13.12.2017 | Klima, miljø og energi
Verdensbanken dropper støtten til olie og gas i 2019
Fra 2019 vil Verdensbanken ikke længere finansiere udvinding af olie og gas, hvilket blev annonceret i forbindelse med gårsdagens klimatopmøde i Paris.
Verdensbanken vil opgive alt økonomisk støtte til olie og gas inden for opstrømssektoren, som er den del af olie- og gassektoren, der handler om at udvinde de fossile brændstoffer fra bl.a. olieplatforme. Det skriver The Guardian.
Verdensbanken er en global organisation, der låner penge til nationalstater under mottoet ’Working for a world free of poverty’. Og nu vil banken altså droppe støtten til olie- og gasboringer i år 2019, hvilket begejstrer Greenpeace Internationals klimaforkæmper, Gyorggy Dallos:
”Enden er tydeligvis nær for olie- og gasindustrien, i takt med at tempoet for forandringerne accelererer. Verdens finansielle institutioner står nu der, hvor de skal beslutte si, hvorvidt deres finansieringer skal være del af problemet eller løsningen”, siger Gyorggy Dallost til The Guardian.
Læs også: 100 virksomheder skal give den mindre gas
Beslutningen blev annonceret i går i forbindelse med klimatopmødet ’One Planet Summit’ i Paris, som den franske præsident Macron havde indkaldt til i anledningen af toårsdagen for vedtagelsen af klimaaftalen fra COP21. I en pressemeddelelse skriver banken blandt andet, at den finder det nødvendigt at foretage ændringerne i en ”hastigt forandrende verden”, og at den har en målsætning om at 28 % af bankens udlån skal gå til klimarelaterede formål i 2020.
I de seneste år har Verdensbanken årligt finansieret for cirka én milliard dollars i nye olie- og gasboringer, men det skal nu være fortid. Dog siger banken, at den under særlige omstændigheder vil overveje at låne penge til olie- og gasprojekter til de fattigste lande, men kun hvis projektet både vil hjælpe de fattige indbyggere med at få adgang til energiressourcer og samtidig ikke er i strid med klimaaftalen fra 2015.
Læs også: Rapport: Sådan kan virksomheder maksimere deres indflydelse på bæredygtighedsmål
Betydningen af Verdensbankens tiltag bemærkes også af Stephen Kretzmann, direktør for den amerikanske advokatgruppe Oil Change International:
”Det er svært at overvurdere betydningen af denne historiske annoncering fra Verdensbanken”, siger han til The Guardian. Han tilføjer:
”Verdensbanken har hævet barren for klimalederskab ved at anerkende det simple og dog ubelejlige faktum, at for at nå målsætningerne i Paris-aftalen, bliver man nødt til at stoppe udvidelsen af industrien for fossile brændstoffer. Det er på tide at alle institutioner, lande, investorer og individer, der stadig er en del af klimaaftalen, stopper med at finansiere de fossile energier – én gang for alle”.
-CHM
Klima, miljø og energi

Bedre og grønnere produkter i danske virksomheder
Teknologisk Institut starter 19 nye indsatsområder op med fokus på grøn omstilling via en ny resultatkontraktbevilling.
Samfund

World Economic Forum's Global Risks Report har længe advaret om en global pandemi
Pandemien har vist, at globale kriser kan ramme virksomheder på områder, som man ikke har taget med i sin risikovurdering. Derfor skal man i sin risikostyring fremadrettet arbejde langt mere med komplekse og strukturelle risici.
Kommunikation

Dét gik vi op i i 2020
Hvad interesserede CSR.dk’s læsere mest i 2020? Der tegner sig et klart billede.Læs eller genlæs de 15 mest læste artikler fra året der gik.
Klima, miljø og energi

Flere store danske virksomheder erkender, at størstedelen af deres CO2-udledninger ligger udenfor direkte kontrol
I langt de fleste virksomheders tilfælde skal den største mængde CO2-udledning findes i det såkaldte scope 3. “Særligt de små og mellemstore virksomheder er udfordret", udtaler Concitos direktør, Christian Ibsen.
Klima, miljø og energi

Maersk forventer at kunne teste de første CO2-neutrale skibe om tre år
Planen er, at være klar til at begynde at bestille store CO2-neutrale skibe mod slutningen af dette årti.
Klima, miljø og energi

Biodiversitet var hovedtema på klimatopmødet ’One Planet Summit'
Klimatopmødet ’One Planet Summit for Biodiversity’ blev for nyligt afholdt i Frankrig, hvor der i samme forbindelse blev indsamlet omkring 86 milliarder danske kroner til klimaprojektet ’The Great Green Wall Initiative’.