM Wind Power fortæller: 

"Vindenergiindustrien er dedikeret til at finde en bæredygtig måde at bortskaffe udtjente vindmøllevinger på. Både af miljømæssige hensyn, men også på parametre i forhold til medarbejdernes sundhed og sikkerhed og i forhold til omkostningerne. På nuværende tidspunkt har vi endnu ikke løsninger, der opfylder alle kriterier, og det er det, som vi skal udvikle, så vi får en levedygtig, bæredygtig og omkostningseffektiv værdikæde for genanvendelse af vindmøllevinger".

Selvom vindenergiindustrien producerer mindre affald fra kompositmaterialer sammenlignet med andre industrier, er det et vigtigt fokus for vindenergiindustrien, at der findes bæredygtige genanvendelsesløsninger til alle materialer brugt i en vindmølle. Da vindenergiindustrien er i fortsat vækst vokser ansvaret for at sikre bæredygtig genanvendelse af alle materialer også.

Læs ogaå: HOFOR puster nyt liv i ikoniske havvindmøller ud for København

Tværsektoralt samarbejde
Ti projektpartnere, der er ledende inden for netop deres område, er gået sammen om at undersøge og udvikle nye løsninger, der skal gøre det muligt at genanvende vindmøllevingerne. Tilsammen udgør projektpartnerne de nødvendige parter, der kan realisere projektet, fordi de hver især repræsenterer en vigtig del af værdikæden – fra levering, til bearbejdning, til implementering.

Konsortiet består af Ørsted, LM Wind Power – a GE Renewable Energy business, Vestas Wind Systems A/S, Siemens Gamesa Renewable Energy, FLSmidth, MAKEEN Power, HJHansen Genvindingsindustri A/S, Energy Cluster Denmark (ECD), Syddansk Universitet (SDU) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Nye løsninger er nødvendigt
For at udarbejde de løsninger, der kan gøre det muligt at genanvende kompositmaterialer fra vindmøllevingerne har de ti projektpartnere udvalgt tre specifikke fokusområder:

Mekanisk knusning af vindmøllevinger, således at materialet kan genbruges i forskellige produkter og processer.
Anvendelse af det knuste materiale til cementproduktion.
Og en metode til at separere det kompositmateriale, som vindmøllerne er lavet af, under høje temperaturer - også kendt som pyrolyse.
Bæredygtige, omkostningseffektive og bredt tilgængelige genanvendelsesløsninger vil ikke bare understøtte vindenergiindustrien, men også andre komposit fremstillingsindustrier, når man arbejder hen mod en cirkulær produktion og økonomi.

Det er målet for DecomBlades-konsortiet at gøre Danmark til frontløber i etableringen af ​​de værdikæder for genanvendelse af vindmøllevinger, som understøtter en cirkulær økonomi samt skabe jobs både i Danmark og globalt inden for bæredygtige teknologier.

- MTN

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K