Verdens største flydende vindfarm på vej i Skotland
Den skotske regering har godkendt planerne, der vil føre til installationen af verdens største flydende havvindmøllepark. Projektet vil kunne levere strøm til næsten 20.000 hjem.
Det skotske klima byder som det danske ofte på ganske store mængder blæst, og det er indbyggerne i kiltens hjemland for alvor begyndt at udnytte til energiproduktion i løbet af de sidste 10 år. Men hvor vi i Danmark har et velvoksent net af havvindmøller, så foregår langt størstedelen (omkring 96 procent) af Skotlands vindenergiproduktion på land.
Læs også: Dong bliver eneejer af gigantisk britisk havvindmølleprojekt
Det vil et nyt projekt imidlertid ændre på og endda på forholdsvis spektakulær facon. Den skotske regering har således fredag d. 30. oktober godkendt planerne til Hywind Scotland, der skal blive verdens største flydende vindfarm.
Det er norske Statoil, der skal stå for installationen af projektet. Som pilotprojekt vil det bestå af fem møller på hver 6 MW, der sammenlagt vil kunne generere 135 GWh om året, svarende til energiforbruget i omkring 19.900 husstande.
Den skotske regering har som mål, at landets produktion af elektricitet skal ske via 100 procent vedvarende energi allerede i 2020, og på den baggrund er man naturligvis godt tilfreds med det udsigterne til det nye projekt, der ventes at kunne spare miljøet for omkring 43.000 ton CO2 om året.
"Hywind er et meget spændende projekt, både i forhold til generering af elektricitet og som teknologisk innovation, og det er et godt bevis for vores energisektors ekspertise og veluddannede arbejdskraft at Statoil har valgt Skotland som hjemsted for verdens største flydende vindfarm", sagde Deputy First Minister John Swinney ved underskrivelsen af tilladelsen, den såkaldte Marine Licence.
Store muligheder
Begejstringen er ikke mindre i interesseorganisationen Scottish Enterprise, der kan sidestilles med Dansk Energi.
"Udmeldingen her er et klart tegn på, at Skotlands voksende styrke inden for havvind bliver anerkendt på internationalt plan, og vi vil fortsætte med at arbejde tæt sammen med vores forsyningskæde for at sikre os, at de kan udnytte de store muligheder, der helt sikkert vil følge med en investering som den her", siger Director of Energy and Clean Technologies hos Scottish Enterprise, Maggie McGinlay.
Hos Statoil ser man store muligheder i de flydende vindmølleparker, og med etableringen af Hywind Scotland som pilotprojekt, håber man ifølge VP for New Energy Solutions, Irene Rummelhoff, at "demonstrere en kommerciel flydende vindmølleløsning i utility-scale (som regel mindst 10 MW, red.), der kan styrke markedets potentiale på verdensplan."
I modsætning til normale havvindmøller, så vil de flydende ikke være fastbygget på havbunden, men derimod blive forankret med kæder både ned til bunden (mellem 95 og 120 meter under havoverfladen) og i et net i mellem sig.
Læs også: Kæmpe havvindmøllepark færdig i lyntempo
Møllerne, der vil rage omkring 180 meter op over havet, vil formentlig blive samlet i Norge og derfra sejlet til installationsfeltet 20 km ud for havnebyen Peterhead på den skotske nordøstkyst. Parken ventes i drift i løbet af 2017 med en levetid på omkring 20 år.
Læs flere detaljer om både parken og dens forventede miljøpåvirkninger i Statoils Hywind Scotland Pilot Park Environmental Statement.
-AK