Den grønne omstilling kræver en ny type forretningsforståelse: "Uden viden kommer vi ingen vegne"
Flere og flere efteruddanner sig til grønne kompetencer på Erhvervsakademi Aarhus
Livscyklusvurderinger, cirkulær økonomi, grønne certificeringer, CO2-beregninger, ESG-rapportering, klimaregnskab, adfærdsdesign, værdikæder, miljølovgivning og FN’s verdensmål.
Det kræver en bred vifte af kompetencer og kendskab til begreber, modeller og datakilder at kunne arbejde aktivt med den grønne omstilling.
Hos Erhvervsakademi Aarhus, landets største udbyder af efter- og videreuddannelser indenfor bæredygtighed og grøn omstilling, vælger et stigende antal erhvervsaktive at efteruddanne sig for at blive i stand til at kortlægge, dokumentere og arbejde aktivt med den grønne omstilling i deres virksomheder.
En af dem er fabrikschef Jakob Steenild fra Randers Tegl A/S.
Fra naiv til nuanceret
Randers Tegl er en energitung virksomhed, der producerer tegl og mursten, så når nogen i virksomheden før i tiden snakkede om bæredygtighed, var det altid energi, snakken faldt på. Men den snak er begyndt at ændre sig, efter at Jakob Steenild er kommet hjem med ny viden fra diplomuddannelsen i bæredygtig virksomhed.
Jeg tror, man har været lidt naiv i forhold til, hvad bæredygtighed generelt er. Man kan ikke redde det hele på én type indsats, man skal kigge bredere og få det hele til at hænge sammen,
Jakob Steenild
Styr på argumentationen
Jakob Steenilds nye viden er en fordel, når han fx skal vurdere produkters miljøpåvirkninger eller forklare sine ansatte, hvorfor det er nødvendigt at affaldssortere i 25 fraktioner.
”Du skal ud at argumentere overfor nogle mennesker, som ikke har den samme forståelse for bæredygtighed. Det er også det, der gør det så komplekst, fordi du skal ind og påvirke nogle mennesker, som har siddet og arbejdet med et område i mange år, så du skal virkelig have styr på din argumentation for forandring, og det kræver, at du selv er i dybden med tingene,” siger Jakob.
Salgschef hos Dustin: ”Det kræver uddannelse at nå målene”
Sales Manager Anders Hjørne fra Dustin, der sælger it-løsninger og hardware til store danske virksomheder og offentlige organisationer, studerer også bæredygtighed og grøn omstilling på Erhvervsakademi Aarhus.
”Jeg startede på akademiuddannelsen i bæredygtighed og grøn omstilling med ønsket om at blive en god sparringspartner for vores kunder, så jeg kan stemple ind i deres grønne regnskab med de produkter, vi har. Hvis du ikke har den viden, der skal til, så kan du ikke rådgive dine kunder til at tænke mere cirkulært,” siger Anders Hjørne.
Nødvendigt at være up to date med den grønne dagsorden
Fra hovedkontoret i Aarhus håndterer Anders Hjørne til hverdag Dustins største corporate kunder. Kunder som også rykker på den grønne dagsorden og kræver mere af sine leverandører, bl.a. for at kunne leve op til kravene for ESG-rapportering.
”Vi mærker i den grad en bæredygtig dagsorden fra vores producenter, kunder og leverandører,” siger han.
De dialoger er Anders Hjørne nu yderligere rustet til.
”Den grønne omstilling kræver en ny type forretningsforståelse og dertil en masse viden om ESG og cirkularitet. Uden et stærkt fundament af basisviden kommer man ingen vegne. Derfor startede jeg på Erhvervsakademi Aarhus.”
Har lært at forstå og forklare modeller
Med uddannelsen har Anders Hjørne lært at forstå og forklare vigtige områder indenfor bæredygtighed.
Rent undervisningsmæssigt fungerer det ifølge Anders Hjørne rigtigt godt, at undervisningen er delt op i moduler af halvanden måneds varighed - med undervisning fx fire torsdage fra kl. 9-15.30, så en opgave og til slut en eksamen:
”Undervisningen er på et højt niveau. Der er maser af god sparring og inspirerende undervisere. Alle os studerende er på arbejdsmarkedet og bidrager med input og erfaring, og det gør studiemiljøet meget inspirerende.”
Mangel på specialister i bæredygtighed
Bæredygtighed som teknisk fag og disciplin har fuld fart på i disse år. Mange store virksomheder som fx byggekoncernen Saint Gobain, energiselskabet OK, energi- og televirksomheden Norlys og byggemarkedet Bauhaus køber efteruddannelse til deres ansatte på Erhvervsakademi Aarhus. Men også SMV-virksomheder er blevet bevidste om behovet for kompetenceudvikling indenfor bæredygtighed.
”Da vi hørte, at erhvervsakademiet skulle starte uddannelse i bæredygtig forretningsforståelse, så var vi ikke i tvivl om, at vi skulle have et hold. Det ligger fuldstændig i tråd med Brødrene Dahls bæredygtighedsstrategi,” siger uddannelseschef Jesper Madsen fra landets største vvs-grossist Brødrene Dahl.
Find inspiration til efteruddannelser og kurser indenfor grøn omstilling og bæredygtighed her.
Denne artikel er del af et tema:
Tema: ESG-uddannelse og kompetenceudvikling
Efterspørgslen på ESG-kompetencer er eksploderet de seneste år, og med flere og flere lovkrav til virksomhederne ser kurven ikke ud til at knække foreløbig. Hvem kan hjælpe med at få videns- og færdighedsniveauer på højde med behovet? Det fortæller CSR.dk's partnere om i dette tema.