10.06.2022  |  Strategi & ledelse

Styrk dine kompetencer som leder af det interne auditteam

Indhold fra partner Hvad er dette?

Hvordan får man succes med at lede det interne auditteam? Hvilke udfordringer er der, når man som uformel leder skal lede et tværgående team, og hvordan skaber man de bedste rammer for den auditansvarlige?

Rollen som leder af det interne auditteam kan have mange facetter, da man både skal være projektleder, forandringsleder, sparringspartner for ledelsen og formel eller uformel teamleder for de interne auditorer.

- Min vigtigste erfaring som auditansvarlig er, at man skal sikre sig ledelsens engagement og involvering i planlægningen af auditprogrammet. Som auditansvarlig er man som regel ikke en del af ledelsen og man kan derfor ikke have det fulde overblik over virksomhedens processer, risici, lovkrav, kontrakter mv. Det overblik har ledelsen, og derfor skal de involveres. Det er desuden ledelsen, der skal tildele ressourcerne til auditopgaven og de skal derfor være med i planlægningen af, hvor mange audits, der skal gennemføres og med hvilket fokus og formål, fortæller Signe Malberg, seniorkonsulent i Dansk Standard.

For at få størst værdi ud af sine intern audits er der god hjælpe at hente i standarden, DS/EN ISO 19011 - Vejledning i auditering af ledelsessystemer. Den vejleder om auditering af ledelsessystemer, herunder principperne for auditering, ledelse af et auditprogram og gennemførelse af ledelsessystemaudit. Den indeholder bl.a. konkrete råd til, hvordan man styrer et auditprogram, sætter et auditteam og forbedrer begge dele. Herudover er der god inspiration at hente i standarden DS/EN ISO 9004, hvis man gerne vil gøre mere ud af sit interne auditteam samt forbedre og modne auditprocessen.

Få de korrekte ressourcer til auditering af et ledelsessystem

- Mange auditorer har en teknisk baggrund, og det er ofte deres tekniske kompetence, som benyttes. Men når der er tale om auditering af et ledelsessystem, bør der i højere grad være ledelses- og forretningsmæssige kompetencer repræsenteret i auditteamet, siger Signe Malberg og fortsætter:

- Det er derfor vigtigt at efterspørge medarbejdere, der har interesse i processer, tværgående forhold og forretningsforståelse, og som kan sætte sig ind i nye krav. Her kan det give god mening at have ledere med i auditteams. De vil desuden selv få meget ud af at være med som auditorer.

Ud over de rette kompetencer bør man også sikre diversitet i gruppen, både hvad angår faglighed, køn, alder, anciennitet og hierarki.

Som DS/EN ISO 19011 beskriver er det desuden vigtigt med personlige kompetencer, hvor upartiskhed og integritet er væsentlige egenskaber.

Signe Malbergs anbefalinger til dig, der skal lede et internt auditteam, er:

  • Vær synlig for ledelsen, tal deres sprog, og vær indstillet på at det en proces, der tager tid
  • Insister på at deltage i udvalgte ledermøder, og tilbyd dig selv som fast tilbagevendende punkt på lokale ledelsesteammøder.
  • Spørg ikke, hvad ledelsen mener skal auditeres. Spørg til, hvilke processer der har størst påvirkning på mål og resultater, om der er nye love eller interessentkrav, eller hvor der er risiko for, at processen ikke er tilstrækkeligt overvåget.
  • Gør dig klart, hvilke kompetencer du skal bruge hos de interne auditorer, og gå efter at få dem, der er bedst egnet til opgaven
  • Arbejd med løbende erfaringsbaseret kompetenceudvikling af auditorerne
  • Gør det til en attraktiv og synlig opgave at være auditor
  • Lever gode, relevante auditresultater

Styrk dine kompetencer som auditor eller lead auditor

Ønsker du at få en grundigere introduktion til principperne for auditering eller at styrke dine kompetencer som lead auditor, tilbyder Dansk Standard forskellige kurser, som kan være noget for dig: https://www.ds.dk/da/ydelser/kurser#t=intern-auditor

Mere fra Dansk Standard

Dansk Standard

www.ds.dk/da

  • ds@ds.dk
  • 39 96 61 01
  • Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Dansk Standard udvikler og udgiver standarder, udbyder kurser og tilbyder rådgivning. Målet med vores ydelser er at styrke erhvervslivets og samfundets konkurrenceevne og bæredygtighed.Dansk Standard er Danmarks standardiseringsorganisation. Vi giver vores kunder mulighed for at deltage i udviklingen af europæiske og internationale standarder og dermed få indflydelse på fremtidens marked…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere