FN's 17 Verdensmål i et dansk perspektiv

Vi har tidligere skrevet om FN's Verdensmål, hvor vi kom ind til kernen af hvad de 17 globale mål egentligt er. I dette indlæg zoomer vi ind på nationale projekter og visioner, der skal fremme Verdensmålene i det danske erhvervsliv.

Vi har tidligere skrevet om FN's Verdensmål, hvor vi kom ind til kernen af hvad de 17 globale mål egentligt er. Med udgangspunkt i People, Planet, Prosperity, Peace og Partnerships vurderes de 17 Verdensmål til at kunne revolutionere måden vi tænker CSR på, fremadrettet. I dette indlæg zoomer vi ind på nationale projekter og visioner, der skal fremme Verdensmålene i det danske erhvervsliv.

Bæredygtig udvikling og socialt ansvar er for alvor kommet på dagsorden i det danske erhvervsliv. Igennem de senere år har FN’s 17 Verdensmål vundet indpas i danske virksomheders CSR-indsats, som i stigende grad er fokuseret på en grøn omstilling. Som nation, er vi i Danmark kendt for at være frontløbere inden for grøn omstilling, hvilket gør at Danmarks basale bæredygtighedsværdier er dybt funderet i et ønske om tage ansvar i den bæredygtige udvikling. Gennem de seneste par år, er der sket en markant udvikling, hvor klima, bæredygtighed og samfundsansvar er rykket op på øverste hylde for mange virksomheder.

Handlingsplaner og projekter vil forankre FN’s 17 Verdensmål i Danmark

FN’s 17 Verdensmål har dannet ramme for en ny agenda, der tilskynder økonomisk, miljømæssig og social udvikling i verdens lande. Danmarks regering vedtog i 2017 en handlingsplan for opfølgning af vores bidrag til Verdensmålenes agenda 2030, der skal være med til at sikre, at bæredygtig udvikling grundfæstes i Danmark.

I handlingsplanen fremgår det, at regeringen er fokuseret på arbejde med vækst og velstand, mennesker, miljø og klima og sidst, fredelige og trygge samfund. Samtidig, fastslås det i handlingsplanen at Verdensmålene er omdrejningspunktet for Danmarks udviklingsamarbejde med en opfordring om, at vi i Danmark løfter opgaven i fællesskab. Med Danmark som frontløbere, er politikere kontinuerligt i gang med udarbejdelsen af nye initiativer i Folketinget, der skal lovfæste bæredygtig udvikling i Danmark.

På samme vis sættes nye initiativer i gang, hvor bl.a. Dansk Industri i juni præsenterede en ny portal for en forretningsdrevet tilgang til Verdensmålene med projektet ”Fra filantropi til forretning”. En portal, der giver best practice eksempler på, hvordan Verdensmålene kan passe ind i jeres målrettede CSR-indsats og ligeledes giver konkrete værktøjer til at forankre FN’s Verdensmål i jeres forretning. Projektet har ført til en nyudviklet model, i forsøg på at knække koden til at implementere Verdensmålene og forankre dem strategisk. Inspireret af SDG-accelerator, SDG-kompasset og VL er denne model et dansk eksempel på, hvordan man kan tilgå arbejdet med FN’s Verdensmål og intensivere ens bidrag til Agenda 2030.

I en mere interaktiv forstand, brygger Danmarks Statistik og 2030-panelet med økonomisk opbakning fra bl.a. Nordea-fonden, Spar Nord Fonden, Industriens Fond og Lundbeckfonden på et nyt initiativ kaldet ”Vores Mål”. Missionen med projektet er simpelt – det er at gøre FN’s Verdensmål til Vores Mål. I samspil med uafhængige eksperter, kan man som privatperson såvel som virksomhed komme med inputs og tage del i en debat om, hvordan vi bedst måler på vores indsats og samtidig, hvad vores fokusområder og prioriteringer som nation bør være.

 

Danmark med en flot andenplads i SDG-index 2020

Den 30. juni, mens mange af os har holdt sommerferie, udkom den årlige Sustainable Development Report, hvor de tilmeldte landes index score opgøres i SDG-indexet. I år har vi, i Danmark landet en 2. plads overhalet af Sverige. Forskellen er dog minimal – Sverige scorer 84,7 hvilket giver en indikation på, at Sverige i gennemsnit er nået 84,7 % af vejen mod det bedst mulige resultat ift. realiseringen af FN’s 17 Verdensmål. I Danmark har vi scoret 84,6 på SDG-indexet 2020. Det er er derfor kun marginaler der afgør, at Sverige i år løber med førstepladsen, som vi ellers har holdt siden 2019.

De hurtige, vil nok kunne se, at 2020 tallene ikke umiddelbart giver mening ift. sidste års SDG-index. Af SDR 2019-rapporten fremgår det nemlig, at vores score var 85,2 % af vejen til det bedst mulige resultat. SDR 2020-rapporten begrunder dette med, at 2020 SDG-indexet ikke kan sammenlignes med sidste års resultat, da nye indikatorer er blevet føjet til, for at måle de 166 landes arbejde med FN's 17 Verdensmål. Gamle indikatorer er blevet delvist modificeret og nye tilføjet, hvilket giver et mere præcist indblik i landenes udvikling. For første gang er man med 2020-indikatorerne i stand til at estimere ændringer i de enkelte landes præstation.

Vores plads i SDG-indexet er på mange måder en indikation på et stærkt fokus på bæredygtig udvikling, som er opbygget i Danmark gennem årene. Flere og flere virksomheder arbejder i højere grad med at integrere grønnere initiativer, der tilgodeser fremtidens generationer og klodens velvære. Verdensmålene kan revolutionere måden vi tænker CSR og bæredygtig udvikling på, og bidrager med at kunne oversætte og transformere eksisterende CSR-initiativer til konkrete handlinger og tiltag, der imødekommer det, FN har identificeret som verdens største udfordringer (red. FN’s 17 Verdensmål).

GreenVision's applikation er designet til at gøre jeres CSR-rapportering simpelt og overskuelig. Hvis I ikke allerede er en del af GreenVision universet, kan I prøve vores applikation gratis i en måned på https://app.greenvision.io/start-trial

11.08.2020Your Green Vision ApS

Sponseret

FN's 17 Verdensmål i et dansk perspektiv

02.06.2020Your Green Vision ApS

Sponseret

Klimaneutral i 2030? El-bilen og CO2-regnskabet

07.04.2020Your Green Vision ApS

Sponseret

UN Global Compact - Hvad kræver det egentlig at blive medlem?

The Colours of Washing - hvad betyder de for jeres arbejde med CSR

08.03.2020Your Green Vision ApS

Sponseret

02.03.2020Your Green Vision ApS

Sponseret

Potentialet i Millennials

26.02.2020Your Green Vision ApS

Sponseret

Hvad er Verdensmålene egentlig?