Vinderne af Circular Design Challenge kåret
New Plastic Economy har kåret seks virksomheder som vindere af $1m Circular Design Challenge. Hver især bidrager virksomhedernes udviklede systemer eller genstande med at nedbringe forbruget af engangsplastik og tænke i mere cirkulære baner.
Det treårige, Ellen MacArthur Foundation-drevne initiativ New Plastic Economy har udpeget vinderne af sin Circular Design Challenge. I alt er der seks vindere, og blandt de prisbelønnede er et genbrugssystem for papkrus, emballage lavet af tang og et bæredygtigt system for indkøb af dagligvarer.
New Plastic Economy lancerede i maj i år en ’to millioner dollars innovationspris’, der skulle gives til designere, entreprenører, akademikere eller videnskabsfolk, der på den ene eller anden måde gentænker vores plastiksystem, så vi dels bliver mindre afhængige af plastik og dels bliver bedre til at genbruge plastikken. I sidste ende er målet at eliminere de enorme mængder plastikaffald, der truer klodens miljø, blandt andet på strande og i havene.
New Plastik Economy’s innovationspris er delt i to, der hver har fået én million dollars til rådighed. Den første del er Circular Design Challenge, hvor vinderne blev annonceret den 5. oktober. Den anden del, ’Circular Materials Challenge’, er stadig åben for tilmeldinger, og her vil vinderne blive annonceret i forbindelse med World Economic Forums møde i Davos i januar 2018.
Nytænkende dagligvarekøb, bæredygtig emballage og farvel til engangskopper
De seks vindere af innovationsprisens første udfordring blev valgt blandt flere end 600 innovationer fra flere end 60 lande. Fælles for de seks er, at de bidrager med nye, mere bæredygtige og cirkulære designs, enten af en genstand eller et system.
En af vinderne er virksomheden MIWA fra Tjekkiet, der har udviklet en app, hvorfra kunder kan bestille det præcise antal dagligvarer, de har brug for. Varerne bliver herefter leveret i genbrugsemballage, der er produceret så tæt som muligt på forbrugerens lokale dagligvarebutik. Der indgår altså slet ikke plastik til engangsbrug i systemet, hvilket reducerer husholdningernes plastaffald.
Den socialøkonomiske virksomhed Algramo fra Chile har vundet udfordringen ved at sikre Chiles kunder adgang til hverdagsprodukter uden behov for at bruge ikke-genanvendelige engangsposer og andet engangsemballage. Det kan lade sig gøre, fordi Algamo har udviklet et genbrugsemballagesystem med dispensere og billige beholdere.
Læs også: Parley vil bekæmpe plastik sammen med modeindustrien
Et andet firma, der fik del i prisen, er det indonesiske startup Evoware, som fremstiller tangbaseret emballage til tørre madvarer. Den bæredygtige emballage kan grundet det organiske materiale blive opløst og spist.
Den fjerde vinder er britiske Delta, der har udviklet en spiselig og vandopløselig poseløsning til brug for blandt andre restauranter. Også denne pose er udviklet af materiale, der stammer fra tang.
De to sidste vindere vil gøre forbruget af engangskrus mere bæredygtigt. Den ene er virksomheden CupClub fra Storbritannien, der har udviklet et retursystem for papkrus, som kan erstatte de 100 milliarder engangskopper og plastiklåg, der bliver forbruget hvert år. Den anden er TrioCup fra USA, der har fremstillet en ’one-piece cup’ i pap, som fjerner behovet for plastiklåg. Virksomheden arbejder også på at opgradere koppen til at være fremstillet af genbrugsmateriale.
Læs også: Tesco siger farvel til engangsplastikposer
De seks vindere skal nu alle deltage i et 12-måneders accelerationsprogram, der skal hjælpe dem med at forfine deres prototypedesign og skalere dem op til at kunne være økonomisk bæredygtige løsninger.
Læs mere om New Plastics Economy Innovation Prize her.
-CHM