Topsoe vil levere udstyr til brasiliansk brændstoffabrik - "et udtryk for dårlig dømmekraft," mener professor

Danske Topsoe skal levere udstyr til en fabrik i Brasilien, der ved hjælp af palmeolie skal producere biobrændstof til flytransport. EU-studie stempler dog palmeolie som mere klimabelastende end fossile brændstoffer, og aftalen møder også kritik fra både miljøorganisationer og eksperter.

Et studie fra EU-Kommissionen viser, at palmeolie er en større klimasynder en fossile brændsler. Arkivfoto..

06.12.2022

CSR.dk

Tilbage i oktober blev den danske virksomhed Topsoe, tidligere kendt som Haldor Topsøe, udvalgt som leverandør til producenten Brasil Biofuels nye fabrik, der opføres i Manaus i Amazonas.

I aftalen skal virksomheden levere udstyr til fabrikken, som producerer biobrændstof til flyvemaskiner fremstillet af palmeolie.

EU-Kommissionen har dog udarbejdet et studie, der viser, at palmeolie er værre for klimaet end fossile brændstoffer. Og i lovpakker, der er undervejs i EU, bliver palmeolie afvist som et grønt brændstof.

Læs også: Storbritannien vil stoppe regnskovsrydning med ny klimaaftale

Det skriver Politiken på baggrund af en artikel fra Klimamonitor.

I et skriftlig svar til Politiken fortæller Topsoes latinamerikanske direktør, Gustavo Cienfuegos, at investeringen er i gang, fordi det ”ikke er muligt at lave skiftet fra konventionelt brændstof til 100 procent brændsler baseret på grøn strøm nu og her.”

Han mener, at klimakrisen kræver, at man handler her og nu, og at det derfor vil være en fejl at med at fjerne CO2 fra flybranchen.

Direktøren tilføjer også, at projekterne vil blive certificerede, så man sikrer, at produktionen er bæredygtig. Derudover vil palmeolien blive dyrket i eksisterende plantager, så man ikke fælder ny regnskov til produktionen.

"Dårlig dømmekraft"
Henrik Wenzel, professor fra Syddansk Universitet, mener imidlertid ikke, at det retfærdiggør problematikken i at producere flybrændstof uf af palmeolie.

”Det er på ingen måde bæredygtigt. Hvis planen er at etablere palmeplantager i Amazonas, er det ligegyldigt, hvordan man vender og drejer det. Når der er arealforbrug, så er der en påvirkning af både klima og biodiversitet,” siger han til Politiken.

Professor Ida Theilade fra Københavns Universitet mener heller ikke, at produktion fra eksisterende plantager er med til at holde CO2-udledningen nede.

Læs også: Dine gamle sneakers kan redde en bid af regnskoven

Det kan i stedet øge den globale efterspørgsel efter palmeolie, hvis man bruger et landbrugsareal til én bestemt produktion.

Hos Rådet for Grøn Omstilling stiller man sig også kritisk overfor det nye projekt. Rasmus Bjerring Larsen, transportrådgiver, mener at det er ulogisk at bruge palmeolie til flybranchen, og kalder projektet for ”et udtryk for dårlig dømmekraft hos en virksomhed, der har alle kort på handen til at indtage en central rolle i den grønne omstilling.”

I det skriftlige svar til Politiken tilføjer Gustavo Cienfuegoes, at selvom Topsoe er udvalg som leverandør, så har de endnu ikke underskrevet en endelig kontrakt.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V