Verdens mest bæredygtige virksomhed er - igen - fra Danmark

Coporate Knights’ årlige opgørelse har netop udråbt Vestas som verdens mest bæredygtige selskab i verden. Og bæredygtige selskaber præsterer bedre, konstaterer listens bagmænd.

i 2021 lå Vestas på en 21. plads i Corporate Knights opgørelse. I år udråbes de som verdens mest bæredygtige selskab. Foto: Corporate Knights.

20.01.2022

CSR.dk

Hvert år leder analysehuset Corporate Knights efter verdens 100 mest bæredygtige selskaber.

Processen går fra at have næsten 7.000 virksomheder med over en milliard dollar i omsætning som potentielle vindere, til at udnævne én virksomhed som verdens mest bæredygtige virksomhed. Og I år er det vindmølleproducenten Vestas, der løber med den endelige sejr. Et flot løb hvor virksomheden på et år er gået fra en placing som nummer 21 til at stå øverst på skamlen. 

Læs også: Vestas lancerer strategisk venture-investeringsprogram for at fremskynde udviklingen af bæredygtige energiløsninger

Det er godt gået af Vestas. Men der er med danske øjne mere at komme efter på årets liste.

Dansker-dominans
Det vildeste ved årets liste er nemlig, at ud af de 100 virksomheder er fem danske, hvilket er en klar overrepræsentation ift. Danmarks størrelse. Bare på top ti er der tre danske virksomheder og selv i top tre finder man to virksomheder fra Danmark.

Således er Chr. Hansen nummer to på listen, Ørsted indtager 7.-pladsen, mens Novozymes og Coloplast er henholdsvej nr 35 og 83.

Ser man tilbage på de sidste 10 års lister er danske virksomheder virkelig langt fremme. I 2020 blev Ørsted kåret som nr 1, året før da var det Chr. Hansen og tilbage i 2012 vandt Novo Nordisk titlen.

"Det her er flot og langt fra ligegyldigt! De flotte bæredygtighedsplaceringer sætter en tyk streg under de danske selskabers fokuserede bæredygtighedsindsats. Selvom det er umuligt at måle resultatet direkte forretningsmæssigt i form af nye aktionærer eller nye kunder, så er tendensen klar, siger Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen til Euroinvestor om den samlede danske placering.

”Vi bevæger os hastigt mod en fremtid hvor bæredygtighedsaktører som Vestas vil skabe betydeligt mere profitable afkast sammenlignet med deres konkurrenter. Det vil danne et stærkt fundament for at opnå en CO2-neutral økonomi, der stemmer overens med de globale klimamål”, lyder det fra Corporate Knights’ CEO, Toby Heaps, i forbindelse med kåringen.

Bæredygtige virksomheder er foran på flere fronter
Corporate Knights analyserer ikke blot de enkelte virksomheder, men benchmarker også den samlede Top 100-gruppe op mod et anerkendt globalt aktieindeks. Ud af den analyse kan man se, at Top 100 præsterer bedre eller prioriterer anderledes end gennemsnitsvirksomheden:

  • Top 100 har 47 procent af deres indtægter fra produkter og services baseret på "rene teknologier" (clean technologies) mod 30 procent af kontrolgruppen
  • Top 100 kanaliserer 48 procent af deres investeringer, forskning og udvikling og opkøb i retning af clean technology, modsat 34 procent i kontrolgruppen
  • Top 100's markedsværdi er siden foråret 2020 steget 22% mere end kontrolgruppen
  • Top 100 producerer mere end fire gange så meget pr udledt CO2 og otte gange mere pr enhed energi brugt end kontrolgruppen
  • Top 100 knytter ledelsens aflønning til bæredygtighedsmål i 87 procent af virksomhederne mod kun 34 procent hos kontrolgruppen.
  • Ud af de 100 virksomheder har 65 virksomheder meldt sig under fanerne hos Science Based Target intiative

Virksomhederne har også bedre vilkår for deres medarbejdere i forbindelse med sygdom og forholdstallet mellem den øverste chefs løn og gennemsnitslønnen i virksomheden er lavere. På områderne diversitet og skat er der dog ikke rigtig nogen forskel at spore.

Hvad Vestas stadig kæmper med
Analysehusets opgørelse baserer sig på evaluering af 23 forskellige parametre, der alle relaterer sig til en virksomheds bæredygtighedsarbejde. 

I Vestas tilfælde roser Corporate Knights bl.a. vindmølleproducentens bæredygtighedsstrategi fra 2020. I den indgår bl.a. et mål om CO2-neutralitet for egne aktiviteter i 2030 (scope 1 og 2), et relativt reduktionsmål for selskabets værdikæde (scope 3) og en målsætning om at producere fuldt genanvendelige vindmøller i 2040.

Vestas forklarer i en artikel i Børsen, at man dog langt fra er i mål med den. Bl.a. fordi 99 procent af selskabets CO2-aftryk stammer fra værdikæden. Så selvom kontorer og fabrikker drives på vedvarende energikilder og bilparken er ved at blive udskiftet, så er der stadig en bid vej igen. 

“Det er en ambitiøs strategi og forpligtelse. Jeg kan ikke sige, at vi præcist kender hvert enkelt skridt og hver detalje for, hvordan vi når CO2-neutralitet, men vi har en god forståelse for de fokusområder og udfordringer, vi har, og vi har også en del tillid til teknologiudvikling. Det skal også hjælpe os med at nå målene,” Lisa Ekstrand, bæredygtighedschef hos Vestas, til Børsen. 

Læs også: Bæredygtige investeringer er mere end vindmøller og solceller

“Nogle af nøgleudfordringerne er især i vores forsyningskæde,” siger hun også.

Det er især udledninger fra produktionen af stål, som er en hård nød at knække. Det gælder dog ikke bare for Vestas, faktisk indgår stålproduktion i den ene af de to sektorer, som er kategoriseret som svære at omstille: tung industri og tung transport. Derfor arbejder Vestas netop med deres stålleverandører for at skubbe på udviklingen og øge udbuddet af "grøn stål".

- EHS/HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V