Økonomer i Aarhus Kommune efteruddannes i bæredygtighed
De første 20 økonomer i Aarhus Kommune er i gang med efteruddannelse i bæredygtighed på Erhvervs-akademi Aarhus.
Hvordan vurderer man klimabelastningen, når kommunen indkøber møbler, mad, bygger nyt og leverer serviceydelser?
På Erhvervsakademi Aarhus er 20 økonomer i centrale funktioner i Aarhus Kommune i gang med at få ind-sigt i cirkulær økonomi, energiaftryk og grøn forretningsudvikling.
Det er nemlig ikke længere tilstrækkeligt at fokusere på den økonomiske bundlinje. Miljø og social ansvar-lighed skal også inkluderes i regnestykket.
Fra at tænke i kroner og ører skal de ansatte lære også at tage klima, miljø og ressourcer med i deres be-slutningsgrundlag.
”Aarhus Kommune har høje mål om CO2-neutralitet og bæredygtighed, og hvis det skal lykkes, skal vi have vores ansatte til at tænke mere cirkulært i alle de sammenhænge, hvor vi træffer beslutninger. Det er denne efteruddannelse et første skridt på vejen til,” siger Peder Pedersen, der er økonomidirektør i Aarhus Kommune.
Hvor grønne kan vi blive?
En af deltagerne på holdet er specialkonsulent Marianne Pedersen fra borgmesterens afdeling for budget og planlægning i Aarhus Kommune.
”Klima og bæredygtighed fylder utrolig meget på rådhuset og i kommunen. I Aarhus vil vi gerne gå forrest i den grønne omstilling. Et af vores mål er at være CO2-neutrale i 2030, og derfor har vi fuld fart på at ef-terleve det. Mine kolleger og jeg skal være med til at drive udviklingen, og derfor er det vigtig med viden på området,” siger hun.
Om kursus
Kursusforløbet har fire overskrifter:
- Forståelse for begrebet bæredygtighed og FN's 17 verdensmål
- Værdi-kædeforståelse
- Cirkulær økonomi
- De tre bundlinjer og partnerskaber.
Medarbejderne lærer fx at beregne CO2-effekter af forskellige beslutninger. De lærer, hvor data til energi-regnskabet kommer fra og får forståelse for sammenhængen i kommunens energiaftryk som helhed, til de indirekte leverandører.
Undervisning forsinket pga. corona
Kurset varer fire undervisningsdage. Corona-situationen har forsinket første hold, der mangler en sidste undervisningsgang, men kommunen planlægger at uddanne flere medarbejdergrupper.
Erhvervsakademi Aarhus udbyder også en række kompetencegivende akademi- og diplomfag i bæredygtig-hed og ledelse af bæredygtighed. Se mere her
Om Erhvervsakademi Aarhus
Erhvervsakademi Aarhus er et af landets største erhvervsakademier med 5.000 deltidsstuderende, 5.000 fuldtidsstuderende og 400 ansatte. Akademiet udbyder efteruddannelser på akademi- og diplomniveau og kortere kurser til erhvervsaktive voksne. Uddannelserne svarer niveaumæssigt til korte videregående ud-dannelser og mellemlange videregående uddannelser på bachelorniveau.