Virksomheder: Roskilde Festival er et vigtigt bæredygtighedslaboratorium

Danmarks største musikfestival er ikke bare væltede hegn, musikoplevelser og rigelige mængder fadøl. Det er også 'en brugertest, man ikke kan købe andre steder', og festivalen kan være med til at blåstemple nye produkter.

Med 130.000 indbyggere er Roskilde Festival et spændende midlertidigt bysamfund. .

11.12.2015

Sarah Stendorf Meier, CSR.dk

CSR.dk deltog tirsdag d. 8. december 2015 i en konference om innovative partnerskaber. Her blev der præsenteret 11 case-eksempler fra virksomheder, der alle har indledt et bæredygtigt samarbejde med Roskilde Festival. Virksomhedernes repræsentanter pegede på mange fordele ved sammenarbejdet, men særligt én sætning blev sagt igen og igen: ”Roskilde Festival er et testlaboratorium”.

For flere af virksomhederne har et helt centralt udbytte ved deres partnerskab med festivalen nemlig været at have en scene, hvor de kan teste og eksperimentere med bæredygtige løsninger og produkter. På festivalen kan virksomhederne få direkte feedback fra en del af de omtrent 130.000 mennesker, der hvert år er tilstede, når Roskilde Dyreskue omdannes til Danmarks største musikfestival. Af flere virksomheder blev festivalen sågar kaldt verdens største fokusgruppe. Her kan virksomhederne få en dialog med slutbrugerne og se, om deres produkt holder vand.

Foruden at teste og eksperimentere på Roskilde Festival har virksomhederne også glæde af den synlighed, der er forbundet med at være tilstede på den store festival. Her bliver de ikke bare set af de mange festivalgæster, men mange opnår også en overvældende presseomtale.

”Vi kunne både teste produktets holdbarhed, altså om pappen var stærk nok til at holde syv dage på en festival, men også hvordan folk tog i mod vores idé. Heldigvis blev de modtaget rigtig godt, og folk stjal dem endda fra hinanden”, fortæller Heiða Nolsøe om skraldespandenes debut på Roskilde Festival. Foto: DropBucket..

Bæredygtig skraldespand kom til live
Både store og små, nye og etablerede virksomheder har brugt Roskilde Festival til at prøve nye ideer eller videreudvikle de gamle.

Blandt disse virksomheder er DropBucket, der står bag en bæredygtig skraldespand, der hurtigt kan stilles op til festivaler og events. Skraldespanden, der er udfoldelig og fremstillet i genbrugsbølgepap, startede egentlig som en del af stifterne Marie Berggreen og Heiða Nolsøes første designprojekt på ingeniørstudiet på DTU. Men i 2013 fik de sat skraldespanden i produktion, og to uger inden festivalens start kontaktede de Roskilde Festival.

De fik lov til at teste spandene i udvalgte madboder og på et mindre område på campingarealerne. I alt havde de 400 bæredygtige skraldespande på pladsen det år.

”"På festivalen fik vi meget feedback fra både gæsterne og fra medarbejdere, der arbejder med skrald. Vi lavede nogle ændringer efter festivalen, som lige gjorde produktet lidt bedre. F.eks. lavede vi skraldespanden lidt større, så der er plads til pizzabakker”", siger Heiða Nolsøe.

Men feedbacken fra festivalen betød ikke blot produktændringer, det gav også de to designspirer blod på tanden. For inden de fik testet skraldespandene, fik de mange kritiske spørgsmål, og folk mente ikke, at man kunne lave skraldespande af pap. Derfor var det et kvalitetsstempel for dem, at skraldespandene overlevede en hård uge på festivalen. 

For Marie Berggreen og Heiða Nolsøe var det ikke bare vigtigt at få testet deres skraldespand på Roskilde Festival, det var afgørende:

”"Jeg tror ikke, at vi havde eksisteret i dag, hvis vi ikke havde fået den testet dengang. For vi havde ikke regnet med, at det skulle være mere end et skoleprojekt. Så det var nok bare endt som et skuffeprojekt”", siger Heiða Nolsøe.

Og næste gang festivalen løber af stablen er DropBucket at finde igen for at teste, om de kan ændre folks adfærd, så de sorterer affaldet på festivalen.

Skraldespanden bruges nu både til store og små festivaler og events. Og efter skraldespanden i år vandt den internationale designpris ’RedDot: Best of the Best’, er den også at finde på museer og indendørs messer. 

Rockwool: unik brugertest på Roskilde festival 
En af de mere etablerede virksomheder, der af flere omgange har brugt festivalen til test og innovation, er stenuldsvirksomheden Rockwool. Virksomheden har gennem årene haft flere produkter med i festivals-laboratoriet – både dem, der er en ren gimmick, og som aldrig bliver en del af forretningen, men også dem, der forhåbentligt snart kan munde ud i reelle produkter, der kan bruges uden for festivalpladsen.

Et eksempel på sidstnævnte er virksomhedens ikke-brændbare stenuldsshelter. Igen i år havde festivalgæsterne mulighed for at bo i de små ”hytter” i stedet for i de almindelige telte.

Håbet er, at de inden for en overskuelig fremtid kan bruges i flygtningelejre som et alternativ til de nuværende telte. Men først skal der laves lidt flere forbedringer, og i den proces er tilstedeværelsen på Roskilde Festival et vigtigt element. Virksomhedens stenuldsshelters har nemlig allerede gennemgået forbedringer på baggrund af feedback fra festivalens gæster.

Og ifølge Dorte Gram, der er innovations manager hos Rockwool, ved gæsterne faktisk ikke, at de tester produktet, når de booker sig ind i Rockwools shelters. Og den form for brugertest mener hun ikke, at man kan købe sig til andre steder. Selvom der er forskel på Roskilde Festival og en flygtningelejr, mener hun alligevel, at der er ligheder mellem at opbygge en festival og en flygtningelejr: Begge steder skal bygges hurtigt op og kunne tages hurtigt ned igen, og så rummer de begge en brandfare. 

Forskere på festival
At festivalen er et godt laboratorium til at teste bæredygtige løsninger, bakkes op af en udtalelse fra Per Østergaard Jacobsen, ekstern lektor og videnskabelig medarbejder på CBS, der i et tidligere interview med CSR.dk også omtalte festivalen som et vigtigt testområde.

”"Roskilde Festival er som en stor provinsby. De læringer fra festivalen kan man bringe videre til den virkelige verden. Det er ikke helt det samme, men det er godt laboratorium på grund af de mange mennesker og den store volumen i forbrug”", sagde Per Østergaard Jacobsen og tilføjede:

”"Det er vigtigt at have et testområde som Roskilde, for her kan vi få nogle vigtige læringspunkter, som blandt andet kan bruges, når man eksempelvis laver byplanlægning”".

Konferencen om innovative partnerskaber blev afholdt i et samarbejde mellem Roskilde Festival og Landbrug & Fødevarer og med CSR LINK som initiativtager og facilitator. Foruden Dropbucket og Rockwool var Hansen Is, Carlsberg og Det Runde Bord blandt dagens cases.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Reklamer for fossile biler bliver fortid i Vestsverige

21.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

20.01.2025Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Bæredygtige forretningsmodeller handler om mere end det cirkulære

20.01.2025CSR.dk

Den grønne trepart puster nyt liv i den danske bondebevægelse

20.01.2025MäRK

Sponseret

Fredericia Furnitures CFO går forrest i arbejdet med bæredygtighed

20.01.2025Cemasys.com

Sponseret

CEMAsys hits a new milestone: Partners with Fjordkraft Bedrift to Revolutionize Carbon Accounting.

17.01.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Danskerne er blevet grønnere

16.01.2025CSR.dk

LEGO-familien styrker grønne ambitioner med milliardinvesteringer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J