Ti år med FN’s Principper for Menneskerettigheder og Erhvervsliv: Vi gør status – og kigger frem.
I dag markerede Global Compact Network Denmark tiårsdagen for den enstemmige vedtagelse af FN’s Vejledende Principper for Menneskerettigheder og Erhvervsliv sammen med Institut for Menneskerettigheder, Erhvervsstyrelsen og Dansk Industri. Vi lancerede i den sammenhæng den danske oversættelse af principperne.
”Linket mellem virksomheder og menneskerettigheder bliver mere og mere tydeligt".
Sådan indledte Sara Krüger Falk, direktør for Global Compact Network Denmark, sin tale til menneskerettighedskonference i Industriens Hus foran aktører fra erhvervslivet, organisationer og staten.
Sara Krüger Falk uddybede:
”Menneskerettigheder er rigtig mange ting. Og vi ikke er i mål, selvom vi er rigtig mange, der arbejder for det. Det er svært, og det er komplekst, fordi forventninger og udfordringer er flydende. For ti år siden havde man nok ikke kunnet forestille sig, at en domstol ville konkludere, at en virksomheds ansvar for menneskerettigheder også omfatter overholdelse af Parisaftalens målsætninger om CO2-udledninger. Men det er netop sket".
Et fælles sprog for samarbejde
FN’s Vejledende Principper for Menneskerettigheder og Erhvervsliv udgør en overordnet ramme for erhvervslivets ansvar for menneskerettigheder. De har givet os et fælles sprog, der danner grundlaget for godt samarbejde indenfor og på tværs af landegrænser. Og at dømme efter dagens talere og deltagere er principperne mindst lige så vigtige i dag, som for ti år siden da de blev lanceret.
”Som virksomhed har vi et ansvar for at menneskerettigheder fremmes og overholdes. Det er nemt at sige, at man ikke benytter sig af børnearbejde eller ikke diskriminerer, men virksomhedens politik, kommunikation og procedurer skal afspejle det”.
Sådan lød det fra Betina Moldt Rasmussen, general manager hos fødevarevirksomheden Orana, der er medlem af Global Compact Network Denmark. Hun fortalte, at principperne har givet virksomhederne et fælles sprog, der gør dem i stand til at identificere og kommunikere, hvordan de arbejder med menneskerettigheder.
Charlotte Damgaard, sustainability senior manager hos Danish Crown Group, tilsluttede sig det syn på principperne:
”Vi har nu været medlem af Global Compact Network Denmark i ti år, og vi er stadig på en rejse. Vi er ikke i mål endnu. Men principperne giver os en ramme for et fælles sprog at arbejde ud fra".
Og et fælles sprog er afgørende både for samarbejde og for at kunne styrke menneskerettigheder, ifølge Sara Krüger Falk:
”Jeg synes, det er stærkt, når virksomheder, der stadig har udfordringer på menneskerettighedsområdet, stiller sig frem og italesætter det. Og her er den gode tone afgørende. Vi skal ikke sænke barren af den grund. Men vi skal kunne tale sammen og samarbejde for at løfte niveauet".
Dansk oversættelse skal ruste flere virksomheder til fremtiden
Den nye danske oversættelse skal klæde endnu flere virksomheder på til mødet med nye og strammere lovkrav. Fremtiden kræver, at vi intensiverer arbejdet med menneskerettigheder i erhverv og forstår menneskerettigheder holistisk.
Sara Krüger Falk afrundede dagen med et kig frem i de kommende ti år, hvor dagens udfordringer vil øges, og fælles løsninger bliver helt nødvendige:
”Om 10 år er vi én milliard flere om at dele de ressourcer, vi har, og der er én milliard flere mennesker. Den eneste måde, vi kan imødegå den fremtid på – på fredelig vis – er gennem samarbejde og en fortsat udvikling mod gennemsigtighed mellem virksomheder, sektorer, samfundsaktører og lande".
Hun fortsatte:
”Den overbevisning møder vi på daglig basis i vores lokale netværk her i Danmark, hvor medlemmer mødes i netværksgrupper og deler ud af erfaringer og udfordringer for at lære af og støtte hinanden i at gøre det endnu bedre. Og jeg glæder mig til at fortsætte arbejdet – for det er der behov for".