Tiden kalder på grøn omstilling
På et omstillingsseminar på CBS torsdag aften blev mulighederne for en grøn omstilling heftigt diskuteret.
Vi har som samfund ikke erkendt behovet for et økonomisk paradigmeskifte, men der ses en tendens til at den grønne omstilling vinder mere og mere indpas i den politiske og økonomiske verden. Det var et af blot mange budskaber fra talere til torsdagens omstillingsseminar på CBS i København.
Et af de initiativer, der i den politiske verden, peger i retning af grøn omstilling, er det nystiftede parti Alternativet, som blev præsenteret onsdag formiddag. Medstifter og initiativtager Uffe Elbæk har da også mange af de samme budskaber, som talerne på torsdagens seminar:
Hvis vi ønsker, at vores børn og børnebørn skal have de samme chancer som vi har haft, kan vi ikke blive ved med at vende det blinde øje til. Vi er som samfund ikke bare på vej hen til kanten, men på vej ud over den, når det gælder vores forbrug af jordens begrænsede ressourcer, udtaler den tidligere kulturminister Uffe Elbæk i en pressemeddelelse.
Læs også: Kom til debat om grøn og social omstilling
Nøgleproblemet er penge
Det globale samfunds problem er, ifølge mange, der går ind for en omstilling, at det er vækstorienteret. En orientering - eller et paradigme - som står i kontrast til filosofien bag grøn omstilling, hvor bnp ikke skal være målestok for velstand.
Sociolog og lektor ved CBS Ole Bjerg, der har skrevet bogen Gode penge mener, at et opgør med det nuværende paradigme er nødvendigt for at omstille til et grønnere og mere bæredygtigt samfund.
Der er sket rigtig meget inden for erhvervslivet. Virksomhederne gør en hel masse for klima og mennesker, men de gør ikke op med det økonomiske paradigme, siger Ole Bjerg i sit oplæg på CBS.
Op af sofaen
Forestil dig et hus, der brænder. Inden i det står to mennesker. De opdager måske slet ikke, at det brænder. I stedet står de med en sofa mellem hænderne og diskuterer, hvor sofaen skal stå, og hvordan indretningen skal være.
Sådan håndterer politikerne, ifølge Emil Urhammer, som skriver ph.d. i økologisk makroøkonomi, den systemkrise, der foregår netop nu. Samtidig sidder borgerne passivt i deres sofa, mens verden udenfor er i krise. Han kalder det Sofasyndromet og kom i sit oplæg med et billede på en løsning: op af sofaen (omstilling nedefra) og slip sofaen (omstilling oppefra).
Efter oplæggene blev der diskuteret løsninger med et debativrigt publikum, som repræsenterede organisationer fra hele landet.
Omstilling Nu, CBS Sustainability Platform og Noah stod bag seminaret på CBS torsdag aften.