WorldPride dropper Nestlé-samarbejde efter hård kritik
Det vigtige budskab om diversitet og inklusion må ikke overskygges af en samarbejdspartner, lyder det fra Copenhagen 2021, der arrangerer WorldPride i København og Malmö i den her uge. Derfor vælger arrangøren at afbryde samarbejdet med Nestlé, som ellers skulle sponsorere weekendens festligheder.
”Jeg ser Nestlé som et af de værste firmaer i hele verden, når det kommer til etik, og derfor giver et samarbejde med WorldPride slet ikke mening med det, som det står for. Og jeg forstår slet ikke, at man indgår et samarbejde med dem, når man under WorldPride samtidig har en menneskerettighedskonference. Det passer overhovedet ikke ind, at Nestlé skulle være afsender på en menneskerettighedskonference”, udtaler DJ Andree Hoxfeldt, som takkede nej til at spille til WorldPride i København den kommende weekend netop på grund af samarbejdet med Nestlé, til DR.
Læs også: Otte tidligere børnearbejdere har lagt sag an mod nogle af verdens største chokoladeproducenter
Og han er ikke alene om sin kritik af samarbejdet med fødevaregiganten, der står bag alt fra KitKat til flaskevand og børnemad. En mur af kritik har mødt arrangøren af WorldPride, Copenhagen 2021, på sociale medier fra medlemmer af LGBT+-miljøet, hvilket har fået dem til at opsige samarbejdet.
”Da vi nærmer os 11 dage med fantastiske og stærke begivenheder fokuseret på LGBTI+-inklusion, lighed og menneskerettigheder, skal vi opbygge begejstring – ikke gøre miljøet kede af det. Det vigtige budskab om diversitet og inklusion skal aldrig overskygges af et samarbejde, og derfor har Copenhagen 2021 og Nestlé afbrudt samarbejdet”, skriver de i en pressemeddelelse.
Manglende menneskerettigheder og miljøkrænkelser
Det er en række dårlige historier om Nestlés forretningsstil, der gør at medlemmer af LGBT+-miljøet ikke mener, at Copenhagen 2021 bør tage imod fødevaregigantens penge.
Det indebærer historier om både den oprindelige befolkning i Canada, der ikke kan skaffe nok vand, mens Nestlé pumper litervis af vand op af undergrunden til deres flaskevand, såvel som børnearbejde på kakaoplantager i Afrika.
Alle beskyldninger om miljøforurening, brud på menneskerettigheder og børnearbejde afvises af Nestlé. I stedet fortæller fødevareproducenten i en skriftlig kommentar til DR, at de fortsat vil arbejde med inklusion, diversitet og menneskerettigheder:
Læs også: Danske banker kritiseres for indirekte at støtte militæret i Myanmar
”Vores arbejde med diversitet og inklusion er en vigtig del af vores strategi som virksomhed, både internt og eksternt. Vi tror på, at dét at engagere sig med andre – inklusiv via sponsorater – er en god måde at demonstrere vores support, og lytte og lære fra andre”.
Men de gode intentioner er ikke nok for Nestlés kritikere. Mens nogle er glade for at have set handling fra Copenhagen 2021s side af, er andre uforstående overfor, hvor den hårde kritik overhovedet var nødvendig: ”Hvorfor indgik Copenhagen 2021 overhovedet en sponsoraftale med Nestlé i første omgang? Med en lille smule research ville de have fundet ud af, at det ville skabe seriøse problemer. Nu står LGBT+-miljøet tilbage og tænker over, hvad der egentligt er vigtigt for Copenhagen 2021”, skriver en på Facebook.
På programplakaten kan man dog igen se Andree Hoxfeldt under hans kunstnernavn Entree, når WorldPride løber af banen den 12.-22. august i København og Malmö.
- KCP