Udsatte kvinder syr genbrugsjulepynt af kasseret arbejdstøj fra erhvervslivet

Et bæredygtige juleinitiativ: Hos I Tråd Med Verden bruger udsatte kvinder kasserede tekstiler fra Berendsen til at sy unikke julehjerter, der forhandles hos KØS Museum for kunst i det offentlige rum.

Den globale udnyttelse af naturens ressourcer fortsætter – og i den rige del af verden er forbrugsfesten særligt løssluppen i december. Men flere virksomheder samarbejder i år om at trække julen i en mere bæredygtig retning: Hos I Tråd Med Verden bruger udsatte kvinder kasserede tekstiler fra Berendsen til at sy unikke julehjerter, der forhandles hos KØS Museum for kunst i det offentlige rum.

Et ressourcebesparende beskæftigelsesprojekt med hjertet på rette sted
I 2017 slog julehandlen med Dankort rekord i de første 23 dage af december, hvor danskerne handlede for 1,7 milliarder kroner mere end året før. Vores storindkøb i årets mest næstekærlige måned bidrager bestemt ikke positivt til det faktum, at vi på globalt plan forbruger 1,7 gange flere ressourcer, end Jorden kan genskabe på ét år. Men heldigvis er der også nye initiativer fra erhvervslivet, som gør de sidste uger af året mere bæredygtige – som introduktionen af de første økologiske juletræer i Danmark, og som Coop, der under Black Friday i år samler ind til familier, som har brug for julehjælp. Og hos den socialøkonomiske virksomhed I Tråd Med Verden (ITMV) er udsatte kvinder i praktikforløb ved at sy miljørigtige julehjerter ud af stofrester fra kasserede Berendsen-tekstiler.

Samarbejdet med Berendsen startede med, at vi skulle sy tasker af deres kasserede tøj, men Berendsen er så åbne og positive, at projektet vokser og skaber nye, inspirerende opgaver for kvinderne på vores værksted. Julehjerterne er syet af afklip fra stoffet til Berendsens tasker, og projektet er rigtig godt til at aktivere f.eks. kvinder med stress, der har det svært med støj fra symaskiner – for hvert hjerte håndbroderes i et design, som den enkelte kvinde selv vælger. Med de små hjerter kan kvinder, der ikke er i stand til at have et normalt job, producere en hel stak hjerter på én dag og opleve, at de virkelig bidrager”, siger Martha Nina Ozmec, Daglig leder hos ITMV.

I august 2018 underskrev Berendsen en samarbejdsaftale med ITMV for at hjælpe udsatte kvinder godt ind på arbejdsmarkedet – læs mere i artiklen her

Ansvarligt julepynt på Danmarks museum for kunst i det offentlige rum
Julehjerterne forhandles i KØS’ museumsbutik, og en del af overskuddet går til ITMV’s værksted, hvor både etniske og danske kvinder med bl.a. angst, depression, stress og sygdomme får oplæring i forskellige syopgaver. Lene Renner er publikumschef og projektleder hos KØS, og ifølge hende lægger museet vægt på, at de ikke kun har et ansvar for at bevare fortiden for fremtiden – men at de også skal være noget for nutiden. Og ITMV’s julehjerter understøtter både emnerne i KØS’ aktuelle udstilling TRANSIT og museumsbutikkens generelle ønske om at forhandle brugbart design med en god historie og altid af høj kvalitet.

Udstillingen TRANSIT handler om de transittilstande, vi alle er i, når vi rejser. Hvad enten vi er pendlere på vej til og fra job, turister på ferie, migranter og flygtninge, der enten har taget midlertidigt eller permanent ophold i et nyt land, eller befinder sig i transit på grænsen mellem to lande. ITMV’s julehjerter er netop syet af kvinder fra forskellige steder i verden, som hver især kommer hertil med deres særlige håndværkstradition. Hjerterne er så fine og helt enestående – og det betyder også noget, at hvert stykke julepynt har noget dybere på hjerte, idet projektet i sin helhed bidrager til at skabe en større social økonomi i stedet for at styrke forbrugskulturen”, siger Lene Renner.

De mindste affaldsrester genbruges hos Berendsen
Hos Berendsen er hele forretningen bygget op omkring at have en cirkulær økonomi. Her bliver det kvalitetstøj, som virksomheden udlejer og vasker for deres kunder, professionelt repareret for at få et længere liv – og når tekstilerne ikke længere opfylder standarderne, sørger Berendsen for, at de så vidt muligt genanvendes og indgår i værdikæden igen.

Vi tilbyder Svanemærket vaskeriservice, og derfor sorterer vi også vores affald ud fra bl.a. Svanemærkets krav – ligesom vi igangsætter projekter, der forlænger levetiden på vores tekstiler og donerer vores kasserede tekstiler til forskellige velgørende formål. Vores vaskeri i Holbæk har en genanvendelsesprocent på 90 % af deres affald, og vi arbejder målrettet på, at alle vores landsdækkende vaskerier skal få en så cirkulær økonomi som muligt. Så det er en glæde for os, at ITMV kan bruge selv det mindste stofafklip fra de tasker, som de syr for os, til at producere nye julehjerter og få en indtjening til deres fantastiske arbejde for udsatte kvinder”, siger Henrik Luxhøj, Administrerende direktør hos Berendsen Danmark.

På Hans Knudsen Instituttet er unge med psykiske udfordringer lige nu ved at sy kasserede Berendsen-duge om til puder og tæpper – med dét mål at få dem solgt i en eksklusiv designbutik fra december. Læs mere i artiklen her 


Fakta: Overforbruget af ressourcer i 2018

  • Den årlige ”Earth Overshoot Day” markerer den dag, hvor verdens befolkning har opbrugt de af jordens ressourcer, der kan gendannes indenfor det samme år
  • I år faldt Earth Overshoot Day allerede den 1. august
  • Fra 2017 til 2018 er Danmark rykket fra 18. til 9. pladsen over de lande, der forbruger mest i verden

25.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

09.09.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Det skal være lettere at vælge cirkulært - Derfor lancerer Elis Again

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Sammen med High:five giver Elis utilpassede unge en chance på arbejdsmarkedet

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ tekstilstøtte sikrer flere og ekstra gode ferieoplevelser til udsatte børn

10.06.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Mindre kørsel og smartere leveringer hos Elis: Samdistribution gavner både kunder og miljøet