Ubalance i indtægter og udgifter presser klimainvesteringer

Danske topledere er mindre villige til at acceptere lavere afkast på klimainvesteringer i forhold til tidligere, men stadig foran det globale gennemsnit.

14.02.2025

CSR.dk

I en pressemeddelelse om PwC’s 28. globale CEO Survey 2025 skriver revisions- og konsulenthuset, at villigheden til at acceptere lavere afkast på klimainvesteringer er faldende blandt de danske topledere. For 4 ud af 10 danske topledere har i efteråret 2024 svaret, at de har accepteret lavere afkast på klimainvesteringer i år, mens det var 6 ud af 10 året før. Men måske er det mest bemærkelsesværdige, at det er markant flere end globalt, hvor 25 procent svarer, at de accepterer lavere afkast.

"Selvom vi ser en stigende tilbageholdenhed blandt danske topledere i forhold til at acceptere lavere afkast på klimainvesteringer sammenlignet med sidste år, er Danmark stadig foran det globale gennemsnit. Det viser, at vi herhjemme anerkender betydningen af bæredygtighed, men i stigende grad også kræver, at det går hånd i hånd med økonomisk performance," udtaler Carina Ohm, partner og leder af PwC’s Sustainability-afdeling.

Pengene bliver ikke tjent hjem endnu

CEO Survey viser desuden, at de sidste fem års klimainvesteringer har øget omkostningerne, men ikke i samme grad har øget omsætningen i de danske virksomheder. Halvdelen (51 procent) af de danske topledere har således oplevet øgede omkostninger i forbindelse med klimavenlige investeringer, mens en øget omsætning fra produkter og services i forbindelse med klimavenlige investeringer kun kan findes hos 26 procent. 

"De seneste fem års klimainvesteringer har utvivlsomt øget omkostningerne for danske virksomheder, men vi ser endnu ikke en tilsvarende stigning i omsætningen. Det understreger behovet for at skabe et øget incitament til at øge efterspørgslen efter mere klimavenlige produkter og services i markedet, bedre rammebetingelser og innovation, så bæredygtige investeringer i højere grad kan omsættes til vækst og konkurrencefordele," forklarer Carina Ohm. 

Behov for bedre rammebetingelser og innovation

Ifølge CEO Survey peger de danske topchefer først og fremmest på følgende barrierer, der har begrænset virksomhedernes klimaindsats de seneste 12 måneder: Kompleksiteten i lovgivningen (35 procent), manglende efterspørgsel fra eksterne stakeholders (18 procent) samt lavere afkast på klimavenlige investeringer (18 procent).

"De danske topchefer understreger, at mens ambitionen om en grøn omstilling er stærk, har komplekse reguleringer, en manglende efterspørgsel fra kunder og samarbejdspartnere samt de lavere økonomiske incitamenter for grønne investeringer skabt forhindringer. Disse faktorer er med til at skabe usikkerhed omkring, hvordan de bedst navigerer i den grønne dagsorden," uddyber Carina Ohm. 

Med det meget stærke aktuelle fokus på at reducere bl.a. rapporteringskrav, er det alligevel værd at bemærke, at der altså er 65 procent af toplederne i surveyet, som ikke nævner regulering som en barriere for deres klimaindsats. 

En del af topledernes bonus

Halvdelen (51 procent) af alle danske topledere svarer, at deres personlige bonusordning er knyttet til bæredygtighedsmål. Resultatet for resten af toplederne i surveyet er lidt højere (56 procent). 

"Vi ser en trend, både i Danmark og globalt, hvor mere end halvdelen af CEO’er har deres personlige bonusmål bundet op på bæredygtighedsmål. Barriererne for den grønne omstilling, herunder komplekse reguleringer og de begrænsede økonomiske incitamenter for grønne investeringer, gør det dog ikke nemmere for topcheferne at realisere de ambitiøse bæredygtighedsstrategier, som de forventes at levere på," slutter Carina Ohm. 

Om CEO Survey 2025

I PwC’s 28. CEO Survey blev der gennemført interview med 4.701 CEO’er fra 109 lande i perioden den 1. oktober - 8. november 2024. 67 danske CEO’er fra nogle af Danmarks største virksomheder har deltaget i undersøgelsen.

/EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

17.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Dansk Wilton Drives Innovation and Industry Change Through Certification

17.04.2025CSR.dk

Global klimaaftale for skibsfart: FN-landene vil være CO2-neutrale i 2050

16.04.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Business Case 2.0 - Bæredygtig bundlinje

15.04.2025CSR.dk

Klimakrisen vokser mens danskerne vender blikket mod trusler udefra

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø