19.12.2018  |  Strategi & ledelse

Verdens mest klimaambitiøse virksomheder er fundet

Apple, Tesla, Google og Ikea er nogle af verdens mest aktive virksomheder, når det kommer til at påvirke de politiske miljøer på klimaområdet. Det viser en rapport fra non-profit organisationen InfluenceMap.

En virksomheds indsats for at påvirke klimapolitikken kan være lige så vigtig som deres konkrete udledninger, hvis målestokken er, hvordan virksomheder påvirker klimaforandringerne.

Den viden har ført til, at de 20 mest klimaambitiøse virksomheder er blevet kortlagt i den anerkendte klimarapport "The A-List of Climate Policy Engagement". Alle har de det tilfælles, at de kæmper for en stærk klimapolitik over hele kloden.

Øverst på ranglisten finder man Apple med 94 points, tæt efterfulgt af Ikea med 91 points. Herefter følger Tesla, IKEA, GSK, Google og Unilever trop.

Megavirksomhederne har indtaget topplaceringerne, da de aktivt og højlydt formår at drive erhvervslivet i en mere bæredygtig retning - både ved selv at inkorporere bæredygtighed i egen ledelsesstil og strategier, og ved at lobbye aktivt for grøn omstilling.

Læs også: Ny pris belønner sociale entreprenører

Der er en stærk overvægt af europæiske forsyningsvirksomheder på A-holdet, hvilket forklares med at disse har en klar interesse i politisk vedtagne rammebetingelser, der fremme grøn energi.

Topledelsens engagement i emnet fremhæves også som positivt. F.eks. bliver industrikoncernen Unilever rost for den måde hvorpå, adm. direktør Paul Polman har optrådt i offentlighedens søgelys. Her har han brugt sin stemme til at sætte mere fokus på klimaet og opfordret til en større indsats.

Microsoft og A.P. Møller-Mærsk er i dårligt selskab

Men det betyder også, at blandt andet Microsoft, Nissan, Honda og A.P. Møller-Mærsk får dårlige placeringer. Disse virksomheder bliver nemlig linket til brancheforeninger og lobbygrupper, der spænder ben for en bæredygtig klimapolitik.

Det er dog ikke umuligt at komme med på A-holdet, selvom man er medlem af en forening, som hænger i bremsen angående klima. Både Apple og Microsoft er f.eks. medlem af U.S. Chamber of Commerce, men hvor Apple har undsagt sig denne sammenslutnings holdning til klima er Microsoft tavs på det område.

Læs også: Nye regleer giver flyselskaber mulighed for at løbe fra klimaansvar

Men alle virksomhederne på højre side i koordinatsystmet er dog med på InfluenceMaps liste, der rangerer en række virksomheder, hvori der vurderes et stort potentiale, selvom deres nuværende indsats ikke er tilstrækkelig ambitiøs i forhold til Paris-aftalen. Her finder man blandt andet Walmart, Johnson & Johnson, PepsiC og EDF, som egentlig mener det rigtige, men bare ikke er særlig aktive.

Mere og flere undersøgelser

Det er non-profitorganisationen InfluenceMap, der har foretaget analysen og udgivet listen. Udvælgelsesprocessen er baseret på et data-program, som har gennemgået og analyseret 300 globale virksomheder og 75 førende brancheforeninger for at finde frem til, hvor aktivt virksomhederne promoverer klimapolitikker, der er i overensstemmelse med Paris-aftalen.

A-listen er et uddrag af en mere omfattende rapport fra september 2017, hvor de 50 mest indflydelsesrige virksomheder i forhold til klimapolitik – uanset holdning – præsenteres. Begge rapporter kan ses på InfluenceMaps hjemmeside.

Listen opdateres næste gang i september 2018, hvor 10 virksomheder højst sandsynligt bliver tilføjet.


- EST

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere