Universitet får millionbevilling til forskning i bæredygtige fødevaresystemer

Med 45 millioner kroner i ryggen fra EU skal Roskilde Universitet lede et internationalt forskningsprojekt, der skal styrke tværfaglig forskning i bæredygtige fødevaresystemer.

I et nyt forskningsprojekt skal forskere dykke ned i udfordringerne og mulighederne inden for bæredygtige fødevaresystemer. På billedet ses produktion af ost på en ostefabrik. Foto: Unplash.com.

14.12.2023

CSR.dk

Store landbrugsvirksomheder, der dyrker afgrøder uden hensyntagen til økosystemets langsigtede bæredygtighed. Supermarkedskæder, der ikke prioriterer lokale og bæredygtige forsyningskæder. 

Eller globale fastfoodkæder og fødevareproducenter, der ikke prioriterer ernæringsmæssig kvalitet eller bæredygtige produktionsmetoder. 

Der er mange eksempler på presserende udfordringer med vores fødevaresystemer, ikke blot i Danmark, men også på globalt plan.

Læs også: Test: Vertikalt dyrket grønt smager lige så godt som økologisk

I det nye forskningsprojekt ’FoSSNet - Pan-European Food Systems Science Network’ vil forskere fra Roskilde Universitet sammen med europæiske kolleger dykke ned i udfordringerne og mulighederne inden for bæredygtige fødevaresystemer for at bidrage til langsigtede løsninger. 

Projektet har netop fået en EU-bevilling på 45 millioner kroner, som skal være med til at styrke og udvikle europæisk tværfaglig forskning og samarbejde inden for bæredygtige fødevaresystemer. 

Kompleks problematik
Stine Rosenlund Hansen, der er leder af projektet og lektor i bæredygtige fødevaresystemer ved Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universitet, ser frem til at igangsætte projektet og dykke yderligere ned i problematikkerne, som hun mener, er komplekse på flere områder.

”Der er behov for viden, som ikke ser isoleret på enkeltproblemer, men som ser på samspillet i hele fødevaresystemet. Der er mange forskellige aktører og interesser på spil. Fx har mange i landbruget en stærk identitet, kompetencer og meget store investeringer bygget op om kødproduktion. Det er vigtigt, at vi viser kompleksiteten i fødevaresystemerne, samtidig med at vi kan kommunikere nogle redskaber, der kan understøtte forandring,” siger hun. 

Læs også: 675 millioner skal få landmænd og virksomheder til at udvikle flere plantebaserede fødevarer

Samtidig skal projektet kunne skabe resultater på to niveauer, uddyber hun.

”Vi skal dels kunne kvalificere de politiske beslutninger, der bliver truffet inden for bæredygtig omstilling, når det gælder fødevaresystemer, og dels fremme forskning, uddannelse og efter- og videreuddannelse inden for bæredygtige fødevaresystemer.”

Projektet har en løbetid fra 2024 til 2028.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online