20.01.2022  |  Strategi & ledelse

Verdens mest bæredygtige virksomhed er - igen - fra Danmark

Coporate Knights’ årlige opgørelse har netop udråbt Vestas som verdens mest bæredygtige selskab i verden. Og bæredygtige selskaber præsterer bedre, konstaterer listens bagmænd.

Hvert år leder analysehuset Corporate Knights efter verdens 100 mest bæredygtige selskaber.

Processen går fra at have næsten 7.000 virksomheder med over en milliard dollar i omsætning som potentielle vindere, til at udnævne én virksomhed som verdens mest bæredygtige virksomhed. Og I år er det vindmølleproducenten Vestas, der løber med den endelige sejr. Et flot løb hvor virksomheden på et år er gået fra en placing som nummer 21 til at stå øverst på skamlen. 

Læs også: Vestas lancerer strategisk venture-investeringsprogram for at fremskynde udviklingen af bæredygtige energiløsninger

Det er godt gået af Vestas. Men der er med danske øjne mere at komme efter på årets liste.

Dansker-dominans
Det vildeste ved årets liste er nemlig, at ud af de 100 virksomheder er fem danske, hvilket er en klar overrepræsentation ift. Danmarks størrelse. Bare på top ti er der tre danske virksomheder og selv i top tre finder man to virksomheder fra Danmark.

Således er Chr. Hansen nummer to på listen, Ørsted indtager 7.-pladsen, mens Novozymes og Coloplast er henholdsvej nr 35 og 83.

Ser man tilbage på de sidste 10 års lister er danske virksomheder virkelig langt fremme. I 2020 blev Ørsted kåret som nr 1, året før da var det Chr. Hansen og tilbage i 2012 vandt Novo Nordisk titlen.

"Det her er flot og langt fra ligegyldigt! De flotte bæredygtighedsplaceringer sætter en tyk streg under de danske selskabers fokuserede bæredygtighedsindsats. Selvom det er umuligt at måle resultatet direkte forretningsmæssigt i form af nye aktionærer eller nye kunder, så er tendensen klar, siger Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen til Euroinvestor om den samlede danske placering.

”Vi bevæger os hastigt mod en fremtid hvor bæredygtighedsaktører som Vestas vil skabe betydeligt mere profitable afkast sammenlignet med deres konkurrenter. Det vil danne et stærkt fundament for at opnå en CO2-neutral økonomi, der stemmer overens med de globale klimamål”, lyder det fra Corporate Knights’ CEO, Toby Heaps, i forbindelse med kåringen.

Bæredygtige virksomheder er foran på flere fronter
Corporate Knights analyserer ikke blot de enkelte virksomheder, men benchmarker også den samlede Top 100-gruppe op mod et anerkendt globalt aktieindeks. Ud af den analyse kan man se, at Top 100 præsterer bedre eller prioriterer anderledes end gennemsnitsvirksomheden:

  • Top 100 har 47 procent af deres indtægter fra produkter og services baseret på "rene teknologier" (clean technologies) mod 30 procent af kontrolgruppen
  • Top 100 kanaliserer 48 procent af deres investeringer, forskning og udvikling og opkøb i retning af clean technology, modsat 34 procent i kontrolgruppen
  • Top 100's markedsværdi er siden foråret 2020 steget 22% mere end kontrolgruppen
  • Top 100 producerer mere end fire gange så meget pr udledt CO2 og otte gange mere pr enhed energi brugt end kontrolgruppen
  • Top 100 knytter ledelsens aflønning til bæredygtighedsmål i 87 procent af virksomhederne mod kun 34 procent hos kontrolgruppen.
  • Ud af de 100 virksomheder har 65 virksomheder meldt sig under fanerne hos Science Based Target intiative

Virksomhederne har også bedre vilkår for deres medarbejdere i forbindelse med sygdom og forholdstallet mellem den øverste chefs løn og gennemsnitslønnen i virksomheden er lavere. På områderne diversitet og skat er der dog ikke rigtig nogen forskel at spore.

Hvad Vestas stadig kæmper med
Analysehusets opgørelse baserer sig på evaluering af 23 forskellige parametre, der alle relaterer sig til en virksomheds bæredygtighedsarbejde. 

I Vestas tilfælde roser Corporate Knights bl.a. vindmølleproducentens bæredygtighedsstrategi fra 2020. I den indgår bl.a. et mål om CO2-neutralitet for egne aktiviteter i 2030 (scope 1 og 2), et relativt reduktionsmål for selskabets værdikæde (scope 3) og en målsætning om at producere fuldt genanvendelige vindmøller i 2040.

Vestas forklarer i en artikel i Børsen, at man dog langt fra er i mål med den. Bl.a. fordi 99 procent af selskabets CO2-aftryk stammer fra værdikæden. Så selvom kontorer og fabrikker drives på vedvarende energikilder og bilparken er ved at blive udskiftet, så er der stadig en bid vej igen. 

“Det er en ambitiøs strategi og forpligtelse. Jeg kan ikke sige, at vi præcist kender hvert enkelt skridt og hver detalje for, hvordan vi når CO2-neutralitet, men vi har en god forståelse for de fokusområder og udfordringer, vi har, og vi har også en del tillid til teknologiudvikling. Det skal også hjælpe os med at nå målene,” Lisa Ekstrand, bæredygtighedschef hos Vestas, til Børsen. 

Læs også: Bæredygtige investeringer er mere end vindmøller og solceller

“Nogle af nøgleudfordringerne er især i vores forsyningskæde,” siger hun også.

Det er især udledninger fra produktionen af stål, som er en hård nød at knække. Det gælder dog ikke bare for Vestas, faktisk indgår stålproduktion i den ene af de to sektorer, som er kategoriseret som svære at omstille: tung industri og tung transport. Derfor arbejder Vestas netop med deres stålleverandører for at skubbe på udviklingen og øge udbuddet af "grøn stål".

- EHS/HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere