26.07.2021  |  Medarbejder

Ukrainske landbrugsarbejdere bliver tvunget til at betale løn tilbage

Ukrainere får praktikpladser i det danske landbrug. Når praktikken slutter håber de på at kunne blive, men det bliver en mere og mere udbredt praksis, at landmændene kræver, at lønnen, der nu er langt større end en praktikløn, bliver delvist tilbagebetalt – ellers mister den udenlandske arbejder sin stilling.

4.000 kroner. Så meget har den ukrainske fodermester Denys skulle tilbagebetale hver måned til sin danske arbejdsgiver.

Det beretter Fagbladet 3F, som sammen med Denys har lavet hemmelige optagelser af den sønderjyske landmand Morten Clausen, der kræver lønnen tilbagebetalt.

Læs også: Migrationsaftale mellem Spanien og Marokko er grobund for udnyttelse

Igennem en årrække har han betalt over 100.000 kroner til den danske landmand for at beholde sin plads.

Værn mod underbetaling

Denys og hans ukrainske kollegaer, som der er 3.000 af i Danmark, er kommet til landet gennem fodermester-ordningen, der blev skabt for at imødekomme landbrugets efterspørgsel på udenlandsk arbejdskraft.

I ordningen finder man årsagen til, at danske landmænd kræver lønnen tilbagebetalt af blandt andet ukrainske landbrugsarbejdere. Der blev nemlig indbygget et værn mod underbetaling, som betyder, at udenlandske fodermestre skal betales 26-27.000 kroner om måneden tilsvarende en dansk fodermester.

Læs også: Advokater rykker på løn under barsel til mænd

Det betyder, at landmændene skal udbetale de 26.000 kroner til deres fodermestre og derefter kræve lønnen tilbagebetalt kontant, hvis de skal gå under statens radar – hvilket de er lykkes med indtil videre.

Den ansvarlige myndighed, Styrelsen for International Rekruttering og Integration, Siri, svarer Fagbladet 3F, at styrelsen ikke har registreret nogen sager om tilbagebetaling, da de blev spurgt tilbage i efteråret 2020.

Arbejde og anbefaling

I LandboSyd, der er landbrugsforeningen i Sønderjylland, er tilbagebetaling af løn ikke en ukendt praksis.

”Jeg har kendskab til flere landmænd, der har oplevet, at udenlandske praktikanter – for at kunne fortsætte på arbejdspladsen efter praktikperiodens udløb – selv tilbyder at tilbagebetale dele af lønnen, fordi forskellen fra en praktikantløn til en fodermesterløn er meget stor og ofte en hindring for, at de kan fortsætte”, udtaler formand Henrik Jessen ifølge Fagbladet 3F, og tilføjer:

”Men selvom begge parter kan være indforstået med sådan en aftale, så er det altså klart ulovligt”.

Læs også: Konsulentbranchen har svært ved at tiltrække og fastholde kvinderne

Det er dog ikke kun på opfordring af de udenlandske arbejdere selv, at landmændene får kontant betaling, mener Denys. Da han bad om, at få mulighed for at beholde sin fulde løn, modtog han et klart budskab fra Morten Clausen: Betal tilbage eller bliv fyret – et budskab som flere end blot Denys møder, ifølge Fagbladet 3F.

Samtidig mener Denys ikke, at det er en reel mulighed at gå til politiet, da han såvel som andre har brug for en god anbefaling fra deres danske arbejdsgiver for at kunne få fremtidige jobs, hvilket efterlader de udenlandske landbrugsarbejdere i en prekær situation.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere