Svaret på Nordamerikas energiudfordring blæser i havvinden
USA, verdens næststørste udleder af CO2, står over for en omstilling fra sort til grøn energi. Havvind kan være med til at løfte den opgave.
USA har de optimale forudsætninger for at udnytte fordelene ved havvind. Det mener DONG Energy, som har sikret sig rettighederne til at opstille vindmølleparker i to havområder ud for USA’s østkyst. DONG Energy, som har opstillet en fjerdedel af verdens havvind, forventer at energi fra havvind om 10 år vil være billigere end fossil energi. ”Det handler om at udnytte erfaringer fra andre steder i verden og tænke stort,” siger chefen for DONG Energy’s afdeling i USA, Thomas Brostrøm.
Grøn omstilling kræver nytænkning
Den gradvise omstilling af USA’s energi fra fossilt brændsel til mere bæredygtige energiformer har været i gang siden energikrisen i 70’erne. USA har primært satset på energi fra landmøller. Siden år 2000 er mængden af energi fra landvind tyvedoblet, men trods flere års tilløb har USA stadig sin første vindmøllepark på havet til gode. Det vil DONG Energy, der i forvejen forsyner millioner af Europæere med energi fra havvind, være med til at lave om på.
I USA har man hidtil kunnet udnytte de store og relativt tyndt befolkede områder i Midtvesten til at opstille landmøller. Men det er også en udfordring at løse energi- og miljøproblemerne omkring storbyerne og de tætbefolkede områder på for eksempel Østkysten med bæredygtig energi – her kommer havvind ind i billedet.
”Vindmølleparker ud for kysten er et oplagt lokalt alternativ til fossile kraftværker i storbyområder og den oplagte vej at fremtidssikre en bæredygtig energiforsyning til amerikanerne,” siger Thomas Brostrøm.
Ideelle forudsætninger
Det statsejede amerikanske forskningscenter for vedvarende energi, NREL, har identificeret en række områder udfor de amerikanske kyster, som er velegnede til havmølleparker. Ifølge NREL’s beregninger kan disse områder i alt levere over 4.000 GW – omtrent fire gange USA’s samlede energibehov. Selvom beregningen er teoretisk, siger det noget om potentialet for havvind.
Nogle af de mest velegnede områder ligger ud for Østkysten, hvor DONG Energy foreløbig har sikret sig retten til opsætning af to havmølleparker. Havbunden dér minder om forholdene i Europa, hvor havvind allerede nu leverer strøm til 18 millioner mennesker, og er den hurtigst voksende energiteknologi. DONG Energy producerer i dag mere end en fjerdedel af Europas havvind. Det er disse erfaringer, man vil drage fordel af i de nye amerikanske vindfelter.
Den ene af de to havmølleparker skal efter planen ligge 90 km ud for Massachusetts kyst og forsyne borgerne i og omkring Boston med bæredygtig energi. Den anden park skal placeres 24 km ud for New Jerseys kyst. Alene den første havmøllepark vil kunne dække strømforbruget i næsten en halv million amerikanske hjem. Den høje ydeevne er mulig, fordi havvind er kraftigere og mere konstant end vind på land; og det giver mere strøm i stikkontakterne.
Grøn energi skal være billigere end sort
Havvind er en ung industri sammenlignet med kul og gas. Derfor koster ren energi fra havvind i dag stadig mere end forurenende energi fra kul og gas. Men det billede er ved at ændre sig. DONG Energy forventer, at grøn energi fra havvind allerede om et årti vil være billigere end fossil energi.
“Hvis omstillingen af den amerikanske energisektor fra fossil til ren og vedvarende energi skal lykkes, må grøn energi ikke koste mere end sort. Derfor skal havvind blive billigere end fossile alternativer, og det kræver, at hele industrien tænker stort og går sammen om at nedbringe prisen,” forklarer Thomas Brostrøm fra DONG Energy.
Ifølge Thomas Brostrøm går den teknologiske udvikling inden for havvind stærkt i disse år, og det får omkostningerne til at falde markant.
”Alene havvindmøllernes vingefang er mere end fordoblet på ca. 15 år. Havmølleparkerne bliver større og kan placeres længere ude på havet, hvor de er ude af syne og kan udnytte de højere vindstyrker. Samtidig bliver vi hele tiden bedre til at standardisere og effektivisere opstillingen og vedligeholdelsen af havmøllerne. Alt sammen er med til at drive omkostningerne ned, hvilket i sidste ende giver mere grøn energi i stikkontakterne,” slutter Thomas Brostrøm.