07.07.2021  |  Supply chain

”Det skal ikke kun være prisen, der tæller”

Aalborg Forsyning vil være med til at løfte et samfundsmæssigt, socialt og økonomisk bæredygtigt ansvar gennem sine indkøb. Derfor øger virksomheden kravene til CSR for nye opgaver, der sendes i udbud.

Det skal ikke kun være prisen, der tæller, når Aalborg Forsyning sender nye opgaver i udbud og indgår kontrakter med nye leverandører. Fremover vil samfundsansvar og social og økonomisk bæredygtighed i stigende grad blive inddraget i evalueringen af tilbud.

”Aalborg Forsyning køber hvert år ind for over en milliard kroner. Den indflydelse, som vores indkøbsvolumen giver, vil vi bruge aktivt til også at løfte et socialt, bæredygtigt og samfundsmæssigt ansvar forankret i FN´s verdensmål”, siger Nils Ove, der er vicedirektør i Aalborg Forsyning i en pressemeddelelse.

Læs også: Under halvdelen af de offentlige udbud har fokus på grønne løsninger

Planen er nu, at Aalborg Forsyning med udgangspunkt i FN’s retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv (UNGP) og OECD’s retningslinjer for Multinationale Virksomheder vil stille særlige CSR-krav i tilbudsevalueringen på endnu et par udbud. Erfaringerne vil herefter blive brugt til at lave retningslinjer for, hvordan ansvarlig virksomhedsadfærd skal inddrages i Aalborg Forsynings udbud fremover.

”Vi har netop afsluttet den første udbudsrunde, hvor vi har vægtet tilbudsgivernes håndtering af udvalgte menneskerettigheder med 40 procent, mens prisen blev vægtet med 45 procent og kvalitet med 15 procent. Det har været en ny og spændende proces, som blev meget positivt modtaget af tilbudsgiverne”, forklarer Nils Ove.

Fokus på pris og medarbejdernes ve og vel

Det første udbud, der inddrog ansvarlig virksomhedsadfærd, handlede om rengøring og vinduespolering af Aalborg Forsynings administrationsbygninger. Konkret skulle tilbudsgiverne gøre rede for, hvilke negative indvirkninger deres arbejde kan have på: Retten til et sikkert og sundt arbejdsmiljø, retten til leveløn, retten til fritid og betalt ferie samt retten til social sikring og social forsikring. Derudover skulle tilbudsgiverne beskrive, hvad de gør for at afbøde og forebygge de negative indvirkninger, og hvordan de måler effekten af deres tiltag.

”Erfaringen fra det første udbud er, at CSR-kravene ikke afskrækker nogen fra at give tilbud – også små og mellemstore virksomheder har mod på at være med. Derudover har det ikke gjort rengøringen dyrere, at vi stiller krav til virksomhedens samfundsansvar”, siger Nils Ove.

Læs også: Ni anbefalinger til at arbejde med CO2 i leverandørkæden

Aalborg Forsyning valgte Jydsk Miljø Rengøring A/S som ny rengøringsleverandør, fordi virksomheden både kunne give en skarp pris og samtidig redegøre for, hvordan de skaber et godt arbejdsmiljø og tager et samfundsansvar.

”Vi har rigtig meget fokus på vores medarbejderes ve og vel, ligesom vi har tegnet overenskomst og overholder alle arbejdsmiljøregler. Derfor var vi glade for, at vores samfundsansvar og arbejdsmiljø blev vægtet i tilbudsgivningen. Det har været en positiv proces, og vi håber, at der fremover kommer mere fokus på ansvarlig virksomhedsadfærd i andre udbudsrunder,” tilføjer Irene Schmidt Beier, driftsleder i Jydsk Miljø Rengøring A/S.

- KCP

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere