Vækstens sorte bagside: Novo skal trække i arbejdstøjet
I årsrapporten for 2024 står det klart, at den eksplosive vækst, som Novo Nordisk har oplevet i 2024, medfører en betydelig klimapris. Med en stigning i CO2-udledninger på 23 procent, skal medicinalgiganten handle hurtigt for at komme i nærheden af deres klimamål.
Årsrapporten tydeliggør et grundlæggende problem for Novos forretning: Stigende vækst betyder stigende udledninger. Sidste år førte det til en stigning på 23 procent i CO2 udledninger, og denne udvikling vil formentlig fortsætte frem mod 2030.
Rapporten er den første af sin slags, da2 Novo Nordisk sidste år blev under EU’s nye klimarapporteringskrav.
Tilbage står medicinalgigantens 2033-målsætning. På nuværende tidspunkt ved Novo Nordisk ikke, hvor en tredjedel af reduktionerne skal komme fra, svarende til 700.000 tons CO2.
Begrundelsen for stigningerne i udledninger er lige netop den massive vækst, som virksomheden oplevede i 2024, hvilket virksomheden selv erkender er problematisk.
”Vores vækst gør udfordringerne med at dekarbonisere større og understreger vigtigheden af at adskille vores evne til at betjene flere patienter fra vores klimaaftryk for at reducere vores klimaaftryk”, skriver Novo Nordisk i regnskabet.
Her fremhæver de også, at de er delvist afhængige af, at der bliver udviklet nye teknologier, der både har lavere klimabelastning og lever op til deres kvalitetsstandarder. Den såkaldte hockeystavseffekt.
Meget langt igen
Ifølge Novos egne klimamål skal virksomhedens scope 1 og 2 udledninger være gået i nul i 2030, svarende til en årlig reduktion på 17 procent i egen drift. Sidste år steg både scope 1- og scope 2-udledningerne med henholdsvis 9 og 7 procent.
Den store opgave bliver imidlertid at reducere scope 3-udledninger, hvor Novos mål er at opnå en reduktion på 33 procent i 2033 og at gå netto-nul i 2045. For at komme i mål, skal Novo derfor årligt levere reduktioner for scope 3-udledninger på 4 procent. Sidste år steg de med 24 procent.
Det er hermed tydeligt, at Novo Nordisk kæmper med at afkoble vækst og udledninger. Ole Høy Jakobsen fra Nordic Sustainability fremhæver dog, at det er positivt, at Novo Nordisk ikke vælger helt at droppe deres klimamål, men virker til at intensivere indsatsen.
”Hvis de opgav deres klimamål, ville det også betyde, at de tog hånden af kogepladen. Derfor ser jeg det også som en meget positiv ting, at Novo Nordisk erkender, at reduktionerne først sker til allersidst, men stadig holder fast i målsætningerne”, siger Ole Høy Jakobsen til Finans
- lhs