04.10.2016  |  Klima, miljø og energi

Undgå at skulle skifte hele belysningen igen om få år: Kun få er klar til næste generation LED

Indhold fra partner Hvad er dette?

LED belysningen har gennemgået en stor udvikling inden for det seneste årti, men det er ingenting i forhold til den udvikling, som vi står overfor. Desværre er det de færreste indkøbere, som tager højde for dette i deres valg af belysning. Derfor risikerer mange at skulle stå overfor at udskifte hele deres belysning igen inden for få år.

I dag er de fleste nye armaturer der sælges herhjemme med LED, og der er mange penge at spare i forhold til traditionel belysning. Men indkøb af LED er også en jungle sammenlignet med køb af traditionelle lyskilder. En af de helt store forskelle er, at nye LED armaturer oftest leveres fuldt integrerede. Det betyder at man ikke længere kan skifte lyskilderne selv, og hele armaturet derfor er designet til at skulle kasseres, når der er noget der går i stykker. Da levetiden for nye LED armaturer er længere er der ikke mange der tænker på, hvad der skal ske så længe de holder i 5-10 år.

Men der er en vigtig del, som mange glemmer at tage med ind i betragtningen. Det er nemlig den teknologiske udvikling. Der sker nemlig så stor en teknologisk udvikling inden for LED teknologien og styringen af lyset, at man risikerer at stå med en forældet løsning inden for ganske kort tid, hvis man ikke tager nogen simple forholdsregler.

3. generations LED vil give op til 1000 gange så meget lys
Udviklingen sker i ekspresfart, og den er først for alvor ved at begynde. 1. generation LED dioder ændrede lyskildernes udvikling enormt, og ifølge Nobelpristager Shuji Nakamura vil denne udvikling for alvor tage fat med 2. og 3. generation LED lige om hjørnet. Den ekstreme udvikling gør, at både eksisterende og nyindkøbt belysning bliver forældet langt hurtigere end før. Inden for de næste 3-5 år ventes generation 2 på banen, og inden for de næste 10 år ventes generation 3 at kunne give en effektivitet 1000 gange højere end i dag.

Med få enkle krav kan man forlænge levetiden på sine belysningsarmaturer markant.

Har man først købt nye LED armaturer er man låst fast og går dermed glip af et enormt potentiale før man smider hele den gamle belysning ud.

En af de kommuner der for alvor er blevet opmærksom på denne udfordring er Kolding Kommune, som i høj grad er begyndt at stille krav om fremtidssikring af belysningen til deres projekter, og netop har fået implementeret det i deres seneste projekt på Kolding Uddannelsescenter.

”Det giver ro i maven at vide, at vores belysning- og elforbrug er fremtidssikret i auditorie, kantine og gangarealer, og at vi kan skifte lyskilderne, når ny og mere effektiv LED teknologi kommer på markedet.” udtaler Poul Frandsen, der er Centerleder for Kolding Uddannelsescenter (KUC) i Kolding Kommune.

Det vigtige er at delene i armaturerne er udskiftelige. Noget som kun få producenter tilbyder.

Løsningerne til Kolding Kommune er leveret af den danske virksomhed Fischer Lighting, der tilbyder fremtidssikrede LED løsninger. Fischer Lighting har leveret belysningsløsninger til en lang række kommuner, offentlige institutioner og virksomheder. Det unikke ved Fischer Lightings løsninger er, at de forsøger at gøre op med ”brug og smid væk kulturen”. Derfor tilbydes ikke alene armaturer med udskiftelige dele, men man genbruger også store dele af det oprindelige armatur ved at ombygge det og udskifte den forældede elektronik. Dermed spares ekstra meget CO2.

Salgschef i Fischer Lighting, Dennis Albertsen, udtaler: ”Efter ombygningen tror mange faktisk, at de har fået helt nye armaturer, selvom det oprindelige udtryk i bygningen jo bibeholdes. Mange er også forbløffede over, at det rent faktisk betaler sig med en cirkulær forretningsmodel frem for at købe nyt. Oftest er vores priser markant lavere end hvad et nyt armatur koster”.

I Kolding Kommune er man også glade for det lys, som man har fået, og også de ekstra besparelser, som man får oven i hatten. Poul Frandsen udtaler: ”Kantbelysningen i auditoriet giver især et meget bedre lys end før ombygningen, og samtidig er vi rigtig glade for, at vi slipper for besværet med at skulle skifte lysrør mellem sæderækkerne i stor loftshøjde med besværlig og omkostningstungstilladsopsætning.”

Læs mere om Fischer Lightings løsninger her.

Interesseret i at vide mere om professor Nakamura? Find link til hele interviewet her.

Lær mere om fremtidssikret belysning her.

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere