”Do no harm” kommer stadig først

SDG’erne udkonkurrerer ikke hensynet til menneskerettigheder. Det arbejde skal stadig gøres og det starter med kritisk dialog og gode eksempler.

20.09.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Det handler ikke om at være flink. Det handler om business og rettigheder.”

Så kort kunne Dante Pesce sige det. Han er en del af FN’s Working Group on Business and Human Rights, en rejsende fem-mandshær som skal promovere udbredelsen af FN’s vejledende retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv (UNGPs).

Budskabet kom i forbindelse med DI – Dansk Industri og Udenrigsministeriets fælles konference om ”Human rights, sustainable development and the role of business”, fredag d. 16. september 2016.

Ikke kun positivt
En lille frygt i forhold til SDG’erne var at spore ved konferencen. Nemlig at den stort anlagte muligheds-dagsorden som bliver rullet ud over for virksomhederne kan ende med at gøre indsatsen overfladisk. At det kommer til at handle så meget om hvor meget den private sektor har ud af at bidrage, at den grundlæggende indsats for at inddæmme måder de eventuelt påvirker menneskerettigheder negativt forsvinder.

Men ved konferencen blev det flere gange pointeret, at når virksomhederne kaster sig over SDG’erne, så skal menneskerettighederne selvfølgelig stadig tænkes ind som del af vejen frem mod at indfri målene.

”Det er ikke en helt ny agenda med Verdensmålene, men en ny måde at vise de udfordringer og muligheder, som verden står over for, og ikke mindst vise at der er bred enighed herom. Men vi må ikke glemme, hvordan vi leverer på målene. Målet helliger ikke midlet på den måde,” siger Christine Jøker Lohmann fra DI – Dansk Industri.

Smid ikke det gamle ud
Samtlige talere på programmet fremhævede at det sidste virksomhederne har brug for er flere nye aftaler og deklarationer og traktater. Også når det gælder bæredygtighed og menneskerettigheder.

”Nogle gange lyder det som om, at når der kommer et nyt dokument fra FN, og så glemmer vi alt foregående. Det er lige præcis det, der forvirrer rigtig mange virksomheder – især SMV’er - og gør, at de føler, de aldrig når i mål, inden der kommer noget nyt,” forklarer Christine Jøker Lohmann.

”Jeg mener, at netop danske virksomheder har en styrkeposition i både at kunne levere på Verdensmålene og samtidig tænke menneskerettighederne ind i processen for hvordan der leveres,” fortsætter hun.

Dialog er en sjælden styrke
En af de styrkepositioner blev fremhævet af både Dante Pesce og Mads Øvlisen, som fortalte om Mæglings- og Klageinstitutionens hidtidige arbejde, nemlig evnen til kritisk dialog. Det, at man som parter med forskellige interesser i et område kan sætte sig om et bord og føre en samtale for at forstå de andres synspunkt og arbejde hen imod et fælles fodslag på områder, hvor man kan det, er langt fra normen i resten af verden. Men det er en medvirkende årsag til stabile forhold omkring virksomhedsdrift i Danmark.  

Gode råd og gode eksempler
Der er brug for flere gode eksempler på, hvordan virksomhederne kan arbejde med menneskerettigheder. Ved konferencen stillede Arla Foods og Mærsk op.  Deres gode råd var bl.a.:

  • Vær ikke bange for at forpligte jer og være åbne omkring jeres arbejde og nye indsigt. Det sværeste er at tage det først skridt.
  • Husk at indbygge en vis fleksibilitet i jeres strategi, virkeligheden ændrer sig hele tiden, så man kan aldrig opnå fuldt overblik.  
  • Sørg for at oversætte rettighederne til emner og ord som jeres virksomhed arbejder med allerede. Gå fra abstrakt til konkret.
  • Inddrag de kollegaer, som arbejder med emnerne i virkeligheden. Handler det om arbejdsmiljø på skibsværfter, så inddrag dem som i forvejen har relationen til værfterne.

Mere konkret er det svært at blive, fra en konference under Chatham House Rules (udvidet fortrolighed). I november måned udkommer CSR Quarterly med fokus på involvering og menneskerettigheder, hvor vi vil komme tættere på danske virksomheders arbejde med menneskerettigheder.

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Ny forskning afdækker arbejdsulykker på certificerede arbejdspladser

18.02.2025CABI

Sponseret

Arbejder du i en mindre eller mellemstor virksomhed? Så er ESG også aktuelt for jer

13.02.2025Dagrofa aps

Sponseret

Dagrofa Foodservice har for første gang doneret 50.000 måltider til hjemløse på et år

03.02.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Ny kønsbalancelov og ophævelse af ÅRL § 99 b: Hvad betyder det for kønsfordelingen i din virksomhed?

03.02.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Medarbejderinvolvering og ansvar er afgørende for bæredygtige landvindinger i Toms Gruppen

03.02.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

The Global Anti-Gender Movement: What can companies do?

24.01.2025CSR.dk

De superrige frygter konsekvenserne af ekstrem koncentration af rigdom og magt

20.01.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bliv klimaaktivist igennem dit kaffeforbrug.

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart