04.02.2021  |  Klima, miljø og energi

Svampegifte fra marker ender i vores grundvand

Indhold fra partner Hvad er dette?

Ifølge en spritny måling findes der rester af populære svampegifte i 60 procent af alle grundvandsprøver. Giftene er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Giften 1,2,4-triazol ender alt for ofte i grundvandet, viser nye målinger.

Svampegiftene, der i Danmark bruges på raps- og kornmarker, er nemlig fundet i 434 ud af 719 grundvandsprøver, svarende til 60 procent af tilfældene. Det viser en ny rapport fra det geologiske datacenter GEUS, der hvert år udgiver tal fra dets overvågning af sprøjtegiftrester i grundvandet.

Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, kalder fundene uholdbare:

- Giftrester bliver fundet alt for hyppigt i det danske grundvand. Gifte, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende for mennesker. Det er en fuldstændig uholdbar situation, og derfor bør Miljøministeren indføre et straksforbud mod de her svampemidler, siger hun.

Læs mere om sprøjtegift i grundvandet

Strømmer ud til vandløb
Ifølge grundvandsovervågningen er sprøjtemidlerne, der danner 1,2,4-triazol, noget der hyppigst findes i grundvandet. Og det er også populært i landbruget.

Ifølge Miljøstyrelsens bekæmpelsesmiddelstatistik fra 2020 er salget af et af de 1,2,4-triazol-dannende svampemidler, tebuconazol, steget fra 45 tons i 2015 til 81 tons i 2017, men faldt i 2018 pga. tørken samme år.

Læs mere: Vandværker leverer vand med sprøjtegift over grænseværdien

I det helt unge grundvand, drænvandet der strømmer ud til vandløbene, er 1,2,4-triazol fundet i 197 vandprøver ud at 227 analyserede, svarende til 86,8 procent. Heraf var 26 procent over grænseværdien.

Tidligere har forsøg fra DTU med azolmidler vist, hvordan drægtige hunrotter eksponeret for svampemidlerne bl.a. viste tegn på forsterskader og unger med misdannede kønsorganer. Stofferne udvaskes også til vandløb, hvor de kan have skadelige effekter for naturen og dyrelivet.

Læs også: Hormonskadelige svampegifte fundet i grundvandet

Mere fra Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks Naturfredningsforening

www.dn.dk

  • dn@dn.dk
  • 39 17 40 00
  • Masnedøgade 20, 2100 København Ø

Danmarks Naturfredningsforening er Danmarks største grønne organisation. Vores mål er at Danmark bliver et bæredygtigt samfund med et smukt og varieret landskab, en rig og mangfoldig natur og et sundt og rent miljø.Vi er en demokratisk medlemsorganisation med 130.000 støttemedlemmer, 1.500 frivillige og 60 ansatte. Foreningen er uafhængig og privat, og modtager ikke økonomisk støtte fra det o…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere