Survival of the Fittest: Fra flueben til kontinuerlig ESG-læring

ESG-kompetenceudvikling er en kontinuerlig øvelse, som kan trække tænder i virksomheder med færre ressourcer og mindre tid. Netværksgrupper og temaspecifikke læringsforløb kan være en genvej til jeres virksomheds ESG-parathed.

Foto: UN Global Compact Network Denmark

Arbejdet med ESG og bæredygtighed er en rejse uden en endelig destination. Der findes ikke et fastlagt studie, hvor du kommer i mål, når du har taget nogle kursusmoduler og læst nogle artikler. Lovkrav, værktøjer, muligheder og faldgruber dynamiske og in flux, alt imens den metode og de værktøjer, du sværgede til, da du sad og forberedte din handlingsplan sidste år, kan være outdatede, inden året er omme. Forventningerne vil ingen ende tage. Eller hvad?

Det er naturligvis et urimeligt krav, der hverken går hånd i hånd med det at være et helt menneske eller det at have en mindre virksomhed. Her må man måle, veje og prioritere sine ressourcer benhårdt.

I takt med at landskabet løbende ændrer sig, bliver det stadig tydeligere, at ESG-kompetenceudvikling ikke blot er en engangsopgave, men en vedvarende proces.

Foto: UN Global Compact Network Denmark

Fokusér arbejdet: Det handler om at kunne handle 

For mindre virksomheder kan det være udfordrende at holde sig opdateret med de nyeste ESG-krav og praksisser, især når ressourcerne er begrænsede. En strategi for mindre virksomheder kan være at fokusere på de mest relevante og omkostningseffektive ESG-initiativer, som har den største påvirkning på miljø og mennesker.

Dette kan omfatte at vælge et par nøgleområder for forbedring og arbejde intensivt med dem, i stedet for at sprede sig for tyndt over mange områder. Her kan en trinvis tilgang være en effektiv metode. Ved at implementere mindre, men målrettede tiltag, kan små virksomheder gradvist opbygge deres ESG-kompetencer og -kapaciteter og hurtigere komme fra strategi til handling. For det handler om handling. 

Foto: Mette Ovgaard

Netværk og temaspecifikke læringsforløb i en ressourceknap tid

Men hvor finder man så kort og kompas til ESG-junglen? Hvordan vælger man sin strategi, metoder og værktøjer? Hvad er prioriteterne? 

Kontinuerlig læring hjælper med at navigere i komplekse ESG-udfordringer og til at tage informerede beslutninger, der understøtter virksomhedens langsigtede bæredygtighedsmål. Den kontinuitet kan virksomheder med fordel finde i netværksgrupper og temaspecifikke læringsforløb. 

Det sænker barrieren af urealistiske forventninger om altid at være top-informeret på hele ESG-paletten, men det sænker ikke barren for arbejdet. Tværtimod. Professionelle netværksgrupper fungerer som katalysatorer for handling, hvor medlemmer kan samarbejde om fælles mål og tackle specifikke udfordringer i deres land, region, værdikæde eller branche.

Foto: UN Global Compact Network Denmark

Hvor blev tiden af?

En stor forhindring på vejen mod løbende opkvalificering er noget så simpelt som tid. Alle har travle hverdage med leverancer og deadlines. For ESG og bæredygtighed i privatsektoren er et levende område. Her kan man drage fordel af differentierede læringsmuligheder – og ikke kun I forhold til fagligt niveau – men også I forhold til, om du har afsat en time, en dag eller en uge om måneden til opkvalificering. 

Virksomheder og deres medarbejdere må løbende indtænke ESG i deres daglige rutiner og langsigtede prioriteringer for at forblive relevante og ansvarlige. Det er ikke længere nok at sætte flueben ved bæredygtighedsinitiativer; fremtidens succesfulde virksomheder vil være dem, der kontinuerligt tilpasser sig og udvikler deres ESG-kompetencer i takt med, at verden forandrer sig.

Og til virksomhedslederen - opfordr jeres medarbejdere til at indtænke læring i løbet af arbejdsugen. Få rutinerne på plads. Skab tid i dine ansattes kalendere, så ESG i jeres virksomhed bliver måden I handler på.

Se video her

Global Compact – et specialiseret læringsnetværk for alle

UN Global Compact er verdens største initiativ for ansvarlighed i erhvervslivet og sætter en global standard for virksomheders læring og fremdrift i forhold til arbejdet med ESG og bæredygtighed. Det blev lanceret i år 2000 af FN's daværende generalsekretær Kofi Annan med det formål at mobilisere en global bevægelse af ansvarlige virksomheder og organisationer, der arbejder for at skabe en mere bæredygtig verden.

I Danmark alene er mere end 650 virksomheder med i netværket. De har alle forpligtet sig til at efterleve Global Compacts Ti Principper inden for Menneskerettigheder, Arbejdstagerrettigheder, Klima & miljø og Antikorruption. De Ti Principper giver en fælles etisk og praktisk ramme for arbejdet med ESG og bæredygtighed og er baseret på de vigtiste internationale konventioner og aftaler. 

Læring på tværs af medarbejder-roller 

Der er forskel på om man er projektleder, udviklingskonsulent, bæredygtigheds-ekspert, HR-medarbejder eller selvstændig konsulent. Global Compact tilbyder derfor netop både let tilgængeligt pakketeret indhold og dybdegående og langvarige læringsforløb. Og ligegyldigt hvor jeres virksomhed er på jeres bæredygtighedsrejse, kan I finde relevante værktøjer, workshops, digitale kurser, arrangementer og netværksgrupper til at hjælpe jer videre med arbejdet.

Academy-platformen: FN’s digitale akademi

Academy er UN Global Compacts digitale ESG-læringsplatform. I dag er der over 100.000 brugere fra 180 forskellige lande på Academy-platformen, som er inddelt i læringsmoduler på forskellige niveauer og emner. Derfor er Academy egnet til opkvalificicering af alle typer medarbejdere. Som medlemsvirksomhed får du også adgang til en lang række digitale kurser, du kan hente ned lokalt og eksempelvis bruge på jeres eget intranet eller til interne uddannelsesforløb.

Alle medarbejdere i virksomheder, der er med i Global Compact, har ubegrænset adgang til Academy-platformen. Gennem innovative læringsoplevelser på tværs af centrale emner og sprog tilbyder Academy handlingsorienterede indsigter og best pracise til virksomheder og fagfolk på alle niveauer. Der bliver løbende skabt nyt indhold til platformen, så din virksomhed altid er på forkant med udviklingen. Læs mere om Academy her.

Hvis din virksomhed ikke er tilsluttet Global Compact, kan I stadig få et indblik i platformens muligheder, da vi har gjort en lang række digitale kurser frit tilgængelige for alle. Dem finder du her.

Denne artikel er del af et tema:

31.10.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Fra kundekrav til bæredygtig forankring

22.08.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Fra ESG til handling: Videnskabsbaserede klimamål som kompas

22.08.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Survival of the Fittest: Fra flueben til kontinuerlig ESG-læring

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

13.03.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Vær med til UN Global Compacts Årskonference 2024: Fremtidens Bæredygtighed & ESG

05.03.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

De nordiske UN Global Compact-netværk lancerer tre business briefs med fokus på klima dilemmaer