09.08.2017  |  Supply chain

To ud af tre virksomheder ignorer korruption i deres forsyningskæder

Det står sløjt til med de etiske præstationer i en lang række store selskabers forsyningskæder, konkluderer en ny rapport. Korruption og bestikkelse er blandt de oversete områder, ligesom kun et mindretal forholder sig til børnearbejde og klimaforandringer.

Selvom en virksomhed kan have nok så gode intentioner og melder disse selvsikkert ud til omverdenen, så er det langt fra sikkert, at ordene også bliver omsat til handling på gulvet.

Læs også: Mærsk er godt på vej til at udrydde hverdagskorruption

Sådan lyder et af de centrale kritikpunkter i en ny rapport fra amerikanske Economist Intelligence Unit, der kaster lys over væsentlige mangler i den indsats, som en lang række store selskaber gør i deres forsyningskæder, når handler om at håndtere moralske og etiske udfordringer, skriver Forbes.

Selvom 80 procent af de 800 respondenter i undersøgelsen svarer, at deres virksomhed har en ansvarlig forsyningskæde, så viser rapportens research, at virkeligheden tegner et noget andet billede, hvor adskillige områder bliver nedprioriteret.

Færre end hver tredje virksomhed gør eksempelvis en indsats for at adressere korruption og bestikkelsessager i samarbejdet med deres leverandører. 23 procent forholdt sig til klimaforandringerne og deres eget CO2-aftryk, mens kun 22 procent adresserede børnearbejde.

Forskel mellem politik og handling
Betydningen af ’adressere’ noget er i øvrigt genstand for usikkerhed i sig selv, bemærker Forbes, og henviser til forskning fra netværket Procurement Leaders, der viser en stor spredning i, hvordan virksomheder rent faktisk handler kontra deres udmeldinger.

Som den ’letteste løsning’ kan virksomheder nøjes med at anvende kontrakter, hvor leverandører skal skrive under på en etisk code of conduct, men hvis det ikke inkluderer en form for opfølgning, så er værdien til at overse, påpeger PL. En tilgang med hyppig kontrol og bedømmelser med transparente mål er den mest effektive metode til at håndtere disse forhold, lyder det.

Forbes’ skribent, Jonathan Webb, finder det ”chokerende” at se korruption blive nedprioriteret på den måde, rapporten EIU viser, og påpeger, at der lovmæssigt er strikse regler på plads i både USA og Storbritannien på området.

Mere risikovillighed
De virksomheder, der ikke holder øje med bestikkelse i deres forsyningskæder står ikke kun overfor ”moralsk fordømmelse, men også betydelige finansielle straffe”, skriver han, og peger desuden på muligheden for fængselsstraffe i de værste tilfælde.

Læs også: Mange indkøbere overser risici for korruption i forsyningskæden

Som årsag til udviklingen spekulerer Webb i, at det virker som om, at flere virksomheder er villige til at tage disse risici i deres supply chain-arbejde. Bestikkelsessager er ”meget svære at bevise”, og myndighederne har ”begrænsede ressourcer” til omfattende undersøgelser, skriver han, og påpeger på den baggrund, at logistikchefer og andre ledere på området er klar til at ”gamble og satse på, at de eller deres leverandører ikke bliver opdaget”.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere