Verdensmålene bid for bid

Med udgangspunkt i KLS Pureprints historie, dykker vi ned i betydningen af, og potentialet i, Verdensmålene.

Indenfor CSR arbejder vi helt generelt med den tredobbelte bundlinje; social ansvarlighed, økonomi og miljø. Der skal udvikles løsninger, som bidrager positivt til den sociale og økonomiske bundlinje, mens der ofte sigtes efter at bundlinjen for miljø går i nul – således at vi ikke udleder CO2. Mange virksomheder tilstræber i dag dette mål – enten gennem ambitiøs reduktion af sin udledning og investering i ny energi-effektiv teknologi eller ved offset, således at man modbalancerer sin udledning ved at investere i bæredygtige løsninger. Set ud fra et bæredygtigt perspektiv, også i økonomisk henseende, ville en kombination af de to tilgange nok være at foretrække. Og her kommer Verdensmålene så ind i billedet.

Et fælles sprog - Verdensmålene

Fordelen ved at anvende Verdensmålene som en del af virksomhedens CSR-strategi synes umiddelbar;

  1. Verdensmålene udgør et fælles sprog og formål, som de fleste kan forholde sig til.
  2. Og som vi ikke har set magen til før. Det faktum, at Verdensmålene er så populære og så udbredte er en kæmpe fordel for os, som virksomheder.
  3. Samtidigt gør eksistensen af de 17 mål, og delmål, at den store elefant, som bæredygtig udvikling kan præsentere sig som, virker overkommelig og kan sluges i små bidder.

Det kan måske virke fristende at hvile på laurbærrene, og identificere sig med mål, som man allerede arbejder med. 6 ud af 10 virksomheder arbejder med udvalgte Verdensmål, mens halvdelen af disse identificerer sig med Verdensmål #12. I stedet skal vi måske spørge os selv, hvad vi gør eller kan gøre anderledes ud fra mål #6, #7, eller #15. Verdensmålene er en mulighed for at tage fat i noget konkret, og gentænke processen gennem innovation.

Fra trykkeri i modgang til verdens mest bæredygtige trykkeri

Med udgangspunkt i trykkeri-virksomheden KLS Pureprint, vil vi her beskrive, hvordan Verdensmålene kan være med til at facilitere innovation, indenfor virksomhedens CSR-strategi.

Nedgang i trykkeribranchen foranledigede den inspirerende rejse, som KLS Pureprint efterfølgende gav sig ud på. Der var behov for en ny strategi – at blive det mest bæredygtige trykkeri i verden.

Fra reduktion til innovation

Det første skridt på vejen blev derfor en ambitiøs reduktion af virksomhedens udledning, samt investering i miljøvenlig og energieffektiv teknologi. Det indebærer bl.a. tryksager, der er fri for skadelige kemikalier og tungmetaller. Her er der så at sige, tale om den gængse CSR-strategi.

For at realisere virksomhedens målsætning, introduceres innovation. Og her kommer Verdensmålene ind i billedet. Biologisk nedbrydelige produkter og cradle to cradle certificering blev en realitet i 2015. Certificeringen anderkender producenter, der kan leve op til principperne bag cirkulær økonomi. Udvalgte Verdensmål faciliterede KLS Pureprints’ udvikling mod et bæredygtigt produkt, mens delmålene #3.9, #12.4, #12.5 og #15.2 var relevante for KLS Pureprint og deres kunder. Delmålene centrerer sig omkring reduktion af farlige kemikalier og forurening; genanvendelse og forsvarlig håndtering af kemikalier og affald; samt fremme af bæredygtig skovbrug.

KLS Pureprints historie er et glimrende eksempel på, hvordan delmålene udgør en konkret måde at arbejde med Verdensmålene på. Frem for at forpligte sig til at arbejde med #6, ’Vand og Sanitet’ på et overordnet plan, bør vi udfordre os selv og fundere over, hvor vi konkret kan bidrage.

Og stopper udviklingen så her? Det smukke ved udvikling er, at innovation fortsætter, hvis den får plads. Sidste skud på stammen for KLS Pureprint, er initiativer mod at stoppe madspild med bæredygtige doggybags, der er fri for plastik. Det matcher særligt med delmålet #12.3, ’Undgå Madspild’.

Vil du gerne bruge Verdensmålene mere aktivt i din virksomhed, men mangler måske lidt viden om emnet? Vi vil gerne anbefale denne app - her får du en forklaring på de enkelte mål og delmål, eksempler på cases, samt mulighed for at quizze lidt. What's not to like? 

11.08.2020Your Green Vision ApS

Sponseret

FN's 17 Verdensmål i et dansk perspektiv

02.06.2020Your Green Vision ApS

Sponseret

Klimaneutral i 2030? El-bilen og CO2-regnskabet

07.04.2020Your Green Vision ApS

Sponseret

UN Global Compact - Hvad kræver det egentlig at blive medlem?

The Colours of Washing - hvad betyder de for jeres arbejde med CSR

08.03.2020Your Green Vision ApS

Sponseret

02.03.2020Your Green Vision ApS

Sponseret

Potentialet i Millennials

26.02.2020Your Green Vision ApS

Sponseret

Hvad er Verdensmålene egentlig?