Vinderne af Circular Design Challenge kåret

New Plastic Economy har kåret seks virksomheder som vindere af $1m Circular Design Challenge. Hver især bidrager virksomhedernes udviklede systemer eller genstande med at nedbringe forbruget af engangsplastik og tænke i mere cirkulære baner.

30 procent af verdens producerede plastikgenstande er enten for små eller for komplekse producerede til at blive genbrugt. Det vil Circular Design Challenge lave om på. .

31.10.2017

CSR.dk

Det treårige, Ellen MacArthur Foundation-drevne initiativ New Plastic Economy har udpeget vinderne af sin Circular Design Challenge. I alt er der seks vindere, og blandt de prisbelønnede er et genbrugssystem for papkrus, emballage lavet af tang og et bæredygtigt system for indkøb af dagligvarer.

New Plastic Economy lancerede i maj i år en ’to millioner dollars innovationspris’, der skulle gives til designere, entreprenører, akademikere eller videnskabsfolk, der på den ene eller anden måde gentænker vores plastiksystem, så vi dels bliver mindre afhængige af plastik og dels bliver bedre til at genbruge plastikken. I sidste ende er målet at eliminere de enorme mængder plastikaffald, der truer klodens miljø, blandt andet på strande og i havene.

New Plastik Economy’s innovationspris er delt i to, der hver har fået én million dollars til rådighed. Den første del er Circular Design Challenge, hvor vinderne blev annonceret den 5. oktober. Den anden del, ’Circular Materials Challenge’, er stadig åben for tilmeldinger, og her vil vinderne blive annonceret i forbindelse med World Economic Forums møde i Davos i januar 2018.

Nytænkende dagligvarekøb, bæredygtig emballage og farvel til engangskopper
De seks vindere af innovationsprisens første udfordring blev valgt blandt flere end 600 innovationer fra flere end 60 lande. Fælles for de seks er, at de bidrager med nye, mere bæredygtige og cirkulære designs, enten af en genstand eller et system.

En af vinderne er virksomheden MIWA fra Tjekkiet, der har udviklet en app, hvorfra kunder kan bestille det præcise antal dagligvarer, de har brug for. Varerne bliver herefter leveret i genbrugsemballage, der er produceret så tæt som muligt på forbrugerens lokale dagligvarebutik. Der indgår altså slet ikke plastik til engangsbrug i systemet, hvilket reducerer husholdningernes plastaffald.

Den socialøkonomiske virksomhed Algramo fra Chile har vundet udfordringen ved at sikre Chiles kunder adgang til hverdagsprodukter uden behov for at bruge ikke-genanvendelige engangsposer og andet engangsemballage. Det kan lade sig gøre, fordi Algamo har udviklet et genbrugsemballagesystem med dispensere og billige beholdere.

Læs også: Parley vil bekæmpe plastik sammen med modeindustrien

Et andet firma, der fik del i prisen, er det indonesiske startup Evoware, som fremstiller tangbaseret emballage til tørre madvarer. Den bæredygtige emballage kan grundet det organiske materiale blive opløst og spist.

Den fjerde vinder er britiske Delta, der har udviklet en spiselig og vandopløselig poseløsning til brug for blandt andre restauranter. Også denne pose er udviklet af materiale, der stammer fra tang.

De to sidste vindere vil gøre forbruget af engangskrus mere bæredygtigt. Den ene er virksomheden CupClub fra Storbritannien, der har udviklet et retursystem for papkrus, som kan erstatte de 100 milliarder engangskopper og plastiklåg, der bliver forbruget hvert år. Den anden er TrioCup fra USA, der har fremstillet en ’one-piece cup’ i pap, som  fjerner behovet for plastiklåg. Virksomheden arbejder også på at opgradere koppen til at være fremstillet af genbrugsmateriale.

Læs også: Tesco siger farvel til engangsplastikposer

De seks vindere skal nu alle deltage i et 12-måneders accelerationsprogram, der skal hjælpe dem med at forfine deres prototypedesign og skalere dem op til at kunne være økonomisk bæredygtige løsninger.

Læs mere om New Plastics Economy Innovation Prize her.

-CHM

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V