Vælg din frokost ud fra CO2-aftrykket på den enkelte ret
Som catering-leverandør og frokostordning, der hver dag leverer mad til flere tusinde mennesker, har vi et stort ansvar. Hos DABBA kalder vi os selv en klimabevidst frokostordning, og derfor stræber vi efter at træffe klimabevidste valg så ofte som muligt – også når vi menuplanlægger.
I 2021 besluttede vi hos DABBA at udfordre den traditionelle frokostordning på markedet ved at introducere en ny tilgang til catering med fokus på grønne og klimabevidste principper. Dette gælder i høj grad vores tilgang til menuplanlægning.
Vi har længe arbejdet med faste principper for menuplanlægning, som bygger på klimabevidsthed, eksempelvis:
- Vi serverer kun én ret med oksekød om ugen.
- Vi prioriterer danske råvarer.
- Vi øger løbende brugen af bælgfrugter.
- Vi benytter Concito’s Den Store Klimadatabase for at få overblik over CO2-aftrykket på råvarer.
Disse principper er gode udgangspunkter, men vi har hele tiden ønsket at blive mere konkrete og præcise i vores arbejde med CO2-aftryk på vores retter. DABBA stræber efter at være Danmarks mest klimabevidste cateringleverandør med menuer, der har det laveste CO2-aftryk på markedet. For at nå dette mål har vi arbejdet på at få indsigt i det præcise CO2-forbrug på hver enkelt ret.
Gennem et samarbejde med en ekstern partner har vi lavet beregninger, der gør os i stand til at beregne gennemsnitligt CO2-forbrug pr. ret baseret på menuerne for hele 2024. Ved hjælp af data fra vores leverandør Hørkram og Den Store Klimadatabase har vi nu tal på vores gennemsnitlige aftryk, der gør det muligt både at sætte mål for reduktionen af vores eget aftryk, samt at hjælpe forbrugerne med at træffe mere oplyste valg. Se resultat af disse beregninger herunder.
Nudging mod klimabevidste valg
Vores frokostordning er portionsanrettet, hvilket betyder, at frokostspiserne vælger deres måltid via vores app senest kl. 14.00 dagen før levering. I appen eksponeres brugerne først for de CO2-lette retter – såsom den varme vegetarret, den varme veganske ret, vegetarsandwichen og vegetarsalaten. Først herefter vises de kødfyldte retter.
Denne struktur nudger frokostspiserne til at vælge retter med lavere CO2-aftryk, hvis de ønsker at træffe et klimabevidst valg. For at gøre det endnu nemmere vil vi fremover tydeliggøre CO2-aftrykket på hver enkelt ret direkte i appen.
Vores ambition for 2025 og 2026 er at gøre vores CO2-beregninger endnu mere præcise. Vi arbejder på at kunne se det konkrete CO2-forbrug for hver ret allerede i menuplanlægningsfasen – baseret på de faktiske ingredienser og ikke blot gennemsnitsberegninger.
Perfekt til ESG-regnskabet
Arbejdet med CO2-regnskaber på vores retter giver mening på mange niveauer. 1) Det hjælper vores køkkener med at reducere CO2-aftryk, 2) det giver vores kunder mulighed for at træffe oplyste valg, og 3) det gør det lettere for virksomheder at nå deres ESG-mål.
Med den kommende lovpligt for ESG-rapportering for flere og flere virksomheder kan vi som leverandør levere præcise data for CO2-forbruget på frokosten – både for den enkelte medarbejder og for virksomheden som helhed. Da alle bestillinger foretages via vores app, kan vi hurtigt fremlægge konkrete tal, der dækker hele året. Det gør det let for virksomheder at inkludere disse data i deres rapportering og opsætte mål for at reducere CO2-aftrykket yderligere – både individuelt og samlet.
Du kan læse mere om ESG- fordele hos DABBA lige her: https://foodfamilygroup.dk/dabba/dabba-esg/