Unge med særlige behov konkurrerer i praktiske færdigheder med erhvervslivets opbakning
Berendsen er én af de virksomheder, der støtter op om Special Skills, som er et arrangement for elever der får specialundervisning – og hos Berendsen oplever de hver dag, at unge med særlige behov kan være en værdifuld arbejdskraft for erhvervslivet.
Begejstrede unge planter blomster og stabler kopper på tid
På kun 7 år er der sket en fordobling i andelen af børn og unge, der får en psykiatrisk diagnose, inden de fylder 15 år. Og mange unge med særlige behov har brug for lidt ekstra inspiration og motivation til at finde deres egne ressourcer og fremtidige uddannelses- eller arbejdssteder. Dét får de til Special Skills, som for 3. år i træk afholdes på bo- og uddannelsesstedet Thorshøjgård på Sjælland. Her vil 300 udskolingselever, der får specialundervisning, konkurrere i praktiske færdigheder som f.eks. at sortere bestik, plante blomster, sy knapper i stof eller stable tårne af farvede kopper på tid. Special Skills er en pendant til den landsdækkende Skills Stafet for 8. klasser, der hvert år dyster i konkurrencer, som skal vække elevernes interesse for de erhvervsrettede uddannelser – men ved Special Skills er konkurrencerne opdelt i forskellige sværhedsgrader, så eleverne med særlige behov kan deltage i de udfordringer, som passer til deres individuelle funktionsniveau.
”Eleverne glæder sig utroligt meget til Special Skills, og de går til konkurrencens praktiske opgaver med dén store begejstring, så de får brugt en helt anden side af dem selv. Det er rørende at give de specialelever, der vinder konkurrencen, en medalje om halsen, for de er så glade og stolte. Ved Special Skills laver de forskellige uddannelsessteder for unge med særlige behov også kreative workshops, hvor eleverne kan prøve kræfter med alt fra blomsterbinding til dyrepasning, så de får et mere oplyst grundlag for at vælge uddannelses- eller erhvervsretning. Og alle elever har en UU-vejleder med, som kan se, hvor godt de gør det", siger Anette Rubin, forstander på Thorshøjgård.
På Hans Knudsen Instituttet har unge med psykiske udfordringer syet kasserede Berendsen-duge om til puder og tæpper – med det mål at få dem solgt i en eksklusiv designbutik. Læs mere i artiklen her
Berendsen støtter med måtter til de unges pusterum
Special Skills bliver holdt udendørs, og elever og UU-vejledere får serveret frokost i et spiseområde med støtte fra landets virksomheder. Berendsen udlåner flere af deres professionelle måtter til arrangementet, som skal opsuge både vådt og tørt snavs i spiseområdet – og ifølge Anette Rubin gør det en kæmpe forskel:
"Special Skills er et non-profit-projekt, og hvis vi selv skulle investere i f.eks. måtter, telte eller drikkevarer, ville vi ikke have råd til at føre arrangementet ud i livet. Spiseområdet er lavet som en stille lounge med puder, hvor eleverne kan få et pusterum og en pause fra alle dagens sanseindtryk – det kan være nødvendigt for unge med særlige behov. De måtter, vi får fra Berendsen, har en kæmpe betydning for, at der ser pænt ud i loungen uanset vejret, og at gulvet forbliver tørt og skridsikkert, hvis det regner. Måtterne sikrer samtidig, at vores medarbejdere ikke skal løbe rundt og tørre gulve i loungen, så eleverne faktisk får det rolige sted, de behøver. Dét er vi så glade for".
Berendsens Holbæk-afdeling tilbyder praktik til unge med psykiske diagnoser som ADHD. Stefan Laursen var den første, der blev en del af praktikprogrammet – og i dag løser han et job med stort ansvar. Læs mere her
Hjælper unge med særlige behov ind på arbejdsmarkedet
Mere end hver 5. medarbejder i den danske private servicesektor er ansat i støttet beskæftigelse eller har modtaget offentlig forsørgelse det seneste år – det er langt flere end gennemsnittet for den samlede private sektor. Berendsen er én af de servicevirksomheder, der samarbejder tæt med landets jobcentre om at hjælpe bl.a. langtidsledige og mennesker med psykiske udfordringer i job. Og hos Berendsen får både yngre og ældre medarbejdere den individuelle opbakning, de behøver, for at kunne mestre de forskelligartede praktiske opgaver, der er på et vaskeri.
"Vi ser det som en værdi at være en mangfoldig arbejdsplads, og på flere af vores vaskerier har vi mentorer, som dagligt hjælper de medarbejdere, der har særlige behov, med at komme rettidigt op om morgenen og både trives og vokse i deres job. Vi oplever hver dag hvilken forskel, det gør, når vi giver praktikanter med f.eks. psykiske udfordringer ro til at lære nye opgaver at kende i deres tempo. Derfor er det også en stor glæde, at de måtter, vi udlåner til Special Skills, kan være med til at give de unge et sted, hvor de kan lade op til at kaste sig ud i flere faglige udfordringer", siger Henrik Luxhøj, Administrerende direktør hos Berendsen Danmark.
Voksne med psykisk og fysisk udviklingshæmning fra Køge Kommunes ITC (industrielt træningscenter) er på skift i praktikforløb i Berendsens afdeling i Ishøj til stor glæde for alle parter. Læs mere her
Fakta: Unge med psykiske udfordringer i Danmark
- Fra 2010 til 2017 er andelen af børn og unge, der får en psykiatrisk diagnose, inden de fylder 15 år, steget fra 4 % til 9 %
- ADHD og autismespektrumforstyrrelser var i 2017 de mest udbredte diagnoser blandt 15-årige
- Mentale helbredsproblemer er årsagen til op mod 60 % af tilfælde af frafald på ungdomsuddannelser
Special Skills er udviklet i et samarbejde mellem:
- SkillsDenmark
- Thorshøjgård
- FGU Vestegnen
- Grennessminde
- Elleslettegård
- Empata
- Hjuldamperen
- Hans Knudsen Instituttet
- FGU Nord
- Karisefonden
- GLAD
- STU Nextjob
- Center for Autisme