’Genbrød’ bages med overskudsingredienser fra øl
Nu kan danskerne købe et cirkulært Genbrød bagt af Jalm&B med overskydende ingredienser fra Carlsbergs husbryggeri Jacobsen, bl.a. fra festivaløllen BRØ&ØL, som Jacobsen bryggede med overskudsbrød fra selvsamme Jalm&B.
Under FN’s 12. Verdensmål lyder et af delmålene, at vi skal have halveret madspild. Det vil bageriet Jalm&B gerne hjælpe til med opnå, og derfor har de netop lanceret deres nye såkaldte Genbrød.
Læs også: Forbrugerne ønsker, at flere virksomheder tager ansvar for madspild
Genbrød er hævet på økologisk rugsurdej og fordej i 24 timer. De øl-iblødsatte hasselnødder, der kom i overskud efter brygningen af Jacobsen Vinterbryg ’A Nutty Ale’, ristes og vendes derefter i brøddejen sammen med mask fra sommerens festivalbryg, Jacobsen BRØ&ØL, der blev brygget med overskudsbrød fra netop Jalm&B.
”Det er næsten cirkulært. Genbrød er bagt med økologisk fuldkornsspelt, men også den ristede malt fra BRØ&ØL, der var brygget med vores overskudsbrød. Vi håber, at danskerne er enige i, at resultatet er et velsmagende surdejsbrød, hvor de øl-iblødsatte og ristede hasselnødder giver noter af Jacobsens vinterbryg og fin syrlighed fra surdejen,” siger Martin Marko Hansen fra Jalm&B.
Ved at genbruge råvarer, der ellers var gået til spilde, ønsker Jalm&B og Jacobsen at stille skarpt på en hverdag fyldt med muligheder fremfor begrænsninger.
Ser muligheder fremfor begrænsninger
Jacobsen bryggede sammen med Carlsberg Laboratorium BRØ&ØL, der er økologisk og af typen saison, til Copenhagen Cooking & Food Festival i en limited edition tilbage i august.
”Vi synes, det er inspirerende at arbejde sammen med andre dygtige håndværkere, der ser muligheder fremfor begrænsninger. BRØ&ØL blev skabt i tæt samarbejde mellem bagerne hos Jalm&B og forskerne på Carlsberg Laboratorium, og forskerne kæmpede specielt med at undgå, at saltindholdet i brødet smagte igennem”, fortæller brygmester hos Jacobsen, Morten Ibsen, og fortsætter:
Læs også: Ny ketchup bekæmper madspild ved at anvende uperfekte hedebølge-tomater
”Det tog syv måneder fra de første tanker til BRØ&ØL var færdigbrygget, og det er da både sjovt og inspirerende, at Jalm&B kan genbruge masken fra BRØ&ØL samtidig med, at hasselnødderne fra vinterbryggen nu kan smages i det nye genbrød”, siger han.
- JMA