22.09.2016  |  Klima, miljø og energi

Utraditionelt samarbejde skal styrke naturen

Indhold fra partner Hvad er dette?

Nyt samarbejde mellem landmænd fra Arla og Danmarks Naturfredningsforening skal hjælpe med at skabe en mere mangfoldig natur i Danmark.

Danmarks største citizen-science projekt, NaturTjek, får nu en hjælpende hånd fra landbruget.’NaturTjek’ har til formål at registrere naturen i Danmark, og helt almindelige danskere har indtil videre indsamlet over 280.000 observationer overalt i landet. Informationerne sendes videre til forskere fra Københavns og Aarhus Universitet. Men nu får projektet et stort skub fremad.

Et nyt samarbejde mellem Arla og Danmarks Naturfredningsforening betyder, at landmænd nu kan hjælpe til med at registrere naturen.
- Det er en rigtig god nyhed, at Arla og deres landmandsejere gerne vil hjælpe med at få en bedre viden om naturens udvikling. Vi kan se, at der i dag er nogle huller i de data, som vi får ind omkring naturen i det åbne land. Her kan landmændenes registrering af natur helt sikkert give et vigtig bidrag til undersøgelsen, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen.
Det nye samarbejde betyder blandt andet, at der bliver udviklet en særlig version af app’en Naturtjek til mobiltelefon, som landmændene kan bruge til at registrere med ude i marken.

Planen er desuden, at Danmarks Naturfredningsforening og Arla inviterer landmændene til regionale informationsmøder, hvor resultaterne af NaturTjek-forskningen præsenteres. Her vil man kunne pege på, hvor biodiversiteten i det åbne land er i tilbagegang eller fremgang og diskutere eventuelle løsninger.

Inspiration med mælkebilen
Samarbejdet betyder også, at Arla fremover vil formidle viden og inspiration om biodiversitet ud til deres ejere, som allerede i stort omfang har naturarealer tilknyttet deres bedrifter.
- I Arla arbejder vi målrettet med bæredygtighed. Vi afsøger derfor løbende samarbejder, hvor vi har mulighed for at gøre en positiv forskel for miljøet og mangfoldigheden i den danske natur. Samtidig har vi nogle unikke forudsætninger for at bidrage til NaturTjek-projektet, idet vores landmænd på daglig basis er i kontakt med det danske dyre- og planteliv, siger Jakob B. Knudsen, landedirektør i Arla Danmark.

Naturtjek på mælkekartoner
Det er ikke kun en lukket kreds af landmænd, naturfredere og forskere, der bliver klogere på naturen i det nye samarbejde. På Arlas mælkekartoner kan man nemlig også finde oplysninger til forbrugerne om naturtjek.
- Hver dag er vi i kontakt med tusindvis af danskere gennem vores mælkekartoner. Dem tager vi nu i brug for at opfordre danskerne til at engagere sig i at spotte plante- og dyrearter i deres nærmiljø, så vi sammen kan gøre en indsats for naturen, siger Jakob B. Knudsen.

Samarbejdet mellem Arla og Danmarks Naturfredningsforening løber frem til 2020, og til den tid vil forskere fra Københavns- og Aarhus Universitet forhåbentlig være i besiddelse af så meget data, at man kan skabe et billede af naturens udvikling helt ned på kommune-niveau.

Behov for nye løsninger
NaturTjek er ikke det eneste, som Arla og Danmarks Naturfredningsforenings samarbejder om. De sidste 3 år har parterne også arbejdet sammen om Brug Låget kampagnen, hvor den fælles interesse er at sætte fokus på at mere miljøvenlig emballage, mindre affald og øget genanvendelse. 

- Samarbejdet mellem Arla og Danmarks Naturfredningsforening er et fantastisk eksempel på, hvordan ærlig og åben dialog kan fremme fælles interesser – også når det gælder utraditionelle partnerskaber på tværs af sektorer, siger Lone Gudiksen Møller, erhvervsmarkedschef i Danmarks Naturfredningsforening. 
- Én ting er at blive enig om store målsætninger. Noget andet er at gøre dem til virkelighed, og det er virkelig lykkes i dette partnerskab mellem Danmarks største fødevarevirksomhed og Danmarks største Miljøorganisation – Og det er vi alle stolte af.


Se den nye video
Se Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, og Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer 'naturtjekke' sammen.
Klik her 


---------------------------------------------------------------------------------------------

DU KAN SELV VÆRE MED I NATURTJEK:

Download NaturTjek på din telefon og opret en personlig profil.

Hent NaturTjek i ITUNES eller GOOGLE PLAY

Smut ud i naturen med din smartphone i baglommen og se, om du kan være med til at plotte dyr, planter og levesteder ind på landkortet. Når du har spottet en af de 42 plante- eller dyrearter som efterspørges, markerer du den i app’en og via din GPS registreres det, hvor og hvornår du har spottet den.

Fortvivl ikke, hvis din telefon ikke har dækning eller har 3G, for NaturTjek gemmer din indtastning og registrerer det, når du igen forbindes til nettet. Næste gang du er ude i naturen, kan du f.eks. besøge det samme sted og se, om du kan finde den samme art igen. På samme måde kan andre ’NaturTjekkere’ også få gavn af din registrering, da det hjælper dem til at finde frem til arterne en anden gang.

Mere fra Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks Naturfredningsforening

www.dn.dk

  • dn@dn.dk
  • 39 17 40 00
  • Masnedøgade 20, 2100 København Ø

Danmarks Naturfredningsforening er Danmarks største grønne organisation. Vores mål er at Danmark bliver et bæredygtigt samfund med et smukt og varieret landskab, en rig og mangfoldig natur og et sundt og rent miljø.Vi er en demokratisk medlemsorganisation med 130.000 støttemedlemmer, 1.500 frivillige og 60 ansatte. Foreningen er uafhængig og privat, og modtager ikke økonomisk støtte fra det o…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere