18.03.2022 | Klima, miljø og energi
Værktøjsproducent efterlyser retningslinjer for bæredygtighed
Hver gang der produceres et stykke værktøj, belaster man miljøet. Alligevel er bæredygtighed ikke et tema på området. Nu efterspørger værktøjsproducenten Festool fælles standarder indenfor værktøjsbranchen.
Hvert år indkøbes der i Danmark for to milliarder kroner værktøj. Det er både mange penge, og det belaster miljøet at producere nyt. Derfor råber værktøjsspecialisterne fra Festool nu vagt i gevær. De efterlyser retningslinjer for, hvordan man sikrer, at smid-væk-kulturen udfordres, og der tænkes bæredygtighed ind i værktøjsbranchen.
"Vi oplever, at der ofte tales for døve øre, når det handler om værktøjs holdbarhed og levetidsforlængelse, fordi indkøbsprisen fylder så meget. Alle vil snakke om forbedringer af bæredygtigheden, men når værktøjet skal købes, er det miljøet der taber," fortæller Michael Petræus, der er salgs- og marketingschef hos Festool i Danmark.
Værktøj skal kunne genanvendes
Det giver rigtig god mening at lave værktøj, der kan holde længere og kan genanvendes. Det mener ingeniør og lektor i bæredygtig innovation fra Aalborg Universitet Michael Søgaard Jørgensen, der forsker i cirkulær økonomi.
"Man bruger energi og ressourcer ved al produktion. Derfor er det vigtigt at kigge på, hvordan man kan arbejde miljøbevidst i produkternes levetid og efterliv. Hvis værktøj holder længere, og komponenter derefter kan genanvendes, bliver det pludselig interessant i forhold til et miljøperspektiv," siger Michael Søgaard Jørgensen og uddyber:
Læs også: Mærker vaccinerer mod greenwashing
"I næsten alle brancher arbejder man med genanvendelighed og laver standarder for, hvad vil det sige, at et produkt er bæredygtigt. Der er ikke nogen specifikke standarder indenfor værktøj, men hvis man vil rykke sig indenfor branchen, bliver man nødt til at tage stilling til det."
Kan hjælpe forbrugerne
Fælles standarder indenfor branchen vil også kunne hjælpe forbrugerne," mener John Thøgersen, der er professor i forbrugeradfærd og bæredygtighed ved Aarhus Universitet.
"Ved at lave en standard og eventuelt sætte et mærke på produkterne, kan man på enkel vis fortælle forbrugerne, i hvor høj grad klimabevidsthed er tænkt ind i produktet, forklarer John Thøgersen og uddyber:
"Men det er klart, at hvis man skal tale om standarder indenfor værktøj, vil jeg anbefale et statsligt initiativ. For det første ved vi fra forskningen, at mærker fra en uafhængig tredjepart høster mere tillid, end hvis en privat aktør står bag mærket. For det andet er fælles retningslinjer nemmere for forbrugerne at navigere i."
Nej til en jungle af mærker
Et klimamærke skal sætte fokus på, at det også indenfor værktøj er muligt at tænke i mere miljøvenlige baner. Derfor håber Festool, at man kan sætte gang i en debat og udvikling i branchen.
"Vi er ikke interesseret i en jungle af forbrugermærker fra forskellige producenter, som forbrugerne skal navigere i. Vi mener, at der skal ske en samlet indsats, hvor der kommer fælles retningslinjer indenfor branchen, og hvor vi formidler, at værktøjsbranchen også kan forbindes med miljøvenlighed," forklarer Michael Petræus.
- EHS
Klima, miljø og energi
Mangel på kloge klimahoveder er byggebranchens største bekymring
En online paneldebat om de nye klimakrav i byggeriet kom hurtigt til at dreje sig over på en kollektiv bekymring om manglen på kvalificeret arbejdskraft til at guide byggebranchen trygt igennem den grønne omstilling.
Klima, miljø og energi

Nyt EU-projekt skal bringe alternative proteiner i forbrugernes søgelys
Hvordan kan vi udvide antallet af både animalske og plantebaserede proteinkilder til gavn for både klimaet og sundheden? Det sætter EU-projektet LIKE-A-PRO spot på i løbet af de næste 4 år
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal give unge en stemme i biodiversitetskrisen
Med en millionbevilling fra Tuborgfondet vil Danmarks Naturfredningsforening skabe et nyt fællesskab for unge, der ønsker at bremse naturens tilbagegang. Projektet skal understøtte de unges naturdannelse, handlekraft og demokratiske indflydelse på biodiversitetskrisen.
Klima, miljø og energi

Ni bygherrer vil skrive danmarkshistorie med nye boligbyggerier
Kan klimaaftrykket fra nyt byggeri reduceres til en fjerdedel allerede i dag? Det skal ni bygherrer finde svar på, efter at de er blevet udvalgt til at bygge nye boliger med en maksimal klimabelastning på 2,5 kg. CO2 per kvadratmeter.
Klima, miljø og energi

Danmark topper anti-korruptionsliste for femte år i træk
Danmark er i en opgørelse lavet af Transparency International verdens mindst korrupte land – for femte gang i træk. Scoren afspejler dog ikke, at Danmark er et korruptionsfrit land, påpeger formand.
Supply chain

For kun halvdelen af indkøbere flugter ESG-mål med forsyningskædestrategi
Selvom vestlige virksomheder har etablerede ambitioner om bæredygtighed, sakker de bagud, når det kommer til at udvikle strategier for sine forsyningskæder.