Fra ESG til handling: Videnskabsbaserede klimamål som kompas

Hvilket rammeværk sætter man sin lid til, når klimamålene skal sættes? Science Based Targets-initiativet er fortsat det absolut bedste bud. Også for mindre virksomheder.

Foto: UN Global Compact Network Denmark

Kompetenceudvikling inden for ESG spænder bredt. Området er levende, ny viden erstatter det, vi troede vi vidste, og medarbejdere på tværs af afdelinger mangler redskaber til at dokumentere, kommunikere og træffe beslutninger. Et sted at starte, som naturligvis også kan være en stor mundfuld, er SBTi – Science Based Targets-initiativet. 

SBTi henvender sig direkte til dem, der beskæftiger sig med Environmental, det famøse E, da initiativets formål er at fremme ambitiøse klimaindsatser i erhvervslivet, på verdensplan. På nuværende tidspunkt har mere end 7.500 virksomheder globalt tilsluttet sig initiativet, og har hver især en videnskabsbaseret målsætning om at nedsætte deres konkrete klimapåvirkning, med fælles mål om at temperaturen ikke stiger mere end 1,5˚C. 

 ”SBTi validerer virksomhedernes klimaplaner, og så er det op til virksomhederne at levere de nødvendige reduktioner af drivhusgasser. SBTi relaterer sig derfor til en virksomheds klimaregnskab -og strategi og ligger derfor inden for E’et,” oplyser Joachim Marc Christensen, Head of Programmes, Climate & Environment, hos UN Global Compact Network Denmark. 

Joachim Marc Christensen. Foto: UN Global Compact Network Denmark

Hvorfor er ESG-uddannelse overhovedet vigtigt?

Kompetenceudvikling inden for ESG er en kraftfuld måde at styrke virksomhedens stemme udadtil. Kunder og interessenter kræver handling. De vil se gennemsigtighed og konkrete resultater spejlet i virksomheders klimaindsats. Når medarbejdere opnår dybdegående viden om miljøområdet og SBTi, bliver virksomheden bedre rustet til både at indfri sine klimamål og kommunikere sin bæredygtige rejse på en overbevisende og engagerende måde.

Joachim understreger vigtigheden i at prioritere ESG-uddannelse og i særdeleshed også hvorfor det er nødvendigt at hele virksomheden, - ikke blot enkelte medarbejdere eller afdelinger, - får udviklet deres kompetencer i overensstemmelse med gældende klimaforskning:

”Det kan være salgsteamet, der skal bruge ESG-faktorer for at fremme konkurrenceevnen, det kan være økonomiafdelingen, der skal levere data til ESG-rapporteringen, eller en marketingmedarbejder, der skal undgå greenwashing i forbindelse med markedsføring af produkter. Derfor er det vigtigt, at hele organisationen mere eller mindre følger med i ESG-dagsordenen.”

Foto: UN Global Compact Network Denmark

Er SBTi dobbeltarbejde for virksomhederne?

Med det nye rapporteringsdirektiv fra EU, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), er der yderligere krav til bæredygtighedsrapportering fra virksomheder. Men der skal ikke herske tvivl om, at det stadig vil være fornuftigt brug af ressourcer at tilslutte sig SBTi.

Kravene til at få klimamål valideret hos SBTi stemmer rigtig godt overens med de rapporteringskrav der ligger i ESRS E1-standarden under det nye rapporteringsdirektiv fra EU, CSRD. Det betyder, at de virksomheder der allerede har sat mål gennem SBTi får lettere ved at rapportere på den standard ved blandt andet at indikere, hvorvidt de har klimamål der stemmer overens med klimavidenskaben, hvad tidsrammen er for opnåelse af målene og meget mere,” forklarer Joachim Marc Christensen. 

Foto: UN Global Compact Network Denmark

Hvor kan man finde konkret stof til udvikling?

Et væsentligt og presserende spørgsmål fra virksomheder går på, hvor de skal søge hen for at finde guldkornene til læring, sparring og kompetenceudvikling. Det har den garvede klimaekspert også en klar anbefaling til:

”Jeg vil anbefale virksomheder at holde sig orienterede om nye aktiviteter og events i vores (UN Global Compact Network Denmark) to netværksgrupper om klima. Den ene er på dansk målrettet virksomheder i starten af deres klimaarbejde og den anden er på engelsk og målrettet de virksomheder, der allerede er relativt langt i deres klimaarbejde.”

”- Af andre tilbud vil jeg fremhæve Erhvervsstyrelsens ’Virksomhedsguiden’, Erhvervshusenes mange gode (og gratis) arrangementer, samt Dansk Industris ESG-portal.”  

Der er derfor, hvis man spørger Joachim, mange gode muligheder for at blive ESG-uddannet og især også på det helt konkrete Science Based Targets-initiativ.

Joachim gør det klart, at danske virksomheder generelt er rigtig gode til at sætte klimamål gennem SBTi, men det vil kun være fordelagtigt, at få flere virksomheder til at tilslutte sig mål om, at reducere deres udledning af drivhusgasser. 

Fakta:

Science Based Targets-initiativet (SBTi) er en nonprofit organisation, der har til formål at fremme ambitiøse klimaindsatser i erhvervslivet på globalt plan.

SBTi startede i 2014 som et partnerskab mellem organisationerne Carbon Disclosure Project (CDP)United Nations Global CompactWorld Resources Institute (WRI) og World Wildlife Fund (WWF). Den fælles vision var at øge virksomhedernes klimaambitioner og sikre at reduktionsmål blev sat i overensstemmelse med god praksis og klimavidenskab.

Læs mere om initiativet og danske virksomheders tilslutning til SBTi her.

Fakta:

Kompetenceudvikling inden for ESG favner bredt, og derfor gør UN Global Compact Network Denmark en indsats i at gøre det håndgribeligt.

Hos Global Compact findes der forskellige læringstilbud, med det klare formål at man som virksomhed kan opnå de kompetencer der skal til, for at få nogle ambitiøse mål. Læs mere i brochuren Science Based Targets-initiativet eller om netværksgruppen Science Based Targets Peer Learning Group.

Denne artikel er del af et tema:

22.08.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Fra ESG til handling: Videnskabsbaserede klimamål som kompas

22.08.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Survival of the Fittest: Fra flueben til kontinuerlig ESG-læring

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

13.03.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Vær med til UN Global Compacts Årskonference 2024: Fremtidens Bæredygtighed & ESG

05.03.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

De nordiske UN Global Compact-netværk lancerer tre business briefs med fokus på klima dilemmaer

04.03.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Mere gratis ESG-læring lanceret