Sydsjællandsk prøvehus viser, at 90 procent af mursten kan genbruges efter nedrivning

Guldborgsund Kommune er med et prøvehus ved at danne sig erfaringer, som skal sikre større genanvendelse af de byggematerialer, som kommunen får tonsvis af hvert år i forbindelse med nedrivningssager. Og de indledende resultater er særdeles positive.

Huset i Horbelev blev forsøgskanin i Guldborgsund Kommunes eksperimenter med nænsom nedrivning. Foto: Guldborgsund Kommune..

26.04.2023

CSR.dk

I Horbelev på Falster ligger et særligt hus. Huset har Guldborgsund Kommune købt til nedrivning, ligesom det sker med mange huse om året. Men huset skal ikke nedrives, som kommunen typisk gør.

Huset her skal nemlig bane vej for en mere bæredygtig udnyttelse af byggematerialer i forbindelse med kommunens nedrivningssager. 

Med prøvehuset øver kommunen sig på det, der i fagtermer hedder selektiv nedrivning. Selektiv nedrivning omtales også som cirkulær eller nænsom nedrivning, hvor bygningen nedtages på en sådan måde, at materialerne kan sorteres korrekt og efterfølgende anvendes bedst muligt.

Læs også: I Thy er fire virksomheder gået sammen om at sælge affald

Derfor er de store nedrivningsmaskiner skiftet ud med sirlig menneskelig håndtering af de enkelte mursten, da nogle af murstenene i første omgang er sendt videre til laboratorietests.

Det skal give svar på, hvor stor levetid stenene har tilbage, og dermed hvordan de bedst genbruges.

"Vi har en politisk ambition om at være en CO2-neutral kommune senest i 2050. Her er genbrug af byggematerialer bestemt noget af det, som vi skal udforske og blive endnu bedre til. Så det er rigtigt spændende at følge prøvehuset i Horbelev," siger formand for Teknik, Klima og Miljøudvalget Annemette S. Johnsen. 

90 procent kan genbruges
Der er da også god grund til at kigge på genbrug af byggematerialer, når man ser på klimabelastningen. En analyse viser, at hvis en mursten genbruges i lokalområdet udleder det op til 3 kg CO2 pr kvadratmeter mursten. Ved nye røde mursten er tallet oppe på mellem 15 – 38 kg CO2 pr kvadratmeter. 

De første mursten fra huset i Horbelev har allerede været til laboratorietest, og de test viser, at helt op imod 90 procent af de testede mursten kan genbruges 1-1, altså som mursten i et nyt byggeri, mens de sidste 10 procent kan knuses og genbruges til for eksempel vejfyld.  

Murstenene er sirligt taget ud af både syd- og nordgavl, så man tester mursten, der har været udsat for forskellige vejrmæssige forhold. 

Læs også: Presset på betonbranchen for grøn omstilling stiger

"Det er rigtigt spændende resultater, vi får ind, gennem vores samarbejde med Green Care Nordic, som både nedtager byggematerialer og tester dem for os. Det er gode nyheder, at vi kan bruge så stor en andel igen. Murstenene kan ikke nødvendigvis alle sammen bruges i et stort nybyggeri, men så kan de indgå i byggerier med en kortere levetid," siger Agnes Denberg, der arbejder i kommunens Bolig og Byggesag-afdeling.

"Det, der kan bruges 1 til 1, giver den mindste klimabelastning, så vi håber, at mest muligt kan genbruges på den måde. Så vores lille testhus er vigtigt for, at vi i fremtiden kan tage de bedste beslutninger, når vi står med byggematerialer fra vores mange nedrivningshuse, fortsætter hun. 

Det er ikke kun murstenene i huset, kommunen skal blive klogere på. Også husets tegltag skal igennem laboratorietests. 

Det er ambitionen at Guldborgsund Kommune i fremtiden selv vil genbruge byggematerialerne fra nedrivningshusene i eget regi for at holde CO2-belastningen på transport så langt nede som muligt.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens versen #4

11.02.2025CSR.dk

3 ud af 4 globale kunder vil ikke betale ekstra for bæredygtig levering

11.02.2025Schneider Electric

Sponseret

Nye muligheder for avanceret beskyttelse – men mulighederne forpligter

10.02.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Forbud mod produkter fremstillet ved tvangsarbejde er trådt i kraft

06.02.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Fra mine til gadget: Konfliktmineralernes skjulte pris

03.02.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

”Presset” til genanvendelse … et cirkulært samarbejde

30.01.2025Schneider Electric

Sponseret

Verdens mest bæredygtige virksomhed ser unge faglærte som nøglen til grøn omstilling

30.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Fra mine til gadget: Din smartphone er en skattekiste

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart