27.06.2018  |  Klima, miljø og energi

Succes: Nu kan vi endelig genanvende juice- og saftplastflasker

Indhold fra partner Hvad er dette?

Danmarks Naturfredningsforening har i flere år kæmpet for, at vi kan genanvende plasten fra juice- og saftflasker. Nu bliver det snart en realitet.

Fra 1. januar 2020 kan man tage saft- og juiceflaskerne med, når man afleverer pantflasker i den lokale flaskeautomat. Og det er en god nyhed for vores natur og miljø at mere plast i fremtiden vil blive genanvendt.

-Når flasker har en værdi, ender de ikke så ofte i naturen. I vores årlige affaldsindsamling er 90 procent af de dåser, vi finder, uden pant - for eksempel fra Tyskland. Miljøministerens udvidelse kan forhåbentlig give incitament til danskerne om at aflevere plastflasker til genanvendelse og aldrig smide dem i naturen, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Plastaffald er nemlig et stort problem, hvis det smides i naturen, hvor det bliver farligt for dyr som forveksler det med mad, eller hvis det brændes af og bidrager til klimaforandringer.

For at passe på naturen og styrke genanvendelsen har Danmarks Naturfredningsforeningen i flere år kæmpet for at få pant på juice- og saftflasker. Og beslutningen kom så endelig, som følge af en analyse lavet af Miljø- og Fødevareministeriet i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet. 

Plastflasker bliver til ny emballage
Mange af de produkter, som vi bruger i dag, indeholder plast. Det er en integreret del af vores samfund, og plast har også gode egenskaber, som for eksempel at forlænge holdbarheden for fødevarer.

Men plast har også en bagside: Plast er lavet af olie, og når det brændes af med husholdningens øvrige affald, bidrager det til klimaforandringer, samtidig med at det er spild af en ressource. Oven i det ender plast alt for ofte i naturen, hvor det gør skade på hele økosystemet.

I Danmark er pantordningen af så høj kvalitet, at plastflasker kan laves om til emballage til nye produkter. Derfor er det kun godt, at så meget som muligt omfattes af pantordningen, siger Maria Reumert Gjerding:
-Vi opfordrer også til, at man lader de mest almindelige husholdningsprodukter af plast omfatte af pantordningen. Det ville bidrage til den cirkulære økonomi og sikre, at vi rent faktisk genanvender den plast, vi producerer. Alt andet er spild af materiale.

Lige nu genanvender vi kun en alt for lille del af den plastemballage, vi bruger. Derfor har både den danske regering og EU mål for at sikre mere genanvendelse.

For nylig har danske bryggerier også sat et samlet mål om at halvdelen af den plast, der produceres, skal være genanvendeligt i 2025.

............................................................

Fakta:

  • Pant- og retursystemet udvides til at omfatte juice- og saftprodukter i emballager af plast, glas og metal.
  • Juiceprodukter omfatter drikkeklare drikkevarer, der består af juice fra frugt- og grøntsager.
  • Saftprodukter omfatter koncentreret læskedrik og saftprodukter, der består af frugt- og grøntsagsjuice, som ikke er umiddelbart drikkeklare.
  • Den pålagte pant vil være som for nuværende produkter i pantsystemet. 1 kr. for glasflasker og dåser under en liter, 1,5 kr. for plastflasker under en liter og 3 kr. for al emballage mellem 1-20 liter.
  • Det er forventningen, at der med udvidelsen vil blive indsamlet 52 mio. flere flasker og dåser end i dag. Det svarer til en udvidelse af systemet på 4-5 procent.
  • Pant på juice- og saftflasker indfases ikke før 2020, fordi detailhandlen skal have tid til at sælge eksisterende lager, flaskeautomaterne skal opdateres og Dansk Retursystem skal være klar til at modtage den ekstra mængde flasker.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Mere fra Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks Naturfredningsforening

www.dn.dk

  • dn@dn.dk
  • 39 17 40 00
  • Masnedøgade 20, 2100 København Ø

Danmarks Naturfredningsforening er Danmarks største grønne organisation. Vores mål er at Danmark bliver et bæredygtigt samfund med et smukt og varieret landskab, en rig og mangfoldig natur og et sundt og rent miljø.Vi er en demokratisk medlemsorganisation med 130.000 støttemedlemmer, 1.500 frivillige og 60 ansatte. Foreningen er uafhængig og privat, og modtager ikke økonomisk støtte fra det o…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere