08.01.2019  |  Klima, miljø og energi

Prisvindende lampe mindsker plastik i verdenshavene

Indhold fra partner Hvad er dette?

Med udgangspunkt i at bæredygtige produkter hverken behøver være grimmere eller dyrere, har Fischer Lighting og GXN sammen udviklet en af verdens mest bæredygtige lampeserie, Fischer Family, som løser en stor udfordring. Fischer Family er designet ud fra cirkulære principper af gamle lamper og udtjente fiskenet fra virksomheden Plastix. Resultatet er udover et flot design en stor reduktion i CO2 forbruget og en hjælp til at mindske plastik i verdenshavene, som ellers gør stor skade på miljøet og dyrelivet. Lampen vandt prisen Det Bæredygtige Element på årets Building Green messe i Forum.

Ida Auken: Det her er ikke bare en lampe…

Formålet med samarbejdet mellem de tre vidt forskellige virksomheder Fischer Lighting, GXN og Plastix har været at skabe en lampe som gør en forskel og viser hvordan fremtidens produkter kan være med til at gøre Danmark til en cirkulær økonomi, uden at gå på kompromis med kvalitet og design

Ida Auken siger om projektet: "Danmark ønsker at være et foregangsland inden for cirkulær økonomi. Med dette samarbejde ser vi, hvordan forskellige brancher og interesser går sammen om at skabe helt nye produkter og forretningsmuligheder. Det her er ikke bare en lampe lavet af genbrugsmaterialer, men et udtryk for en ny måde at producere og forstå værdikæder på, hvor eksport, global miljøindsats, design og forretningsudvikling går hånd i hånd."

Vækst og bæredygtighed er ikke modsætninger

Lampen er designet efter et cirkulært design som samtidig sikrer et flot og arkitektonisk udtryk, hvor alle dele kan skilles ad og genbruges. Lampen forbedrer belysningsmiljøets kvalitet og reducerer energiforbruget med op til 80%.

Lars Elmvang, Partner, Director of Strategy i Fischer Lighting, der producerer og markedsfører lamperne siger: ”Vores mål er at kombinere vores målsætninger om at skabe vækst samtidig med, at vi gør verden til et bedre sted at være. De to ting er i vores optik ikke modsætninger.” Lampen modtog stor opmærksomhed til Climate Week i New York, hvor den har været udstillet. Lampen er designet til at blive benytte enten i nybyggerier eller som indsats i eksisterende lamper i forbindelse med konvertering til miljøvenlig LED-belysning.

Æstetik går hånd i hånd med forretningslogik og miljøindsats

Lampeserien er designet af arkitektfirmaet GXN/3XN, der arbejder med cirkulær økonomi som en driver for udvikling af nye designs:

”Med Fischer Family er det lykkedes os at skabe et design, der er smukt i sin enkelhed, let at montere og bygget efter cirkulære principper. Men Fischer Family handler ikke kun om cirkularitet – det er i lige så høj grad et æstetisk produkt der fordeler lyset på en smuk måde, og med sin forretningslogik giver mulighed for give nyt liv til gamle armaturer, siger Kasper Guldager Jensen, Partner i GXN/3XN. ”

Lampen kan opleves på Den Blå Planet

Lampen er den første i en familie af flere lamper som alle produceres efter de samme cirkulære principper. På trods af at lampen først lige er blevet lanceret, så er de første lamper allerede blevet installeret på Den Blå Planet, hvor de offentligt kan ses. For hver lampe der produceres, indgår der ca. 0,5m2 fiskenet.

Læs mere om lampen her

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere