13.12.2017  |  Klima, miljø og energi

Verdensbanken dropper støtten til olie og gas i 2019

Fra 2019 vil Verdensbanken ikke længere finansiere udvinding af olie og gas, hvilket blev annonceret i forbindelse med gårsdagens klimatopmøde i Paris.

Verdensbanken vil opgive alt økonomisk støtte til olie og gas inden for opstrømssektoren, som er den del af olie- og gassektoren, der handler om at udvinde de fossile brændstoffer fra bl.a. olieplatforme. Det skriver The Guardian.

Verdensbanken er en global organisation, der låner penge til nationalstater under mottoet ’Working for a world free of poverty’. Og nu vil banken altså droppe støtten til olie- og gasboringer i år 2019, hvilket begejstrer Greenpeace Internationals klimaforkæmper, Gyorggy Dallos:  

”Enden er tydeligvis nær for olie- og gasindustrien, i takt med at tempoet for forandringerne accelererer. Verdens finansielle institutioner står nu der, hvor de skal beslutte si, hvorvidt deres finansieringer skal være del af problemet eller løsningen”, siger Gyorggy Dallost til The Guardian.

Læs også: 100 virksomheder skal give den mindre gas

Beslutningen blev annonceret i går i forbindelse med klimatopmødet ’One Planet Summit’ i Paris, som den franske præsident Macron havde indkaldt til i anledningen af toårsdagen for vedtagelsen af klimaaftalen fra COP21. I en pressemeddelelse skriver banken blandt andet, at den finder det nødvendigt at foretage ændringerne i en ”hastigt forandrende verden”, og at den har en målsætning om at 28 % af bankens udlån skal gå til klimarelaterede formål i 2020.

I de seneste år har Verdensbanken årligt finansieret for cirka én milliard dollars i nye olie- og gasboringer, men det skal nu være fortid. Dog siger banken, at den under særlige omstændigheder vil overveje at låne penge til olie- og gasprojekter til de fattigste lande, men kun hvis projektet både vil hjælpe de fattige indbyggere med at få adgang til energiressourcer og samtidig ikke er i strid med klimaaftalen fra 2015.

Læs også: Rapport: Sådan kan virksomheder maksimere deres indflydelse på bæredygtighedsmål

Betydningen af Verdensbankens tiltag bemærkes også af Stephen Kretzmann, direktør for den amerikanske advokatgruppe Oil Change International:

”Det er svært at overvurdere betydningen af denne historiske annoncering fra Verdensbanken”, siger han til The Guardian. Han tilføjer:

”Verdensbanken har hævet barren for klimalederskab ved at anerkende det simple og dog ubelejlige faktum, at for at nå målsætningerne i Paris-aftalen, bliver man nødt til at stoppe udvidelsen af industrien for fossile brændstoffer. Det er på tide at alle institutioner, lande, investorer og individer, der stadig er en del af klimaaftalen, stopper med at finansiere de fossile energier – én gang for alle”.

-CHM

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere