27.08.2018  |  Klima, miljø og energi

Teknologiudvikling er ikke nok, hvis den cirkulære omstilling skal lykkes

Indhold fra partner Hvad er dette?

Påstanden kommer fra dr. Martin R. Stuchtey, som vil præsentere sit arbejde og tanker bag et nyt paradigme for økonomisk vækst på DAKOFAs årskonference d. 20. september 2018.

Martin R. Stuchtey mener ikke, at vi inden for det nuværende økonomiske system udelukkende kan opnå en cirkulær økonomi gennem teknologiudvikling og design - der skal ske en omstilling på det systemiske niveau. 

I det nuværende system overstiger miljøomkostningerne de økonomiske gevinster. Indenfor det økonomiske sprogbrug peger han på, at i takt med den massive befolkningstilvækst overstiger økonomiens eksternaliteter de benefits, der opnås samfundsmæssigt ved den nuværende vækst, og hvis man fortsætter med at anskue økonomien ud fra en neo-klassisk økonomisk model, mener han, at vi på globalt plan vil vækste os ind i fattigdom. 

For Martin R. Stuchtey er problemet dermed også den neo-klassiske model, hvor disse omkostninger ikke medregnes samtidig med, at der mangler styring på et det systemiske niveau af fx infrastrukturen, fødevaresektoren og bygge- og anlægssektoren. Han mener, at der er brug for politisk lederskab til at indføre høj-produktiv styring på systemisk niveau – cirkulær økonomi bliver derfor også et politisk projekt og en strategi for fremtidens velstand. 

Martin R. Stuchtey har i de seneste 20 år stået i spidsen for en lang række initiativer for at accelerere transformationen til et cirkulært industrielt system. Martin Stuchtey har en lang karriere bag sig fra McKinsey, hvor han som direktør for ”Center for Business and Environment”. Sammen med Ellen MacArthur har han initieret World Economic Forums indsats for cirkulær økonomi. Derudover har han medvirket til en lang række, rapporter, artikler, bøger og tv-shows om cirkulær økonomi generelt og med særligt fokus på plast. Martin R. Stuchtey er forfatter til bogen” A Good Distruption - Redefining Growth in the Tweenty-first Century”. Derudover er han strategisk rådgiver for World Economic Forum og grundlægger af firmaet SYSTEMIQ, hvor han i dag er managing partner samtidig med, at han også er professor ved Innsbruck Universitet. 

Deltag på årskonferencen og hør Martin R. Stuchtey, hvorefter der bliver rig lejlighed til at deltage i de efterfølgende debatter om den cirkulære omstilling generelt samt de aktuelle udfordringer specifikt. 

Du kan bl.a. se en smagsprøve på Martin R. Stuchteys ideer og synspunkter her på youtube eller i videon øverst i denne artikel.

Læs mere og tilmeld dig årskonferencen her 

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere