Webbureau og RUC tager kampen om mod internettets sorte klimaaftryk
Energimærkede hjemmesider er en af de redskaber, webbureauet Aveo sammen med Roskilde Universitet undersøger, i kampen mod det klimabelastende internet.
Software estimeres på verdensplan til at bruge cirka seks procent af verdens elektricitet – og det vil kun stige i fremtiden. Hvis den grønne omstilling skal være en succes, er det derfor ikke uvæsentligt også at begynde at kontrollere energiforbruget på webbaseret software.
Netop denne problemstilling dykker et nyt, grønt forskningsprojekt på Roskilde Universitet ned i de kommende år. Og det aarhusianske web- og marketingbureau Aveo er hoppet med på vognen.
”Vi er et af de bureauer i Danmark, som laver flest hjemmesider, og vi føler, det er naturligt, at vi også kigger ind i, hvordan vi bidrager til den grønne omstilling med de produkter, vi tilbyder,” udtaler Samuel Glaes, der er partner og CEO i virksomheden.
WordPress skal energimærkes
WordPress er den webbaserede software, der er valgt til projektet, da det er verdens største CMS-system og bruges til at bygge over 40 procent af alle verdens hjemmesider. Forskningsprojektet går så ud på at undersøge, hvor meget energi de forskellige plugins og elementer bruger, når man bygger en hjemmeside med WordPress.
I sidste ende er formålet at kunne bygge hjemmesider, der bruger mindre energi. Det vil forskningsprojektet gøre muligt ved at lave energimærker til de enkelte plugins og elementer. Det vil give både hjemmesideejere og hjemmesidebesøgende mulighed for at vælge deres energiaftryk i verden.
”Vi håber, at kunderne med tiden vil foretrække at købe deres hjemmesider hos leverandører, som faktisk mener, hvad de siger, når det gælder bæredygtige tiltag,” siger Samuel Glaes og fortsætter:
”At vi fortsat kan sidde og arbejde med vores fagområde og samtidig bidrage til forskning på så vigtigt et område giver så meget mening.”
Læs også: EU vil sælge CO2-kvoter til finansiering af grøn energi
Da Aveo er et af de bureauer i Danmark, der udvikler flest WordPress-hjemmesideløsninger, er det da også derfor, de er blevet udvalgt til projektet. Det fortæller Maja Hanne Kirkeby, der er adjunkt på Institut for Mennesker og Teknologi ved Roskilde Universitet og leder projektet:
”Aveo er første led i kæden i forhold til at kunne teste energiforbruget på hjemmesider – både fordi de hver dag udvikler og designer hjemmesider, men også fordi de har en stor viden om plugins og det tekniske bag. Aveo er derfor den perfekte samarbejdspartner,” siger hun.
Maja Hanne Kirkeby får støtte af yderligere to forskere; Hua Lu, der er professor i Computer Science ved Roskilde Universitet, og professor Kerstin Eder ved Bristol University i UK.
Forskningsprojektet starter i sensommeren 2023 og kommer til at forløbe i fire år. RUC forventer at have resultater klar omkring nytår 2026/2027.
- KCP