Undersøgelse: Emballagealternativer kan være mere klimaskadelige end plastik
En rapport har undersøgt en række materialer, der de seneste par år har været populære alternativer til plastik. Men i flere tilfælde udleder de mere CO2, lyder det.
Nogle gange kan et alternativ også være en dårligere løsning.
Det kan i hvert fald lyde sådan, når man læser den engelske rapport ’Examining material evidence – the carbon foot print’.
Læs også: Frankrig tager stort opgør med engangsemballage
Rapporten undersøger, hvor meget en række materialer, som normalvis erstatter plastik, udleder. Og den kommer frem til, at materialer som pap, glas, stål og aluminium i de fleste tilfælde udleder flere drivhusgasser end den plast, man anvendte tidligere.
Det skriver Klimafokus.
Metodisk har rapporten undersøgt mere end 70 livscyklusvurderinger og set på klimapåvirkningen af emballage lavet af de ovenstående materialer – det gælder både for forsyningskædeaktiviteter som minedrift, fremstilling, logistik og brug.
Forfatterne bag rapporten mener dog ikke, at det så betyder, at man helt kan afskrive alternativerne.
Læs også: Halm, hamp og tang. Der er ingen grænser for fremtidens emballagematerialer
”Plast har en stor og uacceptabel indvirkning på havmiljøet og potentielle effekter på menneskers og økosystemers sundhed, som ikke er fuldt ud forstået og ikke let kan indarbejdes i livscyklusanalyser,” lyder det fra professor Nick Voulvoulis, professor i miljøteknik, Imperial College London, i en kommentar til rapporten.
Han påpeger dog, at man skal sikre, at emballagealternativerne ikke bidrager til klimaforandringerne.
- HCL