Svampe i asfaltbranchen kan give grønne dividender
I et forsøg på Femern Bælt-Projektet prøver bygherrerne en svampebaseret løsning af for at rykke branchen i en grønnere retning.
For asfaltbranchen har der hidtil været særligt én stor knast i deres grønne omstilling: bindemidlet bitumen. Bitumen er et restprodukt fra råolie og et meget CO2-tungt materiale, Det er dog afgørende for produktionen af asfalt og derfor en stor udfordring for branchen.
En udenlandsk virksomhed har muligvis fundet løsningen. Deres nye bindemiddel er baseret på svamperødder, mycelium, og er 100% biobaseret. Rødderne kan omslutte de småsten, der danner asfaltens struktur. Denne teknologi bliver nu testet på en parkeringsplads ved Rødbyhavn tæt på Femern Bælt-tunnelens byggeplads
Ud over dens status som naturmiddel er fordelen ved det svampebaserede bindemiddel også, at produktionen af asfalten kan foregå uden den energikrævende opvarmningsproces. Dermed reduceres CO2-udledningerne yderligere, hvilket gør løsningen særligt attraktiv for fremtidens grønne byggeri.
Fermentering er fremtiden
Visibuilt, virksomheden bag løsningen, ser et stort potentiale i det fermenterede bindemiddel kaldet visiBIT og har fulgt nøje med i forsøgets lovende resultater.
”Vores løsning er verdens første fermenterede bindemiddel til asfaltindustrien, og det er helt unikt. Forsøget er gået over al forventning, og vi har nu vist, at vi kan konstruere en asfaltbelægning fremstillet med visiBIT ved brug af industriens egne maskiner”, siger Line Kloster Pedersen, som er direktør for Visibuilt, til TV2 Øst.
Ud over de nuværende tests skal Visibuilt også teste holdbarheden af asfalten, inden de kan begynde at udbrede den.
- lhs