Årsmøde i FBSA: Byggeriet spiller en afgørende rolle i fremtidens bæredygtige udvikling

Diversitet, menneskerettigheder i værdikæder og grøn omstilling. Det var tre hovedtemaer på Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA) årsmøde, der understregede vigtigheden af, at den danske bygge- og anlægsbranche sætter gang i handling.

Billede: Lucía San Miguel .

Det står grelt til med klimaet. Vi står over for en uoprettelig indvirkning på vores klode, som kun kommer til at forværres i fremtiden, hvis vi ikke handler nu. Det samme gælder for de sociale udfordringer, hvor man fx estimerer, at ét ud af ti børn på verdensplan arbejder. Det fortalte oplægsholder Sarah Krüger Falk, som er direktør i Global Compact Network Denmark (Til venstre på billedet).

Heldigvis har vi også en række løsninger, der, hvis vi som branche står sammen, kan gøre en forskel for fremtidens store udfordringer. De løsninger satte Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar fokus på under den årlige generalforsamling og årsmøde, som samler byggeriets frontløbere for en bæredygtig omstilling. Årsmødet dykkede bl.a. ned i nogle af de aktuelle temaer, som er fremhævet i det nye Charter for samfundsansvar.

Diversitet på dagsordenen hos entreprenøren

FBSA udgav en diversitetsrapport i marts 2021, som viste, at der kun er 9 procent kvinder i byggeriets medarbejderskare, og blandt håndværkerne kun 4%. Det er alt for få, hvis vi skal tackle den store mangel på arbejdskraft, branchen står overfor, mener Martin Skou Heidemann, der er direktør i Skou-Gruppen og medlem af FBSA’s Ambassadørkorps for diversitet.

Derfor har hans virksomhed besluttet, at det er slut med Side 9-piger i skurvognene, og de har samtidig iværksat et nyt ”Takt og tone initiativ”, som skal styrke kommunikationen og samarbejdet i virksomheden og bane vejen for flere kvinder i byggeriet.

Herudover har virksomheden udgivet en artikel om en kvindelig tømrerlærling under overskriften ”Jeg føler mig værdsat og respekteret”. Martin er overrasket over, hvor meget opmærksomhed, den har fået: ”Hvis det her var om en mandlig tømrerlærling, var der da ingen, der havde gidet at skrive om det – men fordi det var en kvinde, var hele verden pludselig sat på hovedet", fortæller han.

Københavns Kommune sætter spot på arbejdsforhold hos underleverandører

En anden social dagsorden kom på banen da Københavns Kommune fortalte om deres indsats for at sikre ordentlige løn- og arbejdsforhold på deres byggeprojekter i Danmark. Som noget nyt vil kommunen også styrke håndteringen af brud på deres code of conduct for arbejdsforhold i kommunens leverandørkæder – særligt udenfor Danmark. Det fortæller David Salomonsen, der er CSR-chef hos kommunen:

”Det er svært, fordi vi ikke er fysisk til stede. Men vi ved af erfaring, at jo længere ned, man kommer i underleverandørkæderne, jo større risiko er der for overtrædelser", siger han.

Den aktuelle tilgang, kommunen har til at kontrollere overholdelse af rettidig omhu-politikkerne er udformet i bl. a. digital kortlægning af leverandører, ingen kontante lønudbetalinger og økonomiske sanktioner for overtrædelser. Nu vil kommunen se på muligheden for at udvikle på disse tiltag ift. deres internationale leverandører, samt samarbejde med lokale aktører i de lokalområder, hvor deres leverandører befinder sig.

”Bæredygtighed er en holistisk tilgang til byggeriet”

Når det kommer til de store udfordringer, vi står overfor i forhold til at lykkes med den grønne omstilling, understregede Karoline Geneser, som er Koncernkompetencechef i Bæredygtighed hos MOE:

”Uanset om vi kalder det verdensmål, DGNB eller FBSA-charter, så er bæredygtighed altid en holistisk tilgang til byggeriet. Jeg plejer at se på det som en skammel. Opgaven – når man vil bygge bæredygtigt – er at få de tre ben til at balancere, så skamlen ikke vælter. Det nytter f.eks. ikke hvis et materiale er nok så bæredygtigt, hvis det kræver langt mere vedligehold end alternativet, for så er det måske i virkeligheden ikke så bæredygtigt".

Tak til alle der deltog i Årsmødet og for det store engagement i at forme Danmarks fremtidige bæredygtige byggebranche. Vi sætter i FBSA løbende fokus på de omtalte emner, både i vores nedsatte arbejdsgrupper og via kommende arrangementer og projekter, så vi sammen kan skabe handling.

22.05.2023Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Stærk almen profil overtager forpersonsposten i Byggeriets Samfundsansvar

16.05.2023Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Byggeriets Samfundsansvar opruster med ny stærk CSR-profil

18.11.2022Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Derfor skal du interessere dig for eu-taksonomiens sociale minimumsgarantier

03.10.2022Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

FBSA vil sætte diversitet på skoleskemaet

30.09.2022Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Millionstøtte skal skabe mere diversitet og en bedre arbejdskultur i byggebranchen

04.06.2022Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Forening vil hjælpe den danske byggebranche med at bruge FN’s Verdensmål