Universitet får millionbevilling til forskning i bæredygtige fødevaresystemer
Med 45 millioner kroner i ryggen fra EU skal Roskilde Universitet lede et internationalt forskningsprojekt, der skal styrke tværfaglig forskning i bæredygtige fødevaresystemer.
Store landbrugsvirksomheder, der dyrker afgrøder uden hensyntagen til økosystemets langsigtede bæredygtighed. Supermarkedskæder, der ikke prioriterer lokale og bæredygtige forsyningskæder.
Eller globale fastfoodkæder og fødevareproducenter, der ikke prioriterer ernæringsmæssig kvalitet eller bæredygtige produktionsmetoder.
Der er mange eksempler på presserende udfordringer med vores fødevaresystemer, ikke blot i Danmark, men også på globalt plan.
Læs også: Test: Vertikalt dyrket grønt smager lige så godt som økologisk
I det nye forskningsprojekt ’FoSSNet - Pan-European Food Systems Science Network’ vil forskere fra Roskilde Universitet sammen med europæiske kolleger dykke ned i udfordringerne og mulighederne inden for bæredygtige fødevaresystemer for at bidrage til langsigtede løsninger.
Projektet har netop fået en EU-bevilling på 45 millioner kroner, som skal være med til at styrke og udvikle europæisk tværfaglig forskning og samarbejde inden for bæredygtige fødevaresystemer.
Kompleks problematik
Stine Rosenlund Hansen, der er leder af projektet og lektor i bæredygtige fødevaresystemer ved Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universitet, ser frem til at igangsætte projektet og dykke yderligere ned i problematikkerne, som hun mener, er komplekse på flere områder.
”Der er behov for viden, som ikke ser isoleret på enkeltproblemer, men som ser på samspillet i hele fødevaresystemet. Der er mange forskellige aktører og interesser på spil. Fx har mange i landbruget en stærk identitet, kompetencer og meget store investeringer bygget op om kødproduktion. Det er vigtigt, at vi viser kompleksiteten i fødevaresystemerne, samtidig med at vi kan kommunikere nogle redskaber, der kan understøtte forandring,” siger hun.
Læs også: 675 millioner skal få landmænd og virksomheder til at udvikle flere plantebaserede fødevarer
Samtidig skal projektet kunne skabe resultater på to niveauer, uddyber hun.
”Vi skal dels kunne kvalificere de politiske beslutninger, der bliver truffet inden for bæredygtig omstilling, når det gælder fødevaresystemer, og dels fremme forskning, uddannelse og efter- og videreuddannelse inden for bæredygtige fødevaresystemer.”
Projektet har en løbetid fra 2024 til 2028.
- HCL