Udvandet due diligence-lov vedtaget i sidste øjeblik

Kernen i forslaget er bevaret, men der skulle hugges mange hæle for at få lovgivning igennem om, at virksomheder tager ansvar for menneskerettigheds- og miljøforhold i deres værdikæder.

22.03.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Efter et massivt drama i EU-rådet er det nu så godt som helt sikkert, at EU har lovgivning, der kræver, at virksomhederne håndterer deres negative indvirkninger på menneskerettigheder og miljø og på tværs af deres forsyningskæder

Resultatet af dramaet, hvor tre store EU-stater kort før den planlagte godkendele trak sin støtte til forslaget til Corporate Sustainability Due Diligence Directiv (CSDDD), som ellers var forhandlet på plads før årsskiftet, er en mindre omfattende lovgivning for færre virksomheder. 

De sidste ændringer

De ændringer, som til sidst fik forslaget vedtaget i EU-rådet, er: 

  • Tærsklerne for hvem, der er omfattet af den nye lovgivning, blev hævet til 1.000 ansatte, en stigning fra 500, og til virksomheder med en omsætning på over 450 millioner Euro en stigning fra 150 millioner Euro. De nye tærskler vil reducere antallet af virksomheder, der er omfattet af CSDDD, med ca. to tredjedele. 
  • Lavere tærskler for virksomheder i højrisikosektorer blev også fjernet. Dog sikrede man mulighed for, at dette senere kan blive taget op til fornyet overvejelse.
  • Længere implementeringsfase, så indfasningen af lovgivningen først sker fuldt ud for alle omfattede virksomheder fem år efter ikrafttrædelsen, og 
  • Produktbortskaffelsesaktiviteter blev undtaget fra lovens anvendelsesområde 
  • Fjernelse af kravet om at virksomhederne skal fremme gennemførelsen af klimaomstillingsplaner gennem etablering af finansielle incitamenter.

Direktivet vil dog stadig placere et tydeligt og juridisk bindende ansvar på de omfattede virksomheder om at identificere, vurdere, forebygge, afbøde, håndtere og afhjælpe indvirkninger på mennesker og planeten – lige fra børnearbejde og slaveri til forurening og emissioner, skovrydning og skader på økosystemer – i deres forsyningskæde og visse downstream-aktiviteter såsom distribution og genanvendelse.

Kernen er intakt

Som Bart Devos, vice president i verdens største samarbejdsorgansation for virksomheder om ansvarlige værdikæder, The Responsible Business Alliance, skriver på LinkedIn, så er det tydeligt, at kernen i den unikke lovgivning er bevaret: 

  • CSDDD vil klart og detaljeret regulere, hvordan de største virksomheder bedriver due diligence på bæredygtighed i værdi-og leverandørkæder, med krav om due diligence baseret på eksisterende internationale due diligence standarder. 
  • CSDDD gør virksomhederne juridisk ansvarlige for de indvirkninger, de har.   

Glad med en bismag af lettet

Reaktionerne på vedtagelsen peger mere i retning af lettelse and tilfredshed. 

F.eks. skriver Andreas Rasche, professor ved Copenhagen Business School, på LinkedIn: 

“En god dag for Europa, en god dag for menneske- og miljørettigheder og også en god dag for europæiske virksomheder, som endelig kan stole på et ”level playing field” for due diligence i værdikæder. Et politisk teater af Shakespearianske dimensioner slutter her. Selvfølgelig løser due diligence ikke på magisk vis alle problemer og direktivet er betydeligt udvandet, men det er det første vigtige skridt mod at regulere og styre globale værdikæder i mere bæredygtig og retfærdig retning baseret på bindende lovgivning.” 

Ud fra kommentarerne til dette opslag kan man dog også konstatere, at flere af hans følgere synes, at der er betalt en høj pris for at få direktivet vedtaget, når man ser på de ændringer der er foretaget i de sidste hastige forhandlinger.

Det skulle være nu

Men hastværket er på ingen måde uberettiget. For rfter afstemningen i EU-rådet d. 15. marts skulle direktivet  tilbage til henholdsvis EU-parlamentets retsudvalg og plenarforsamling til endelig godkendelse. 

Retsudvalget klarede den opgave tirsdag, hvor det blev vedtaget med stemmerne 20-4, og den nye lovgivning går nu videre til en fuld afstemning på plenarmødet i Parlamentet i april. Den måneds møder er de sidste i det nuværende parlament. Herefter skal der være valg og sammensættes en ny EU-kommission, som i øjeblikket forventes at være mindre velvilligt indstillet over for lovgivning om virksomhedsansvar. 

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric

Sponseret

21.01.2025Valified

Sponseret

Rambøll og Valified forenkler ESG og CSRD-rapportering

20.01.2025CSR.dk

Derfor skal du gå op i din kaffeordning

14.01.2025COMM2IG

Sponseret

Er vanens magt den største trussel for cirkulær transformation i IT-branchen?

06.01.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric løfter sløret for nye energioptimerende AI-løsninger skræddersyet til datacentre

20.12.2024CSR.dk

Skiftet fra -18 til -15 grader i den kolde forsyningskæde vinder opbakning

17.12.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric lancerer banebrydende strømbeskyttelsesteknologi til datacentre

Lille klassiker med stor betydning

13.12.2024Schneider Electric

Sponseret

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J