Tænketank til kamp mod madspild
På verdensplan går en tredjedel af alle fødevarer til spilde. Nu afleverer Tænketank om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab ti anbefalinger til regeringen, der skal mindske det kolossale spild.
Madspild er en af de største klimasyndere på verdensplan – og en af de klimasyndere, der er lettest for den enkelte forbruger at gøre noget ved.
De ti anbefalinger
- Inddrag madspild og fødevaretab i regeringens klimahandlingsplan
- Etablér et tættere samarbejde på tværs af ministerierne
- Fastsæt et 2030-reduktionsmål for hvert brancheled i fødevareværdikæden
- Fastsæt et 2030-reduktionsmål for husholdninger
- Styrk civilsamfundets engagement i kampen mod madspild
- Understøt vidensopbygning og ny teknologi
- Styrk information om muligheder for donation af overskudsmad til velgørenhed
- Bidrag til mobilisering af andre landes indsats til indfrielse af FN’S Verdensmål 12.3
- Inddrag FNs Verdensmål 12.3 i en ny udviklingspolitisk strategi
- Indsamling af (ensartet) data
Derfor afleverede bestyrelsen for Tænketank om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab, ONETHIRD, tirsdag d. 17. december ti anbefalinger til tiltag fra regeringen for at hjælpe regeringen til at levere resultater på madspildsområdet.
Det skriver Flemming Besenbacher, Annette Stube, Selina Juul, Christine Nellemann, Birgitte Qvist-Sørensen og Thomas Prehn, som alle har været med i tænketanken, i en kronik i Berlingske.
Alle ti anbefalinger er:
- Inddrag madspild og fødevaretab i regeringens klimahandlingsplan
- Etablér et tættere samarbejde på tværs af ministerierne
- Fastsæt et 2030-reduktionsmål for hvert brancheled i fødevareværdikæden
- Fastsæt et 2030-reduktionsmål for husholdninger
- Styrk civilsamfundets engagement i kampen mod madspild
- Understøt vidensopbygning og ny teknologi
- Styrk information om muligheder for donation af overskudsmad til velgørenhed
- Bidrag til mobilisering af andre landes indsats til indfrielse af FN’S Verdensmål 12.3
- Inddrag FNs Verdensmål 12.3 i en ny udviklingspolitisk strategi
- Indsamling af (ensartet) data
Der er også kommet mere konkrete ideer ud af tænktanken. De foreslår f.eks. at regeringen lancerer en national madspildsdag, som skal sikre danskernes engagement i kampen mod madspild.
Derudover anbefales, at fokus på madspild integreres i undervisningen på landets folkeskoler og ungdomsuddannelser, således at de helt unge, kommende forbrugere får mulighed for at tage stilling.
En tredjedel går til spilde
Et øget fokus på madspild giver god mening – det er nemlig på tredjepladsen over verdens ti bedste klimaløsninger og har sit eget delmål i FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling.
Globalt er det ambitionen, at al madspild skal halveres inden 2030 – både på detail- og forbrugerniveau.
Ifølge FN’s fødevareorganisation, FAO, spildes der på verdensplan cirka en tredjedel af alle fødevarer. Det svarer til omkring otte procent af verdens samlede CO2-udledning.
Læs også: Forbrugerne ønsker, at flere virksomheder tager ansvar for madspild
Alene i Danmark går 700.000 tons fødevarer til spilde om året. Det svarer til syv gange Marmorkirkens vægt og udgør 3,8 procent af vores årlige CO2-udledning.
-SMP