Virksomheder presser hinanden til større bæredygtighed

Det største pres på danske virksomheders bæredygtighed kommer fra andre virksomheder. Det oplever blandt andre Gurit Wind Systems, der blandt andet taler sammen med andre underleverandører om måder at imødekomme krav fra vindmøllegiganter.

”Man skal ikke undervurdere det skub, der kommer fra både de nuværende og de potentielle medarbejdere. De spørger aktivt ind til, hvordan vi arbejder med bæredygtighed. I dag vil man ikke arbejde med noget, hvor man ikke er med til at gøre en positiv forskel,” siger Andreas Kipker, general manager i Gurit Wind Systems..

Stadig flere danske virksomheder oplever, at bæredygtighed er blevet en væsentlig parameter i konkurrencen. De bliver mødt med krav fra deres kunder, om at de skulle kunne dokumentere, hvor bæredygtige deres produkter er – både når det gælder CO2-aftryk, generelle miljøhensyn og arbejdstagerrettigheder.

Det viser en analyse med udgangspunkt i DI’s Virksomhedspanel, hvor 63 procent af 801 adspurgte virksomheder enten er ‘helt eller delvist enige i’, at bæredygtighed i dag udgør en vigtig konkurrenceparameter for deres virksomhed.

"Jeg er personligt overrasket over, at tallet ligger så højt", siger Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed i Dansk Industri:

"For et par år siden, var der mange, der sagde, at de forventede, at bæredygtighed ville blive en vigtig konkurrenceparameter i fremtiden. Det er det blevet nu".

Kravene kommer især fra andre virksomheder

Kravet om dokumenterbar bæredygtighed kommer i høj grad fra virksomhedernes B2B-kunder. Ifølge analysen oplever 75 procent af virksomhederne, at andre virksomheder stiller krav om dokumenteret bæredygtighed i de produkter, de køber. Markant færre mærker et lignende pres fra andre typer kunder, herunder det offentlige og forbrugere.

Hos Gurit Wind Systems kan general manager Andreas Kipker bekræfte tendensen. Virksomheden, som har hovedsæde i Ringkøbing og har 14 fabrikker i Nordamerika, Europa og Asien, har senest mødt nye krav om at kunne dokumentere deres CO2-regnskab fra de store vindmølleproducenter Siemens Gamesa, Vestas og General Electric.

"Vi mærker de nye krav som en fordel. Som en dansk virksomhed har vi været vant til at være innovative og ambitiøse med vores udvikling, så kravene spiller ind i den måde, vi helst arbejder på. Det er det, der gør os relevante i den globale konkurrence", siger Andreas Kipker.

De store fører an

DI’s bæredygtighedschef Marie Gad bekræfter, at det i høj grad er de store virksomheder, der lige nu mærker de nye forventninger om bæredygtighed. Men mange små og mellemstore virksomheder er underleverandører til de store, og derfor kommer kravene også til at ramme dem.

"Den kommende lovgivning er rettet mod de store virksomheder, men i praksis kan den komme til at omfatte hele værdikæden, så de små og mellemstore virksomheder skal forvente, at de kommer til at mærke kravene", siger Marie Gad.

Ifølge Andreas Kipker er kravet om at kunne dokumentere bæredygtighed forholdsvis nyt. I 2017 var det første gang, at det blev et tema, og virksomheden begyndte at have en dialog med kunderne om produkternes bæredygtighed.

Skal kunne vise en plan

Siden er kundernes krav om gennemsigtighed og dokumentation bare blevet stadigt større, og det tog virkelig fart sidste år.

"Jo længere vi er kommet i denne proces, jo mere er kravene til datakvaliteten blevet skærpet. Vi skal ikke bare fremvise et tal, vi skal også kunne vise en plan for at reducere vores udledninger og materialeforbrug fremadrettet".

"Vi har for nyligt lavet vores første leverandøraftale, hvor vi har skrevet de konkrete mål for bæredygtighed ind - både hvordan vi arbejder med det her og nu, og hvad vi kommer til at gøre fremover", siger Andreas Kipker.

Fra 2022 kommer der skærpede EU-krav om bæredygtighed til alle store børsnoterede selskaber i Europa.

Gået sammen i netværk

Det har Gurit Wind Systems handlet på. Virksomheden er gået ind i netværk med en gruppe af 13 underleverandører til vindmølleindustrien for at arbejde sammen om at kunne leve op til de skærpede krav, som de bliver mødt med.

"Siden 2020 har vi samarbejdet om, hvordan vi skal arbejde med bæredygtighed, hvordan vi måler data og sætter nye mål for fremtiden. Det samarbejde sikrer, at vi har en fælles stemme overfor kunderne, og at vi arbejder ud fra de samme standarder, når vi afleverer dokumentation for vores processer", siger Andreas Kipker.

Medarbejdere skubber på udviklingen

Udover kravene fra de store vindmølleproducenter oplever Andreas Kipker i høj grad også en efterspørgsel hos medarbejdere.

"Man skal ikke undervurdere det skub, der kommer fra både de nuværende og de potentielle medarbejdere. De spørger aktivt ind til, hvordan vi arbejder med bæredygtighed. I dag vil man ikke arbejde med noget, hvor man ikke er med til at gøre en positiv forskel", siger Andreas Kipker.

Det store spørgsmål er som altid, om det kan betale sig. Andreas Kipker er overbevist om, at det på flere planer giver god mening at satse på bæredygtighed – også selvom det giver nogle nye udfordringer.

"Der er en investering i det her og nu. Men langt de fleste løsninger får dig til at tænke ud af boksen og vil på kort sikre et lavere energiforbrug og en bedre udnyttelse af materialerne, og det giver et økonomisk udbytte", siger Andreas Kipker.

Giver konkurrencefordel

Samtidig giver det en konkurrencefordel i forhold til konkurrenterne, hvis de ikke kan dokumentere samme høje grad af bæredygtighed som Gurit Wind Systems.

"Vores direkte konkurrenter er dygtige forretningsfolk, som er i gang med den samme rejse, som vi er. Men måske de kinesiske leverandører fremover får sværere ved at sælge deres produkter udenfor Kina. Hvis det kan drive dem til at blive mere bæredygtige og hjælpe Kina til at nå deres mål om nul-emission i 2060, så lever jeg gerne med lidt ekstra konkurrence".

"Spørgsmålet er heller ikke altid om det kan betale sig, men om det er det rigtige at gøre. Og der er ingen vej udenom. For to år siden redefinerede vi vores vision for virksomheden, så den nu hedder

"Passion for en bæredygtig fremtid". Det lyder stort og luftigt, men det er det, vi tilstræber i alt, hvad vi gør", siger Andreas Kipker, general manager i Gurit Wind Systems.

07.02.2024Dansk Industri

Sponseret

Har du styr på ESG, CSRD og ESRS?

12.01.2024Dansk Industri

Sponseret

Ny ESG & Bæredygtighedsportal hos Dansk Industri (DI)

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

Danske produktionsvirksomheder skaber konkurrencefordele gennem Klimaklar Produktionsvirksomhed

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

CO2-regnskab, bæredygtig produktion, klimaklar.

21.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Organisering af Bæredygtighed og ESG er et ledelsesansvar

15.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Rådgiverne er afgørende for deres kunders bæredygtige og ansvarlige forretning